Árnyékliliomok a hársfák alatt

Márton Péter immár tíz éve tervez és épít kerteket Nyíregyházán. Nyolcszáz négyszögöles kertjének fele díszkert, megvételére a két hatalmas hársfa késztette. Alattuk jól megférnek az árnyékliliomok, a Hosták, melyeknek a kertész a legnagyobb hazai gyűjtője, közel 470 jegyzett fajtája van. Pompázatos kertje ragyog a tavaszi napsütésben, beszélgetésünket csak egy-egy levelibéka kuruttyolása szakítja meg.

 

 

– A mai építtetők egyre igényesebb házakat építenek, és hasonló igénnyel kívánják a kerteket is megvalósítani – mondja Márton Péter – , ennek érdekében egyre jellemzőbb, hogy a kert tervezését is szakemberre bízzák. Ahogy a házak terveit, úgy a kert formáját is a családdal együtt tervezzük meg. Először is beszélgetünk velük, felmérjük a különböző korosztályok igényeit. A gyerekeknek általában egy pihenőt, gyermekjátszóteret hozunk létre, a periférikus részeken pedig növényekkel, fenyőfélékkel, évelőkkel vegyesen összeültetve keretezzük a kertet. A sarkokban, illetve a ház és a telek formájának megfelelően különböző funkciójú kis tereket: szalonnasütőket, árnyékos pihenőket, olvasó-pihenő területeket alakítunk ki. Így áll össze a kert képe. Az egyes funkciókat kerti utakkal, esetleg tipegőkkel kötjük össze. Ma már vannak különböző extra szintű igények is: úszómedencék, díszmedencék, szökőkutak, s ha a terepviszonyok engedik, kisebb patakok, csobogók tehetik mindezt látványosabbá.

 

– Milyen tanulságokat érdemes megfogalmazni szakterületén –

 

– Tíz éve még nem volt igény és pénz a kerttervekre. Viszonylag egyszerű kerteket építettünk, ma azonban már akár több milliót is szánnak rá. Roppant széles a kertészeti árudák kínálata is, növényekben, fafélékben, kerti kiegészítőkben.

 

– Sok építtető bízik a saját tudásában, hogy maga is meg tudja csinálni a kertet, azután hosszú távon mégis bebizonyosodik, hogy olcsóbb lett volna azonnal szakemberhez fordulni.

 

– A tíz év alatt gyakran találkoztam ilyen építtetővel, de az évek előrehaladtával előjönnek a tervezési hibák: az ültetési távolságot nem ismerik vagy nem veszik komolyan, emiatt zsúfolttá válik a kert, a fajták nem úgy növekednek, ahogy azt elképzelték, vagy nem azt a fajtát választották, vagy nem azt tanácsolták nekik. Belátják tehát, hogy legalább egy jó kertészeti koncepció, egy kiviteli terv szükséges lett volna – még ha a megvalósítás lépésről lépésre haladna is.

 

– Bár a pozitív példa a jó példa, mégis arra kérem, a munkája során tapasztalt gyakori hibákra hívja fel olvasóink figyelmét.
– A kertépítészet – az építkezéshez hasonlóan – csapatmunka. A legszebb kertek akkor születnek, amikor a kerttervező, kertépítő már az építészeti tervezés időszakában belefolyhat a munkába. Ugyanis a kapcsolódó pontok kialakítása – teraszok, bejáratok magassága – nem egyértelműen építészeti feladat, a kiviteli tervek készítésekor tehát mindenképpen legyen jelen az építész tervező, a tulajdonos és a kertész is. Innen kezdve a kertépítő az építésszel együtt dolgozva, és természetesen a család szempontjait figyelembe véve alakítsa ki a kertet. Sok helyre már későn kerülünk, amikor nehéz és költséges a módosítás – kész a terasz, kész a kerti út, a különböző szinteket a környező terephez rosszul alakították ki. A legfontosabb tehát, legalább is terv szinten, nagy vonalakban kialakítani a kertet, hogy az építkezéskor lehessen előre gondolkozni.
És még egy fontos dolgot ajánlok mindenki figyelmébe: rossz gyakorlat, hogy sokan azzal kezdik az építkezést, hogy a ház helyéről elszállíttatják a földet, s csak az alapokból kikerült meddő földet terítik el. Ebből nehéz kertészkedni, a jó minőségű, 20-25 centiméteres humuszréteget tehát mindig használják fel a kertben.
– Milyen lehetőségeink vannak akkor, ha beépített telket vásárolunk meg?
– Ma még az a tendencia, hogy először ledózeroltatják egy szintre a terepet, vagy bizonyos lejtéssel egybehúzzák, ahol aztán elkészül az épület. Ezután jön a kertész, aki különböző szinteket, tereplépcsőket javasol, változatossá téve a kertet, esetleg visszaállítva éppen azt a terepalakulatot, ami a kezdetekkor volt, éppen azokra a pontokra próbálunk fákat ültetni – akár egy szép díszfát, akár egy cseresznyét vagy meggyet, ami nálam is van – , ahonnan azt korábban kivágták. Ha tehát csak közvetlen közel nincs a házhoz és nem zavarja az építkezést, hagyjuk meg a fákat egészen addig, amíg a kertész nem látja a területet. Mindig nagy előny, ha egy kertben vannak idős fák, teljesen más képet nyújt, mint azok, ahol pár éves fák adják a koronaszintet.
Végigsétálva a tájépítész kertjén, magunk is megcsodálhatjuk a tervező művét. Jó ajánlólevél a megrendelőknek. A kert szinte minden árnyékos részen különböző árnyékliliomok (Hosta) találhatók,. A világ 3500 fajtájából 470 féle itt, e kert vezéregyéniségeiként is megtalálható. Nem véletlenül, hiszen Márton Péter a Hosták európai hírű szakértője, gyűjteménye egyedülálló Magyarországon. Hosta-cserekapcsolatot tart fenn gyűjteménye további bővítésére, most készül egy árnyékos bemutatóösvény a kertben, a középpontban pergolára futnak a lila akácok. A Hosták – melyek elsősorban levélzetükkel díszítenek és hosszú életűek – kiválóan alkalmasak a fák, facsoportok, cserjék és épületek között megbúvó, a nap nagy részében árnyékos területek díszítésére, melyek a kert legintimebb részei, szolgálva a pihenést, olvasást, a csendes elmélkedést. – Határszemlénket – csak egy-egy levelibéka hosszas kuruttyolása szakítja meg.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop