Antik környezet, gyerekekkel

Kautzky Armand családjában a régi tárgyak a mindennapok részeiKlasszikus, polgári nyugalom és értékek. Az ismert színész habitusa alapján így képzeltem el az otthonát, és nem is csalódtam. A solymári családi ház nagyrészt örökségből származó vagy felújított antik bútorokkal van berendezve, kivéve a két gyerek, a hatéves Lucia és a nyolcéves Armand szobáját.

 

02

 

A kis Armand szobájában a „klasszikus fiúszoba szín”, a kék dominál. A fodros felhőkkel tarkított tapéta, a versenyautó formájú ágy, és persze a távcső és a villanyvasút adja meg a szoba jellegét. Lucia birodalma pasztell árnyalatokban úszik, itt még a felhők is barackszínűek.
Az egyszerű vonalú fenyő ifjúsági bútorok merőben eltérnek a ház többi helyiségének berendezésétől, de ha elég figyelmesek vagyunk, rátalálunk a szintek közötti apró kapcsokra. Egy-egy apró jel vagy utalás csatolja a két gyerek kényelmes életterét a ház többi részéhez. Ilyen a falra akasztott, kézzel festett, apró ikon, néhány egyszerű fakereszt az ágy fölött, a pianínó, vagy a polcokat helyenként szegélyező kézihorgolású csipkeszegély. A patinás keretbe foglalt szentképek, a családi fotók védelmet jelentenek a gyerekszobában, tartják a szülők.
Bár saját szobájuk van, a gyerekek mégis együtt alszanak. Ennek oka, hogy Lucia gyakran fél éjszaka. Régebben a szülők szobájában kötött ki, de amióta éjszakára átköltözik a testvéréhez, már nincs ezzel probléma.

Mit mond a szakértő? 

Dr. Balogh Andrea gyermekpszichológus szerint a kisgyermekek egészséges fejlődését nem a berendezés jellege befolyásolja; a lurkók ugyanolyan jól érezhetik magukat az antik bútorok között, mint egy „szigorú” minimál enteriőrben. Természetesen lényeges, hogy ne ingerszegény környezetben nőjenek fel, de számukra sokkal fontosabb, hogy érzelmi biztonságot nyújtó környezetben nevelkedhessenek. A védelmet adó otthonban, hasznos játékokkal teljes gyermeki személyiségük kibontakozhat. A szülők így biztosíthatják számukra az önfeledt gyermekkort, hogy csemetéik később kiegyensúlyozott, boldog felnőtté váljanak. 

Gyermekkorban tökéletes megoldás, ha a csemeték közös szobában alszanak. Lucia esete jó példa arra, hogy a gyerekek sokszor félnek, ha külön szobában, egyedül, sötétben kell aludniuk. Megnyugtató a gyerek számára, ha egy kis fényt, például sólámpát égve hagyunk a szobában. Ez azért is ajánlatos, mert ebben a korban a gyerekek valóban tele vannak félelemérzettel, sok olyan információ éri őket napközben, amit még képtelenek feldolgozni. Félelmeik és a napi események pedig befolyásolják álmaikat, alvásukat. Ezek áthidalása könnyebb, ha éjszaka, amikor felébrednek, nincs a szobájukban teljes sötétség, illetve, ha a testvérük ott van mellettük.

Parancsolni engedd…

Mint a színész mondja, egy szülő sem feledkezhet meg arról, hogy a gyerek nem fegyelmezett kis felnőtt. Ezért, és nem a luxus miatt alakítottak ki fürdőszobát a gyerekeknek. Itt pancsolhatnak, nem gond, ha összefröcskölik a bútorokat, ugyanakkor megtanulnak rendet rakni, elpakolni maguk után. Élénk színű csempével, dekorcsíkkal és szőnyegekkel igyekeztek kedves környezetet teremteni a számukra.

Gyerekszáj

  • Mennyire kell vigyázni a lakásra?

Armand: Néha kell egy kicsit, de lehet játszani is mindenhol.

  • Hol játszotok a legszívesebben?

Az egész lakásban. Tanulni pedig a konyhában szoktam.

  • Ki rendezte be a szobát, ti vagy a szüleitek?

Még kicsik voltunk, úgyhogy ők, de a díszeket és a játékokat mi választottuk!

  • Milyen együtt aludni a testvéreddel?

Lucia: Jóóó!

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop