Antik & design

Gustav Klimt Csókja, Alfons Mucha szédítő, organikus alkotásai a legnépszerűbb lenyomatai a szecesszió korának. Akár az art-decót, a szecessziót is a 60-70-es években fedezték fel újra és ismerték el önálló stílusként. Az antik, jelesül a szecesszió és a dizájn kapcsolatát keressük, amikor Rolf Benz pihenőfoteljéhez szecessziós asztalkát társítunk, és amikor egy modern hálószoba arany tónusait antik éjjeli szekrényekkel szelídítjük.

 

05

 

A szecesszió a 19. század végén, 20. század elején a túlburjánzó historizmus és eklektikaellenes mozgalomként született. Jelentése: kivonulás, elszakadás, de szakított az addig uralkodó merev akadémista művészetfelfogással is. Arra törekedett, hogy a modern élet lendületét, hullámzását hűen tükröző, a természethez visszaforduló dekoratív stílust teremtsen. Jellegzetes a nagymértékű stilizálás, a hangsúlyos és élénk színek, a hullámzó ornamentika alkalmazása.

A magyar szecesszió stílusában alkotó építészek: Lechner Ödön, Kós Károly, Lajta Béla. Ismert magyar szecessziós stílusú épületek Budapesten az Iparművészeti Múzeum, Földtani Intézet, Postatakarékpénztár, híres a városháza és a Cifrapalota Kecskeméten, a Kós-ház Miskolcon.

A külső és belső tér tervezése egységessé vált. Az épületek homlokzatától a belső tér kialakításán át egészen a bútorok és díszítő tárgyak megtervezéséig, azonos, a stílusra jellemző szimbolikus formák és színek játszották a főszerepet. Ez a stílus teremtette meg az „ipar művészetét”. Az építészetben és az iparművészetben is a tartalom és a forma közeledését hozta: mind a használati tárgyak, mind az épületek tervezése során a tartalomból indultak ki, és ennek megfelelően alakították ki a formát.

A szecessziós italszekrény egy dizájn bútorokkal berendezett nappaliban is megállja a helyét. Méltó társa a Rolf Benz kanapénak, az Artemide lámpáinak és a Driade dísztárgyaknak.

A tégla és beton építészeti elemekkel kialakított, modern képekkel tűzdelt térben az italszekrény harmóniát teremt Rolf Benz pihenőfoteljével. Remekül mutat hozzá a Bontempi Masao szürke acél-üveg étkezőasztal a Bontempi Alice bőrszékekkel. A szecessziós darab eleganciáját Driade teáskanna és csészék erősítik.

A határozottan nőies kislakásban az arany és a csillogó gyöngyház az uralkodó. Ezt a csillogást tompítja a nappaliba választott modern, egyenes vonalú fehér bőrkanapé és kontrasztként a szintén egyszerű vonalvezetésű bieder asztal. Előtte formatervezett szék.

“Az aranyszínű, a konyhát a nappalitól elválasztó íves pulton antik cukortartó díszeleg”

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop