Alattomos mérgek a lakásban?

Élre tört a napenergia
Szidus pénztárcája
Vízkő ártalmak, vízkő mentesítés

Nem is gondolnánk, hogy a csendes, kémiai mérgek milyen egészségromboló hatással vannak szervezetünkre, amelyekre a család legkisebb tagjai különösen érzékenyek. Az alvászavarok, étvágytalanság, fejfájás mindannyiunk számára ismerős, mindennapos jelenség, és ez még csak a kezdet! A légtérben levő mérgek ellen megfelelő burkolatválasztással tehetünk a legtöbbet. A természetes alapú burkolatok, természetes időtlen komfortját a Tretford modern, natúr szőnyegeivel biztosíthatjuk a legigényesebben berendezett, modern enteriőrökben is.

alattomosmergeka 720

A lakáson belül nap mint nap számtalan méreganyag egészségkárosító hatása éri szervezetünket, amelyek az erre érzékenyeknél már rövid idő alatt is rosszulléteket, fejfájást, alvászavarokat, étvágytalanságot, fáradékonyságot, és akár szexuális- illetve viselkedésbeli problémákat okozhatnak. Hosszabb távon e mérgek hatására akár komolyabb rendellenességek, betegségek is jelentkezhetnek, gyerekeknél pedig a fentieken felül akár még fejlődési zavarok is felléphetnek.

alattomosmergeka 1
Az élettereinkben használt burkolatok többsége, akár évtizedekig bocsát ki magából veszélyes anyagokat, ez elmondható szinte minden szintetikus burkolatról, a műszálas szőnyegekről, festett, lakkozott padló- és falfelületekről. Belélegezhetjük ezeket háztartási por formájában, illetve gőz, gázformában is. Az alattomos vegyi anyagok egészen észrevétlenek, hiszen kis mennyiségben vannak jelen, színtelenek, szagtalanok, nincs erős, azonnali hatásuk – így könnyű a problémáról megfeledkezni, pedig károsító hatásuk egyértelműen jelentős, tartós és sokszor visszafordíthatatlan. Noha a „csendes mérgek” ellen sok szellőztetéssel, speciális takarítással védekezhetünk valamennyire, a védekezés egyik leghatékonyabb módja, ha a méreghordozók eleve be sem kerülnek közvetlen környezetünkbe.

alattomosmergeka 18
Hogy ennek mi a módja? Leginkább az, hogy természetes alapú burkolatokat alkalmazunk, mint a természetes fa vagy kő burkolatok, a mész és méhviasz alapú festékek, és a természetes anyagokból készült textilek szőnyegek, padlószőnyegek. A Tretford természetes kecskeszőr/gyapjú szőnyegeivel az igazi őstermészetet vihetjük be otthonunkba – méghozzá kortárs módon, a mai trendeknek és igényeknek megfelelő, változatos színvilágban, színtartó és erősen kopásálló kivitelben választhatunk a hazai forgalmazó bőséges kínálatából. A változatos, szépen árnyalt színmintákból egyedi, sajátos elképelések, szín- és formakombinációk is megvalósíthatók.

alattomosmergeka 2

alattomosmergeka 6
A korábbról ismert gyapjúszőnyegek alapján persze jogos az az aggodalmunk, hogy mi van, ha majd hullik a szőre és szöszöl? Nos, ettől sem kell félnünk: a kecskeszőr 35-40 cm hosszú szálait stabilan leszőtték, így nem szöszölnek, nem kopnak. Vajon mitől ilyen edzett, tartós és ellenálló a Tretford szőnyegek alapanyaga? Az angórakecskék nagy nyájakban élnek a pusztákon, ahol télen-nyáron a szabadban legelik a kemény, sokszor fás fűféléket. A lassan növekvő kecskeszőr így különösen ellenállóvá fejlődik, hiszen a kemény telek, hidegek vagy nyáron az erősen tűző napsütés és a szél megedzi a szőrt. Arról nem is beszélve, hogy ezek a szinte érintetlen legelők mentesek minden vegyszertől, műtrágyától – így ezek eleve be sem épülhetnek az állatok szőrébe. További előnye még ezen szőnyegeknek, hogy 50*50 cm ragasztás-mentes modulokban is lerakható – így komoly károsodás esetén 1-2 modul cserélhető – nem kell az egész helyiség padlóburkolatát cserélni.

alattomosmergeka 10

alattomosmergeka 14
A Stonell Kft modern natúr szőnyegei kecskeszőr és gyapjú keverékéből készültek, így ideálisak gyerekszobák, hálószobák vagy akár VIP irodák elegáns, időtálló burkolatai, sőt mi több, díszei, dekorációi is lehetnek – különösen a nagyobb felületeken. Modern színekben elérhetőek fix méretű, szegett szőnyegek, padlószőnyegek, 50×50 cm-es lapokban elrendezett modulszőnyegek, lépcsőborítások, de akár még kör, vagy egyéb, változatos formájú játékszőnyegek is. A kínálat mintegy 60 színárnyalatot tesz lehetővé, ám ami mégis a legfontosabb érv a Tretford mellett, hogy ezek a szőnyegek abszolút vegyszer- és kemikáliamentesek, ellentétben a burkolatok többségével.  

alattomosmergeka 16
A természetes életmód persze szól a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésről is – éppen ezért a Tretford készítői erre is gondoltak – termékeik kiváló zaj, lépészaj és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az esztétikus, egyedi ízlés szerint kialakított, vegyszermentes, természetes életterekkel így hosszú évtizedekig gondoskodhatunk családtagjaink és munkatársaink jó közérzetéről.

alattomosmergeka 3

alattomosmergeka 5
http://www.terracell.hu/index.php/ujdonsagok/kecskeszor-szonyegek/ismerteto

Stonell Kft
Telefon: 70/948 2334
alattomosmergeka 1b

Hálószobai por vizsgálata
(Forrás: www.veszelyes.hu)

A vizsgált hálószobai porban többféle ftalát lágyítószert is talált a laboratórium, különösen a DINP nevű ftalát mennyisége volt kiemelkedően magas (879 mg/kg, azaz a minta közel 0,1%-a!). Ezek a vegyületek a PVC-padlóban, a lágy műanyag használati tárgyakban, sőt egyes kozmetikumokban is előfordulnak. Már számos ftalátról bebizonyosodott, hogy károsítja az emberi hormonrendszert, korai pubertást okoz, rontja a férfiak nemzőképességét, sőt hozzájárulhat a mellrák kialakulásához is. A ftalátok azonban különösen a fejlődő gyermekekre, illetve a magzatokra jelentenek kockázatot, ezért az EU-ban már korlátozták ezeket a vegyületeket a gyermekkel kapcsolatba kerülő termékekben. A DINP például tiltott olyan termékben, amely 36 hónaposnál fiatalabb gyermekek szájába kerülhet. A Greenpeace egyik tanulmánya szerint, ha pormintában 210 mg/kg felett mérünk ftalátot, az már aggodalomra ad okot, hiszen az ekkor veszélyes mértékben felhalmozódik az emberi szervezetben. A vizsgált minta több mint 900 mg/kg ftalátot tartalmazott.

A minta viszonylag magas koncentrációban tartalmazott ólmot is, amelynek idegrendszert romboló hatása bizonyított. Kiemelkedően mérgező metil-higanyt és a hormonrendszert károsító, felületaktív anyagként használt nonilfenolt is kimutattak a mérések. Előfordult továbbá két, feltehetően műszaki cikkekből, szőnyegekből, függönyökből és bútorokból kijutott kockázatos égésgátló anyag, a tetraBDE és pentaBDE. Ezek károsíthatják a hormonrendszert, ezért a használatuk már tilos az EU-ban, a pentaBDE pedig szerepel a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagokról szóló Stockholmi Egyezmény tiltólistáján is. A jelenlétük nem meglepő, hiszen nemzetközi kutatások szerint is főleg házi porból származik a gyermekekben kimutatható brómozott égésgátló. Ezen anyagok felhalmozódnak az emberi szervezetben, ugyanakkor nagyon lassan, akár több mint tíz év alatt bomlanak le, így hosszú időn keresztül fejtik ki károsító hatásukat.

A veszélyt csökkenthetjük a rendszeres pormentesítéssel, ami különösen fontos, ha kisgyerek is van a lakásban. A sima felületeket is érdemes rendszeresen HEPA szűrős, vagy beépített porszívóval porszívózni, ecetes vízzel lemosni. Fontos továbbá, hogy a lakásban ne, vagy óvatosan söprögessünk, mert azzal csak felkavarjuk a port, amit így belélegezhetünk.(Pontosabban: ha „klasszikus” porszívónk van, ami hátul mérsékelten szűrve fújja vissza a mikro-port, A „hasznos” porszívózás elég bonyolult …) A bútorokról és más felületekről pedig ne tollsöprűvel, hanem nedves ruhával távolítsuk el a port.

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop