Egyszerűsített kazáncsere

Egyszerűsített kazáncsere

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az egyszerűsített kazáncsere a legolcsóbb és legkönnyebb módja lecserélni régi készülékünket otthonunkban, azonban a műveletet több feltételhez is kötik az erről szóló rendeletek, ezért a munkálatok megkezdése előtt tisztában kell lenni néhány szabállyal. Lássuk, milyen körülmények között van lehetőségünk egyszerűsített kazáncserére!

egyszerusitettkazancsere 720


Egy jól beszerelt, minőségi gázkazán általában 10 évig megfelelően üzemel, de ehhez szükséges a készülék professzionális beszerelése is. Amennyiben a készüléket rendszeres időközönként, rendesen karbantartjuk, még egy évtizednél is tovább képes problémamentesen működni. Ha úgy érezzük, hogy a régi rendszer már nem teljesen üzembiztos, inkább előbb cseréljük le egy újra, mint utóbb. A fűtési szezon közepén például sok kellemetlenséget okoz, ha egyszer csak nem működik tovább a fűtés.

Jogszabályi rendelkezések
A beszerelhető kazánokról még 2015-ben született EU-s jogszabály, amelyhez mérten 2016. július elsejével szigorították a hazai előírásokat is. Ennek értelmében ettől kezdve csak olyan gázkazán beépítése engedélyezett, amelyek legalább 86% a szezonális hatásfoka. Tehát a jogszabály ugyan nem korlátozza a kazán konkrét típusát, azonban a rendelkezésben foglaltaknak lényegében csak a kondenzációs kazán felel meg. 2018. szeptember 26-tól már nemcsak a készülék energiahatékonyságára, hanem a szennyezőanyag-kibocsátására is figyelni kell. Az új kritériumokat – elvárt korszerűség, előírt nitrogén-oxid kibocsátásszint –szintén csak ezen típus teljesíti.

A kondenzációs kazánok előnyei
A kondenzációs kazán számos vitathatatlan előnnyel rendelkezik: sokkal hatékonyabb, biztonságosabb üzemelést garantál, és nem utolsósorban jóval korszerűbb. A működését tekintve így hosszútávon is sokkal egészségesebb és gazdaságosabb fűtést eredményez. Utóbbi a készülék működési elvéből adódik, miután a távozó levegőben lévő hőenergiát is visszaforgatja a rendszerbe. Ennek az energiatakarékosságnak is köszönhető, hogy a kondenzációs kazán gyorsan megtérülő beruházás.
A nem tervköteles, avagy az egyszerűsített kazáncsere feltételei
Az egyszerűsített kazáncsere – bár a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás – csakis akkor lehetséges, ha:

  • az új gázkazán teljesítménye maximum 36 kW hőterhelésű,
  • a meglévő készülék hőterhelésénél az új készüléké sem nagyobb,
  • nem kell a fogyasztói gázvezetéket sem átalakítani, sem cserélni.


Ezekhez még hozzájárul az is, hogy az új készülék besorolásának meg kell egyeznie a régi gázkazán besorolásával. Amikor a szakember elhelyezi a kazánt, ugyanúgy kötelező megfelelni az érvényes műszaki biztonsági előírásoknak. A kazán szerelését - és a cserének a bejelentését is - csak a gázszolgálató által elfogadott, mestervizsgával rendelkező személy végezheti el.
Ugyancsak a feljogosított kivitelező ellenőrzi a szolgáltató nevében, hogy megfelel-e a műszaki és biztonsági rendelkezéseknek. A kazánhoz tartozó kémény ellenőrzését pedig a kéményseprő-ipari szolgáltató végzi el. Erről utóbbi személy tesz majd egy megfelelő minősítésű nyilatkozatot.
Az új gázkazánt a készülék részeként igazolt égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszerrel, a gyártó által előírt rendelkezések szerint kell üzemelni, a szoba levegőjétől különálló, zárt működési módban, azaz a kazán nem a szoba levegőjét veszi el. Az EK típusvizsgálati tanúsítványa megfelelőnek nyilváníthatja a kazánt akkor is, amennyiben azt nem a részeként tanúsított rendszerrel szerelik fel. Ha ehhez még biztosított az összes eddig felsorolt követelmény, akkor kivitelezhető az egyszerűsített kazáncsere.

Az egyszerűsített kazáncsere folyamata
Az ideális kazán kiválasztása. A webáruházak virtuális polcain több tucat különböző kondenzációs kazán közül választhatunk, ráadásul remek kedvezményeket is kifoghatunk. A Kazán WebShop termékkínálat példának okáért több mint száz modellel kecsegtet, a folyamatos akcióik mellett pedig még rendkívül gyorsan ki is szállítják a megrendeléseket.
Egyszerűsített készülékcserére jogosult szakember felkeresése. Csakis olyan ember szerelheti be új készülékünket, aki erre jogosult, és szerepel az illetékes földgáz elosztó minőségirányítási rendszerében. A telepítésen túl a szolgáltató helyett is ő végezi a biztonsági műszakiztatást.
Kazántelepítés és esetleges kéményátalakítás. A helyszíni felmérés után – ha nem érzi szükségét a szakember a vezetékek átalakítását vagy cseréjét – gyakorlatilag csak meg kell beszélni egy időpontot, és végre is lehet hajtani a műveletet. Ha indokolt a kéményátalakítás, külön kéményes szakember bevonása is szükséges, valamint kell a kéményseprő nyilatkozat megléte is.

Végső műveletek
Ha megtörtént a csere, a szakember kiállít egy szerelési nyilatkozatot és egy bejelentési bizonylatot. Ezekben nyilatkozik a sikeres meózásról, illetve jelzi a gázszolgáltatónak a kazáncserét. Ez után újraindíttatja a szolgáltatást.
Amennyiben korszerűsítjük otthonunk gázfűtési rendszerét, érdemes megfontolni az egyszerűsített kazáncserét. Ugyanis nemcsak anyagilag kínál sokkal kedvezőbben kivitelezhető megoldást a tervköteles opciónál, hanem számos hivatali utánjárástól is megkímél bennünket.

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.