Építtessünk télikertet!

Bár itt a tavasz, lassan a jó idő is megérkezik, és végre kimehetünk a kertbe grillezni, vendégül látni barátainkat, a családot, ezúttal mégis a télikert hasznosságáról szólunk. Mert egy télikertben egész évben nyári környezetben pihenhetünk, de számos más célra is használhatjuk.

epittessunktelikertet 720

Egy télikert, bármennyire is furcsa, nyáron is kitűnő, ha az időjárás megtréfál bennünket egy-egy hosszabb csapadékosabb időszakkal, a nyár végével pedig megoldja növényeink téliesítését is, így nem kell minden évben újra pótolni őket. A télikertek manapság amúgy is a virágkorukat élik, rengetegen élnek a lehetőséggel, hogy ezzel kibővítsék életterüket. Tulajdonképpen a szakszerű, hőszigetelt beépítéssel a lakótérrel egyenlő, házunk hasznos terét megnövelő helyiséget kapunk.

Miért hasznos a télikert?
Egy télikert sokkal többet jelent, mint egy zárt és egyénként hűvös helyiség, és nem csak a virágok teleltetésére alkalmas, vagy hogy tárolásra használjuk. Induljunk ki abból, hogy az év minden napján szeretnénk kihasználni, legyen bármilyen zord és hideg telünk, vagy akár rekkenő a nyári hőség, szobahőmérsékleten szeretnénk benne olvasni, vendégül látni meghívottjainkat, ha történetesen leszakadt az ég egy családi kertipartin.
Egy, az ingatlanhoz hozzáépített télikert mindeközben – a csupa-csupa üvegfelületeknek köszönhetően oldalt és akár a tetőn is – abszolút jótékony hatással van fűtésszámlánkra, hiszen télen begyűjti a napfényt, de nem engedi távozni. Előbb-utóbb mindenki belátja, hogy ehhez persze hőszigetelt télikertre van szükség, még ha drágább is a kivitelezése. Hiszen a szabadidő eltöltésén túl – jó időben az oldalfalakba épített nyitott nyílászáróknak köszönhetően, rossz időben zárt ablakokkal – akár egy kellemes otthoni irodát is ki tudunk benne alakítani, vagy éppen étkezőként is használhatjuk.

Miből legyen a télikert tető?
A tervezéskor több lehetőség áll rendelkezésünkre. Választhatunk polikarbonát tetőt, amely a leggazdaságosabb megoldások egyike: átereszti a napfényt, tehát az alapkritériumnak megfelel. Sokkal könnyebb, mint az üveg, tehát óriási felületek fedésére is alkalmas. Üregkamrás szerkezetének köszönhetően nagyon jól szigetel, meglehetősen strapabíró, könnyen szerelhető, könnyen alakítható, ami által az íves formák is egyszerűen megoldhatóak. Tökéletesen vízzáró, ütésálló, tűzálló, UV-védő és az időjárás viszontagságainak is ellenáll, többféle színben is rendelhető. Egyetlen hátránya, hogy nem víztiszta, így a tetőnkön keresztül nem tudjuk csodálni a csillagokat.
Lehetőségünk van üveget is alkalmazni, amelynek szintén megvannak a maga előnyei. Az üveg víztiszta felülete tökéletesen engedi be a természetes fényt, gyakorlatilag olyan érzetet ad, mintha nem lenne a (tartószerkezeten kívül) semmi a fejünk fölött. Bizonyos méret felett súlyából adódóan erősített szerkezeteket kell használni, hiszen az üveg nem könnyű. Tetők esetében biztonsági üveget (2-3 vagy többrétegű) alkalmaznak, amely szavatolja, hogy adott esetben ne hulljon az alatta tartózkodókra. Az üveg exkluzív és modern megjelenést biztosít, ezen kívül hőszigetelése kiváló, ellenáll az időjárásnak minden szempontból. Szintén lehet többféle színből rendelni.

Tetők esetében mindig gondolni kell az árnyékolásra is. Ez leginkább a választott anyagtól, télikertünk tájolásától, a tető anyagának választott színétől is függ. Árnyékolást tekintve is több lehetőségünk van: választhatunk motoros/automata rendszert, manuálisan állíthatót, illetve maga az árnyékoló is lehet redőny vagy szövetárnyékoló.

Mi a helyzet az oldalfalakkal?
Az oldalfalaknál is több választási lehetőségünk van, illetve több dologra kell odafigyelni. Nagyon fontos a nyílászárók alkalmazása, egyrészt a közlekedés miatt, másrészt a szellőzés szempontjából. Sokféle nyílászárót alkalmazhatunk, amelyek egyrészt a mi igényeinktől, másrészt a rendelkezésre álló helytől is függ. Többek között lehet a választott nyílászárónk toló, toló-bukó, harmonikaajtóval felszerelt. Az alkalmazott módozattól függően – ha azt szeretnénk – télikertünk oldalai gyakorlatilag teljesen nyithatóvá is válhatnak.

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop