Jön a felújítási boom

2021 a lakásfelújítások éve lehet, amennyiben a nagyfokú munkaerőhiánnyal sújtott kivitelezői szegmens bírja a megbízók rohamát – erre lehet következtetni az újHÁZ Centrum által végzett nem reprezentatív kutatásából.

jonafelujitasiboom 720

2021. január elsejétől életbe léptek az új otthonteremtési támogatások, amelyek közül kiemelkedik a CSOK tetőtérbeépítésre történő felhasználása, az 50 százalékos felújítási támogatás és az 5 százalékos újépítésű lakásokra vonatkozó áfacsökkentés. Az újHÁZ Centrum képzett értékesítő munkatársaival várja az érdeklődőket kereskedéseiben, és már most biztosak abban, hogy a támogatások mindegyike jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az építőipar az idei évben dinamikus növekedésnek induljon.

jonafelujitasiboom 1

„Nem túlzás azt állítani, hogy a családok körében elképesztő méreteket ölt a felújítási láz, már a múlt év végén megrohamozták a kivitelezőket, hogy 2021-es munkákra lekössék őket”- húzzák alá, utalva a közelmúltban végzett nem reprezentatív kutatásukra. Az újHÁZ Centrum gödi és nagymarosi kereskedése által szakkivitelezői vásárlóik körében készített kérdőíves felmérés rávilágított arra, hogy a kivitelezők 45 százaléka két hónapra előre be van táblázva, 39 százalékuknak a munkái 2-4 hónap közötti időtartamra vannak lekötve, 16 százalékuk azonban már csak több mint négy hónapos várakozási idő mellett tud projekteket elvállalni.1 Éppen ezért meglátásuk szerint érdemes mindkét félnek tudatos tárgyalásokat folytatnia a sikeres kivitelezés érdekében.
1 Forrás: újHÁZ Centrum nem reprezentatív kutatása

Tudatosság a szerződéskötéskor és az építőanyag-választáskor
Az újHÁZ Centrum szakértői a kutatás eredményei alapján fokozódó keresletet prognosztizálnak. Éppen ezért azt javasolják, hogy mind a megbízók, mind pedig a kivitelezők törekedjenek arra, hogy minél hamarabb megkössék a szerződéseket, különösen a beltéri felújítási munkálatok esetében. A vállalat 2020-as márkakutatása ugyanis rávilágított arra, hogy a megbízók körében legnépszerűbbek a belsőtér átalakításához kapcsolódó felújítási tervek, így gipszkartonozáshoz, hangszigeteléshez, dekorkövek felhelyezéséhez kapcsolódnak, de szintén kiemelkedően sokan érdeklődnek majd a hideg- és melegburkolás, valamint a fürdőszoba-felújítás iránt. Ezen munkálatok esetében akár a négyhónapos várakozási időnél is hosszabb intervallummal ajánlatos a családoknak terveznie.
„Fontos, hogy a kivitelezők meglévő kapacitásaik függvényében vállalják el a feladatokat, így minden munkálatot megbízható módon, a lehető legmagasabb színvonal mellett tudnak majd megvalósítani” – mutatnak rá. Hozzáteszik: építőanyag-választáskor részesítsék előnyben az egyrészről energiahatékonyságot fokozó, másrészről innovatív, a felhasználás során kevesebb emberi munkaerőt igénylő termékeket, amelyek jelentős mértékben felgyorsítják, és még kiszámíthatóbbá teszik a kivitelezési folyamatot. A szakértők szerint a kivitelezőknek érdemes integrált megoldások alkalmazására törekedniük, például hőszigetelés esetén rendszerekben gondolkodjanak, és olyan komplex csomagokat vásároljanak, amelyben a hőszigetelő lapok mellett az azok felhelyezéséhez optimális ragasztók, hálók és egyéb kiegészítő anyagok is megtalálhatók.
„A közelmúltban végzett kutatásunkból kiderült, hogy az építőipari szakemberek 42 százaléka munkadíjemeléssel számol, amelynek mértéke az esetek közel felében 10-14 százalék körül mozog majd várhatóan, így ezzel a többletkiadással a megbízóknak mindenképpen kalkulálniuk szükséges2 ” – hívják fel a figyelmet.
2 Forrás: újHÁZ Centrum nem reprezentatív kutatása

jonafelujitasiboom 2

Hozzáteszik, a kivitelezők többsége jelenleg úgy látja, az áremelkedés oka a bérek, az építőanyagárak, illetve a rezsiköltségek emelkedésében keresendő. Ennek ellenére a kivitelezők közel harmada úgy véli, tavalyi bevételeit akár 25 százalékkal is növelni tudja, 48 százalékuk azonban nem számít lényeges változásra. Százból hét szakember prognosztizálja azt, hogy forgalma 25-50 százalékkal bővül, 3 százalék pedig ennél is magasabb bevételnövekedést jósol.

jonafelujitasiboom 3
  


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop