Hogyan tartsunk állatot az otthonunkban?

Hogyan tartsunk állatot az otthonunkban?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Aki állatot tart, legyen az kicsi, nagy, szőrös, tollas vagy pikkelyes, készüljön fel arra, hogy sok meglepetésben lesz része, amelyre nem nagyon lehet felkészülni. Sok minden másra viszont igen, különösen gyerekes családban, hiszen az állat életmódjához is igazodnunk kell. Elsőként is be kell szereznünk a felszereléseket: a neki való fekhelyet, eledelt, pórázt, hámot, szájkosarat, játékokat, tisztán tartó, egészségmegőrző eszközöket.

hogyantartsunkallatotazotthonunkban 720


Szőröstül-bőröstül
Szerencsére mind kevesebben érzik úgy, hogy egy állat csak egyfajta „szezonális ajándék”, a első időkben még cuki, aztán már beüt a baj, ha foglalkozni is kell vele. A gazdik többsége tudja, hogy egy házi kedvenc tíz-húsz évig (fajtától függően) mindenképp állandó lakótársunk lesz, ezért már a kiválasztásánál fontos odafigyelni arra, hogy biztosítani tudjuk-e a helyét, kényelmét, ápoltságát és etetését az otthonunkban. Azt mindenki maga dönti el, hogy kutyásnak, cicásnak érzi-e magát, vagy épp a hörcsögökért,papagájokért, halakért lelkesedik, esetleg egyszerre többért is. Utóbbi esetben a két különböző állatfaj összeszoktatása is időt és erőfeszítést igényel (például a kutya-macska barátság). Minden állatnál előre fel kell készülnünk végső méretének megfelelő fekhellyel, kalitkával, akváriummal, egyszóval élettérrel. Ha rágcsálónk vagy madarunk van, a helyét rendszeresen tisztítani kell, el kell látni megfelelő eledellel, vízzel és persze játékokkal (labda, csengő, rágcsáló-libikóka, sőt, jöhet akár mini függőhíd, a madárnak csőrkoptató, ülőrúd, mászókötél, mini létra.) Ha macskánk van, az alomtálca és a kaparófa alap, de ők is imádnak játszani, ezért a főként egérre hasonlító szőrmókok, labdák, csilingelő-csörgő játékok is hasznosak.
hogyantartsunkallatotazotthonunkban 1
Tisztán, ápoltan, egészségesen
Minden gazdinak alapvető érdeke, hogy a vele együtt élő házi kedvenc ápolt és egészséges legyen. Ezzel nem csak az állat, de a családtagok biztonságát, egészségét, közérzetét és komfortérzetét is biztosítjuk. A kutyákat, macskákat rendszeresen oltatni kell, javasolt a veszettség mellett a kombinált védőoltás, amely sokféle veszélyes betegségtől megóvja az állatot. A rágcsálókat, madarakat is tanácsos legalább évente egyszer állatorvoshoz vinni, hiszen egy szakember olyan tüneteket is észrevesz, amelyeket a leggondosabb gazdi szeme nem. A négylábú kedvenceket, különösen azokat, amelyeket naponta többször sétáltatunk (a kutyán kívül macska vagy akár görény), mindenképp védjük meg a kullancsoktól és egyéb vérszívóktól. Kevesen tudják, hogy a szúnyog is nagyon veszélyes lehet, ők terjesztik például a szívférgesség nevű kutyabetegséget, amely a hazai eb-populáció 17 százalékát érinti (macskáknál szerencsére sokkal ritkább). Nagyon nehezen kezelhető és igen durva kórság, könnyen halálos is lehet. A vérszívóktól speciális nyakörvekkel, bőrre csepegtethető vagy rágcsának álcázott gyógyszer formájában bevehető védőszerekkel óvhatjuk meg kedvencünket, de előtte mindenképpen egyeztessünk állatorvossal. Mindezek mellett természetesen az állat személyes higiéniája is fontos, a megfelelő szőrkefék az állat közérzetét és küllemét éppúgy feldobják, mint a miénket (már csak azért is, mert így nem kell majd minden nap a szőrt porszívózni, és a ruhánkról, bútorokról tisztogatni).

Tehát, ha felvérteztük magunkat kellő odafigyeléssel, tettrekészséggel, és anyagilag is megengedhetjük magunknak egy kisállat tartását, arról se feledkezzünk meg, hogy ha elutazunk, róluk akkor is gondoskodnunk kell. Mielőtt magunkhoz veszünk egy állatot, főleg, ha még kezdők vagyunk ezen a téren, gondoljuk át előre, hogy amikor nem vagyunk otthon, kire bízzuk kedvencünket: családtag, barát, szomszéd vagy akár kisállatpanzió is szóba jöhet, de vannak helyek, ahová magunkkal is vihetjük őket.
Amennyiben a fenti tanácsok szerint járunk el, egy velünk élő állatban életre szóló barátra, szövetségesre lelünk, ez pedig megfizethetetlen érzés.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.