Milyen a tökéletes ruhásszekrény?

Milyen a tökéletes ruhásszekrény?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Létezik egyáltalán tökéletes ruhásszekrény? Igen, csakhogy minden otthonhoz más-más illik. Vannak persze alaptulajdonságok, amelyek mindenképpen szükségesek, ám figyelembe kell venni az olyan speciális körülményeket is, mint az enteriőr, a bepakolhatóság, valamint a rendelkezésre álló hely.

milyenatokeletesruhasszekr 720


Nem mindegy, hogy valaki évekre, évtizedekre szóló megoldást keres álomotthonába, vagy éppen egy albérletben szeretné végre rendszerezni a ruháit – a megfelelő ruhásszekrény megtalálása a két élethelyzetben teljesen eltérő végeredménnyel járhat. Vannak azonban olyan szempontok, amelyek mindkét szituációban fontosak, ilyen a megfelelő elrendezés, a praktikus fiókméret, a funkcionalitás.

Plusz tárolóhely mindig szükséges
A helytakarékosságra, a meglévő apró kis zugok kihasználására érdemes odafigyelni. Az persze egyénfüggő, kinek hány vállfára és hány fiókra lesz szüksége: elképzelhető, hogy egy üzletember szinte csak ingeket hord, ebben az esetben az akasztós megoldások kerülnek túlsúlyba, egy sportosabb megjelenésű férfi azonban a pólókat részesítheti előnyben, azokhoz inkább a polcok javasoltak. A nőknél pedig még ennél is szélesebb spektrumon mozognak a lehetőségek. A lényeg: ha megvan, mi az igény, azt a lehető legokosabban kell kielégíteni, mert tárolóhelyre mindig szükség lesz. Ha látjuk, mekkora méret fér el, át kell gondolni, hány ember ruházata kerül a szekrénybe, ehhez mérten lehet szeparálni a részeit. Az Expedo bútor legjobb megoldásai pontosan ezekhez az igényekhez igazodnak.

Legyen kényelmes a ruhásszekrény is!
Érdemes kitalálni előre, melyik polcra mit szánunk. Ha férfi pólóknak keressük a helyet, és három sort tennénk egymás mellé, annak nagyobb szélesség kell, mint a női topoknak ugyanekkora mennyiségben. Egyszerűbb a polcot a ruhák méretéhez igazítani, mint utána évekig görcsösen kisebbre hajtogatni minden egyes darabot csak azért, hogy elférjenek a szekrényben. Ehhez kapcsolódik, hogy ne maradjanak kihasználatlan lehetőségek, olyan részek, ahová semmit nem tudunk pakolni.
A ruhásszekrény esetében ugyanolyan fontos a kényelem, mint a ruháknál. Ha egy ruhásszekrény legfelső polcát nem érjük el könnyedén, vagy mindig nyüglődni kell egy pulóver ki- és berakáséért, az nem jó megoldás, és ebbe ne is törődjünk bele: vannak olyan ötletes és praktikus szekrények, amelyek kiküszöbölik ezt a problémát. A felső részre lehet ruhaliftet tervezni, ez egy akasztós részt jelent, ami egyszerű mozdulattal lehajtható, így érhet a plafonig is. Ezzel a megoldással átláthatók maradnak a ruhák, és nem kell létrázni sem.

Változtass, vagy változz te magad!
Hatalmas előny, ha nem kell elsőre végleges megoldást találni mindennek, azaz, ha variálható marad a ruhásszekrény elrendezése, polcrendszere. A családi ruhatár ugyanis folyamatosan változik, ezért ehhez alkalmazkodnia kell a szekrény szerkezetének is. Ha egyre több nadrág és póló sorakozik a polcokon, szerencsés, ha megemelhető a belmagasság, így nem kell bepréselni a szépen vasalt ruhákat. Hatalmas tornyokat azért nem javasolt építeni, ezek közepéből, aljáról ugyanis nehéz kibányászni a ruhákat.
Ha egy szekrény tetszik, és a legtöbb eleme tökéletes, a fiókok mélységével azonban gondunk akad, lehet, hogy érdemes kicsit változtatni a szokásainkon. Léteznek nagyon praktikus hajtogatási módszerek, amelyekkel rendezettebb, átláthatóbb ruhatárolást valósíthatunk meg. Ehhez szükség van egy kis nyitottságra is, a megszokott technikák átalakítása, ám mindenképp megérnek egy próbát a helytakarékosság miatt.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.