Murva a kertbe?

Az ömlesztett anyagok világában a murva az egyik legjobb választás, ha egyszerre szeretnénk tartós és kimagaslóan esztétikus burkolatkialakítást otthonunk körül, illetve díszkertünkben. Mivel zúzott kőről beszélünk, a belőle készített felületek nagy teherbírásúak, és megfelelő telepítés – alapozás, fóliázás, szegélykialakítás – esetén a hosszantartó esztétika miatt sem kell aggódnunk.

murvaakertbe 720

A zúzalék közkedveltségét abszolút egyedi színvilágának köszönheti, hiszen leginkább fehéres-szürkés árnyalata miatt bárhol felhasználható egy kis kreativitással. Nemcsak emlékműveknél, köztéri parkokban vagy temetőkben találkozhatunk vele, a ház körüli díszkertekben is nagy népszerűségnek örvend. Nem árt azonban tisztában lenni a vásárlás előtt azzal, hogy a murva többféle szemcseméretben kapható, ami nem véletlen, hiszen közülük mindegyik eltérő felhasználási móddal rendelkezik. Az alábbiakban a leggyakoribb alternatívákat vesszük sorra, ami egy kert esetében szóba jöhet.

A kert általános díszítésére
Mint már említettük, a murva különleges árnyalata a kert díszévé tehet szinte bármit, amit a segítségével alakítottunk ki, vagy felhasználásával szépítettünk meg. Ebből a célból általában az egészen apró ágyazó murva a legideálisabb választás, amely 2-5 milliméteres szemcsenagyságával megfelelő távolságból úgy festhet, mintha hófehér vízfolyások vagy havas felületek díszítenék a kertet.
Ez a típus kifejezetten ideális megoldás cserepeket vagy kaspók feltöltéséhez, mert sokkal esztétikusabb felület eredményez, mint az egyszerű virágföld. Ezt a szemcseméretet alkalmazzák sok esetben kerti tavak aljzatainak világosításához, de sziklakerteknél is gyakran találkozhatunk dizájnelemként. Utóbbi esetekben természetesen a kisebb szemcseméretű kerti murva is kitűnő választás, hiszen az 5-10 milliméteres kavicsok lényegesen mutatósabbak, ha nagyobb kerti tóról vagy egy kiterjedtebb sziklakertről beszélünk.

Járdák és bejárók kialakításához
Nyilvánvaló azonban, hogy a murvát a ház körül általában nem egyszerű díszítésként vagy esztétikai okokból használjuk fel, sokkal inkább azért, hogy szilárd, tartós és egyben látványos felületeket alakítsunk ki. Ebből a szempontból a nagyobb szemcseméretű kerti murva a legjobb választás, de fontos tudni, hogy normál méretkategóriában többnyire csak díszkertekhez ajánlott – nagyon látványos megoldások érhetők el vele ágyásoknál is. Amennyiben egy nagyobb forgalmú, esetleg teherautókat is kiszolgáló feljáróhoz választunk, ideálisabb az úgynevezett úti murva alkalmazása, amely a szabvány szerint akár 55 milliméteres darabokat is tartalmazhat már. Ez a teherbírás és az ülepedés szempontjából kifejezetten fontos szempont, különösen hogy a murva szakszerű döngölés mellett – jellemzően a lapvibrátor ajánlott ehhez a folyamathoz –, nagyon jól összeáll, ezáltal szilárd, tartós, de mégis jó vízáteresztő réteget képes biztosítani a látványos küllemhez. Nincs is szebb annál, mint amikor egy gyönyörűen zöldellő pázsitot kígyószerű tekergéssel vagy tengerszerű hullámzással hófehér murvafolyamok osztanak kis parcellákra. Nem árt azonban tudni, hogy ezt az állapotot csak úgy lehet megfelelően fenntartani, ha az ilyen murvás felületet szakszerűen alakítják ki.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy még a legegyszerűbb járdához is elengedhetetlen megfelelő alapot ásni, illetve szegélyt kialakítani. Hogy miért? Alapra azért van szükség, mert a murvás felületnek vízszintben kell lennie a földfelszínnel, és bár egy járdának nyilván nem kell döngölt keménymeder, de így is érdemes legalább 10-15 centiméter mélyen kiszedni a földet a leendő helyén, és alatta valamilyen vízáteresztő fóliát alkalmazni, amely megakadályozza a gaz felnövését, biztosítva a murva hosszú távú tisztaságát, amelyet ellenkező esetben csak permetszerrel vagy havi szintű gondozással érhetnénk el.
A szegély ezzel szemben nemcsak a murvafelület tisztaságát védi, de a környező füves területeket is, hiszen egy kisebb járdát vagy kiülőt nem lehet annyira tömöríteni, hogy a folyamatos használat során néha-néha bele ne rúgjunk a kőbe. A szegély megakadályozza, hogy a murva a pázsiton kössön ki, és megnehezítse a fűnyírást vagy más egyéb kellemetlenségeket okozzon. Megfelelő kialakítással, speciális díszszegéllyel vagy betonelemmel ráadásul a teljes kert esztétikai értékét magasabb szintre emelhetjük vele.

Felületalapozáshoz
A fentieken túl szólnunk kell azokról az alternatívákról is, amikor bár van murvánk a kertben, de mégsem látjuk, mert csak egy felület alapozásához használtuk. A kérdéses ömlesztett anyagból ugyanis létezik az osztályozatlan, vagy más néven poros murva, amibe a kőzet kitermelésekor keletkező minden adalék belekerül, így a kisebb-nagyobb kődarabok mellett az úgynevezett murvapor is. Ennek a típusnak az esztétikai értéke ugyan nem a legjobb, ellenben van egy kimagasló tulajdonsága, mégpedig a kiemelkedő ülepedés és tömörödés, amivel rendkívül szilárd felületek képezhetők.
Az osztályozatlan murvát ezért jellemzően járdák, bejárók, autófelhajtók alapjaként alkalmazzák gyakran 30-40 centiméteres vastagságban, alaposan bedöngölve. Természetesen olyan helyeken, ahol az esztétika csak másodlagos szempont, és sokkal lényegesebb a funkció, ott a poros murva kiváló szolgálatot tehet felszíni kialakításhoz is, így például földes utak stabilizálásakor is előszeretettel alkalmazzák bazalt helyett. Díszkertben azonban a lehető legritkább esetben használható látható formában.

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Murva_(k%C5%91zett%C3%B6rmel%C3%A9k)
https://www.bekasepker.hu/a-murva-felhasznalasa-a-gyakorlatban

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop