Hogyan tegyük a harmónia szigetévé teraszunkat?

Szerencsésnek nevezheti magát, aki családi házban él és saját zöldövezettel rendelkezik. Egy terasz és egy aprócska kert ugyanis bár sok munkát adhat, de a stresszes mindennapok után kifejezetten hatásos feltöltődés lehet, ha ilyen környezetben próbáljuk meg kipihenni fáradalmainkat.

hogyantegyukaharmoniasigeteve 720

Amennyiben különösen érzékeny emberek vagyunk, akik a harmóniára törekszenek, igazi kis menedék lehet számunkra, ha kiülőnket kültéri nappalivá alakítjuk, mely nemcsak a legmelegebb időszakokban, hanem megfelelő kialakítás esetén tavasszal, ősszel, sőt az enyhébb téli napokon is ideális helyszín lesz a pihenéshez. Hogy milyen kiegészítők kellenek ahhoz, hogy otthoni teraszunk a harmónia szigetévé válhasson?

Válasszunk megfelelő burkolatot
Egy terasz megjelenését alapvetően befolyásolják a különféle burkolatok és borítások. Ennek megfelelően érdemes már itt odafigyelni arra, hogy könnyed, harmonikus, nyugtató, kellemes, nekünk tetsző, minket boldogsággal eltöltő színeket válogassunk össze, méghozzá a kapcsolódó formák és egyebek társaságában. Fontos ezen a téren a megfelelő fagyálló járólap, mely például egy kellemesen barnás, narancsos színárnyalatban igazán természetes és mély hatást kelt, de egy teraszon nemcsak a padló, hanem más burkolatok is megtalálhatók.
Példának okáért a kapcsolódó falat is érdemes az ízlésünkhöz, illetve elképzeléseinkhez igazítani. Manapság már elérhetők olyan homlokzatra ragasztható, akár szakember nélkül is könnyedén, illetve esztétikusan felhelyezhető polisztirol borítások, melyek a legkülönfélébb színekkel és mintázatokkal rendelkeznek. Egy szintén barnás kő- vagy fahatású megoldással például tovább fokozhatjuk a terasz melegségét, pláne abban az esetben, ha mindehhez még megfelelő térelválasztókat is választunk. Ezen a téren érdemes a fa mellett dönteni – az apácarács például egy látványos, egyszerű és otthon egyaránt könnyedén kialakítható megoldás –, mely talán nem lesz olcsó, ellenben megfelelő kezelés mellett kiemelkedően tartós alternatíva.

hogyantegyukaharmoniasigeteve 1

Gondoskodjunk a kényelmes bútorokról
Hol érzi magát jól az ember? Ahol kényelemben tud pihenni! Amennyiben ez számunkra is nagyon fontos szempont, akkor bátran vegyük elő lakberendező énünket, hiszen a kényelem ezesetben több tőről fakad. Érdemes kezdésnek például egy általánosabb, de kényelmesebb ülőgarnitúrát választani, ahol tudunk vendégeket fogadni, kényelmesen leülhet a család a közös étkezésekhez. Ügyeljünk rá, hogy a komfort mellett a szín és formavilág passzoljon harmonikus elképzeléseinkhez, és illeszkedjen a többi bútorelemhez is.
Merthogy egy ülőgarnitúra önmagában nem elég! Ha igazi kültéri nappalit akarunk, szükségünk lehet egy kisebb szekrénykére – esetleg egy beépített hűtőszekrényre –, hogy ne kelljen mindig bemennünk a lakásba, amennyiben elfogyasztanánk egy finom italt, vagy összedobnánk egy kávét, netán egy teát. Lényegesek továbbá az olyan bútorzatok, melyek kifejezetten a relaxációt szolgálják. Ilyenek a különféle hintaágyak, melyek kapcsán ma már a legváltozatosabb megoldások és formák közül válogathatunk magunknak, de megéri beruházni rájuk, mert garantáltan imádják majd a családtagok.

A terasz fedése és árnyékolása is fontos
A legtöbb ember számára az ad megnyugvást, ha fedett helyen pihenhet. Egy terasz fedése több tekintetben is fontos, egyrészt biztonságérzetet ad nekünk, másrészt árnyékot, valamint esővédelmet az alatta ülőknek, illetve az ott tárolt bútoroknak és egyebeknek. Mivel sokan ódzkodnak a hagyományos tetőszerkezetektől – hiszen ez egy végérvényes elköteleződés, a kapcsolódó nyílászárókon keresztül pedig jelentősen csökkenti a lakásban a fényviszonyokat –, ezért a legtöbben egy mozgatható megoldást szeretnének. Ebből a szempontból egy prémium minőségű napellenző alighanem a legjobb döntés, hiszen nem csak biztonságos árnyékot kínál akár több négyzetméteres teraszok számára is, de az esőtől egyaránt képes védelmet biztosítani.
A legjobb tulajdonsága azonban egy kültéri nappali esetében alighanem az, hogy a modern csuklókaros napellenzők szabadon színezhetők, ezáltal olyan mintákkal és árnyalatokkal láthatjuk el, amilyennel csak szeretnénk – ezzel növelve a terasz harmonikus összhatását. Mozgatható mivoltának köszönhetően bármikor összehúzható, ezáltal napozhatunk is mellette a teraszon, miközben a technológiai fejlesztések jóvoltából kifejezetten masszív megoldásnak tekinthető, ezáltal ponyvája nem nyúlik, nem szakad, nem fakul meg pár hónap alatt, víz- és tűzálló, de még az UV-sugárzás sem árthat neki. További extra, hogy a manuális megoldások mellett ma már motorizált kialakítással is kaphatók, ezáltal távirányítóval vezérelhetjük őket, automatizálva pedig önműködővé tehetjük a maximális kényelem és komfort érdekében. A csuklókaros megoldások mellett ráadásul oldalárnyékolókat is választhatunk a napellenzőtípusok közül, melyek térelválasztóként egyaránt jól funkcionálhatnak.

Növényekkel még otthonosabb lesz a végeredmény
Lakberendezési szempontból a növények mindig fontos szerepet játszottak egy-egy helyiség kialakításakor, és mivel kültéri nappalit szeretnénk a teraszunkból, ezért rendkívül lényeges, hogy a növények se maradjanak ki onnan. Mivel nemcsak egyévszakos megoldásban gondolkozunk, ezért az egynyári virágzók mellett jó ötlet lehet különféle kisnövésű örökzöldek alkalmazása, melyek garantáltan fokozzák majd a nyugtató hatást. Nyilván nem szabad túlzásba sem vinni a növények alkalmazását, de az üresen maradt sarkokba beállított törpefenyők vagy dísztuják, néhány lelógatott virágzó futónövény – például muskátli vagy petúnia –, esetleg más ízléses vagy kreatív megoldás egyaránt nagy hatékonysággal alkalmazható. Az egész szépsége leginkább az, hogy a teraszon olyan dolgokat is megvalósíthatunk, amit egy belső nappaliban soha!

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop