Hatékony és megfizethető-e a csepegtetőrendszer?

Ahogy világszerte, úgy Magyarországon is az időjárás kezd egyre kiszámíthatatlanabb körülményeket produkálni, ezért érdemes elgondolkodni, hogy jelenlegi öntözési technikánk nyaranta mennyire gazdaságos, mennyire célravezető.

hatekonyesmegfizethetoeacsepegtetorsz 720

A csepegtető öntözésről már rég tudjuk, hogy takarékos, hiszen egy olyan országban fejlesztették ki, ahol bizony igencsak spórolni kell az édesvízzel. Vagyis a felhasznált víz mennyisége lényegesen kevesebb, mint mondjuk egy esőztető öntözés esetében, ugyanakkor képesek vagyunk így is nagyobb területet ilyen módon öntözni. Nem kell attól félni, hogy a közüzemi számlákat nem tudjuk megfizetni, sőt, éppen ezzel a technológiával takarékoskodhatunk. Másik állításunk a csepegtető öntözésről az, hogy praktikus megoldás lehet egyes növények öntözésénél, hiszen nem mindegyik haszon-, illetve kerti növény szereti, ha mindene ázik. Erre kifejezetten jó példa a sokunk által kedvelt paradicsom növény, amiről érdemes tudni, hogy kizárólag a tövénél kell öntözni, nem a zöld leveleit.
A csepegtető öntözéssel biztosíthatjuk a növény alatti talaj optimális vízháztartását, amellyel éppen annyi nedvességet kap, amennyire szüksége lehet. Mindezt úgy, hogy figyelembe vesszük a helyi adottságokat, a talajviszonyokat, a klímát és hogy milyen növényekről is van szó: vízigényes vagy kevésbé az.

hatekonyesmegfizethetoeacsepegtetorsz 1
De mitől is függ a csepegtető öntözőrendszer ára?
Természetesen az öntözendő terület nagyságától. Nem mindegy, hogy mekkora területen kívánjuk kialakítani a csepegtető öntözőrendszerünket, illetve az öntözőrendszer telepítésére felkért szakemberek azt mennyiért alakítják ki a szerződésben meghatározott kertben/fóliasátorban. Szintén érdemes megfontolni azt a kérdést is, hogy mit használjunk: csepegtető csövet vagy csepegtető szalagot, netán csepegtető gombát? A kérdést úgy dönthetjük el, hogy megint csak figyelembe vesszük, hogy milyen típusú növényeket termesztünk/nevelünk? Ha a növények egymáshoz túl közel helyezkednek el, akkor érdemes a csepegtető csövet vagy csepegtető szalagot választanunk. Amennyiben nagyobb tér van a két növény között, akkor a csepegtető gomba lesz a tökéletes választás, hogy a vizet eljuttassa a növény gyökérzónájába.
Ne ijedjünk meg, ha a csepegtetőberendezések áráról van szó, mert manapság már ez az innovatív öntözési forma a megfizethető kategóriát képviseli.
Figyeljünk a rendszer karbantartására és a csepegtetőrendszerhez ajánlott műszaki kiegészítők használatára. Ilyen például a szűrő, amely megszűri az öntözni kívánt vizet, így a szennyeződések nem kerülnek bele sem a csőbe, sem pedig a csepegtető testekbe, mert azok tisztítása nagyon idő- és pénzigényes folyamat.
Ha korszerű kertet (virágoskert, veteményeskert, nagyüzemi fóliasátor stb.) szeretnénk kiépíteni, érdemes a csepegtető öntözéses technikát választani, akár kicsi, akár nagyobb alapterületű gazdaságról/kertről legyen szó.

 

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop