Akadálymentesítés otthon

Alig húsz éve még kevesen tudták, mit is kell akadálymentesítés alatt érteni, napjainkra pedig már valóságos iparággá nőtte ki magát a fogyatékkal élők számára specializált termékek gyártása. Lépcsőjáró emelőszerkezet, rámpa, felvonó, távirányítható nyílászárók, okos villanykapcsolók, utólag beépített fürdőkádajtók…

akadalymentesitesotthon2019 720

Nem nagy öröm, ha otthonunkat át kell alakítani akadálymentessé, mert kerekesszékes családtagunk részére élhetővé kell tenni a lakást. Az átalakítás nagysága természetesen függ a mozgáskorlátozottság mértékétől, hiszen az akadálymentesítés egy idősebb családtag vagy éppen a kismamák számára is fontos lehet. Mindenesetre alapvetés, hogy ne zsúfoljuk a lakást felesleges dolgokkal, balesetveszélyt jelentő éles és kiálló sarkok ne legyenek sehol, a legjobb, ha a küszöböket meg tudjuk szüntetni burkolatváltó profillal, ellenkező esetben cseréljük gömbölyített élűre, amelyek 2 cm-nél ne legyenek magasabbak. Jó, ha tudjuk, egy kerekesszék teljes megfordulásához másfél méter átmérőjű tér szükséges, és a mozgáskorlátozottak által elérhető maximális magasság kb. 140 cm.

akadalymentesitesotthon2019 2
Segítő megoldások a fürdőszobában
Kerekesszékes és idős használók számára a legideálisabb fürdési lehetőség a küszöb nélküli zuhany, mert a legnagyobb gondot mindig a kádba való belépés jelenti. Zuhanyfülkébe a kapaszkodón kívül ülőkét is szerelhetünk, a falra felcsapható kisszék a család többi tagját sem zavarja. Kerekesszékes számára a fürdőkád használatát úgy tehetjük lehetővé, ha a kerekesszék ülőmagasságával azonos magasságú ülőfelületet biztosítunk a kád végében, ahonnan a falon rögzített kapaszkodók segítségével be lehet ereszkedni a kádba. Idősebb hozzátartozó számára jó megoldás lehet (igaz, kicsit zsebbenyúlósan) egy vízzáró műanyag kádajtó utólagos beépítése a kád oldalába. Mindössze azzal kell megbarátkozni, hogy a kádba a víz töltése előtt kell besétálni, és csak a víz leengedése után lehet kijönni. Ha módunkban áll, valódi kényelmet nyújt a bidé funkciókkal ellátott vécéülőke, de vannak már olyan megoldások is, amelyek meleg levegő befúvásával a papírhasználatot is feleslegessé teszik. A mosdónál is használhatunk könnyítést, kapható már dönthető mosdó, de az is nagy segítség, ha olyan csaptelepet szerelünk fel, amelynek hosszú kifolyócsöve egészen a mosdókagyló elejéhez ér.
A legolcsóbb e célra a mosogató csaptelep, de megfizethető egy orvosi csaptelep is, amely könyökkel kényelmesen nyitható, a legjobb megoldás persze a hőfokszabályzós vagy az érintés nélküli csaptelep. A bútorozásnál figyeljünk arra, hogy a kerekesszékkel a mosdó alá be lehessen gurulni, ezért az alját nem lehet beépíteni. A fürdőszobában nagy segítséget jelentenek a jó kapaszkodók, amelyeket úgy kell elhelyezni, hogy abban biztos támaszt találjon a rászoruló személy. Kerekesszékes számára nagyon fontos, hogy segítség nélkül tudjon átülni székből a vécéülőkére, ezért az akadálymentes vécé magasságának meg kell egyeznie a kerekesszék magasságával. A vécé két oldalán kapaszkodók legyenek beépítve úgy, hogy a padlószinttől 0,75 m magasan helyezkedjenek el, a nagyobb hely oldalán (oldalain) célszerű a felhajtható megoldás. Az akadálymentes használhatóság érdekében a vécécsésze oldalán 90 cm, előtte pedig minimum 1,35 m hosszú hely biztosítandó. A fürdőszoba ajtaja mindig kifelé nyíljon, baleset esetén így a legkönnyebb a bejutás a segítségnyújtáshoz. A fürdőszoba padlója vizesen nagyon csúszásveszélyes (a legtöbb háztartási baleset is itt történik), ezért gondoskodjunk csúszásmentes burkolatról.

akadalymentesitesotthon2019 5
Célszerű magasságok a konyhában
Ahogy már említettük, ne zsúfoljuk tele a konyhát, inkább hagyjunk ki egy-egy konyhaelemet a szabad mozgástér érdekében. Könnyebb a kerekesszékkel negyed vagy fél fordulatot venni, mint oldalirányban elmozdulni, ezért a derékszögû vagy ívelt térszervezés, vagy akár a kétsoros konyha az ideális megoldás. Sok fárasztó hajlogatástól mentjük meg a nehezen mozgó rászorulót, ha minden eszköz és a bútorok ideális magasságba kerülnek: például, ha a sütő nem a főzőlap alá kerül, hanem alsó síkját a padlótól 70-75 cm távolságra tesszük, nem kell tornázni a használatkor. A konyha alsó tároló elemei lehetôleg fiókosak legyenek, a legalsó elérhetô magasság 40 cm. A mikrosütő helyének praktikus megválasztása is nagyon fontos: a mozgáskorlátozottak által elérhető maximális magasság kb. 140 cm, ezért a felső szekrényeket legfeljebb ebben a magasságban kell elhelyezni. Célszerű, ha a konyhapult alá fölszerelünk egy kihúzható munkalapot, az apróbb fogantyúk helyett pedig hosszabb kapaszkodókat rakunk. Kerekesszékes használó esetén a hűtőszekrény is legyen megemelve 40-50 cmrel, a munkafelület magassága fix pult esetén 85-90 cm között legyen, az ideális munkapult szélessége pedig 60 cm. A munkapultnak legyen legalább egy 0,90 m hosszú szakasza, a mosogató és a tűzhely legyen térdszabad kialakítású, hogy a kerekesszékkel alá lehessen gurulni.

Fűtés, világítás, okos megoldások
A távirányítható nyílászárók, árnyékolók, kaputelefonok (video), világítás, fűtés, szellőzés már elvezet bennünket az okosotthonok irányába. Mindössze egy kapcsolócserével megoldható a villanykapcsolók okosítása is, beépítéséhez nem kell átalakítani a lakás elektromos hálózatát, és telefonunkról kényelmesen tudjuk kezelni a lámpák fel- és lekapcsolását. A világítással kapcsolatban különösen az idősek számára fontos, hogy a helyiségekben egyenletes, erős megvilágítás legyen, mert a bizonytalanság akár egyensúlyvesztést is okozhat.
Mozgássérültek számára ideálisabb a padlófűtés, különösen fürdőszobában, feleslegessé téve a botlásveszélyes kilépőt. Egy Wifi-s termosztáttal a fotelből vagy ágyból is tudjuk a fűtést lejjebb vagy feljebb állítani. Fontos, hogy fűtőtestek csöveiben és a fűtőtestben se akadjon el a kerekesszék, ezért min. 30-40 centiméterrel a padló fölé kerüljenek, a villanykapcsolók ideális magassága pedig a 0,90- 1,10 m közötti sáv. Egy mozgáskorlátozott számára óriási segítség a takarítási feladatok minimálisra csökkentése is, egy robot porszívó mellett a hagyományos porszívó szinte nyugdíjba mehet.

Kapaszkodók, lépcsőliftek
A közintézmények akadálymentességére vonatkozó előírások otthonainkban is erős ajánlások. Mozgássérültek lépcsőmagassága nem több mint 15 cm, a lépcső mindkét oldalán kétsoros, a járófelülettől 0,70 – 0,95 m magasság szereljünk kapaszkodót, az ajtók szabad nyílásmérete 0,90 m-nél csak nagyobb lehet, magassága 2,10 m. Emeletes házban praktikus, ám költséges megoldás a lépcsőlift, amelynek vezetősíne korlátként is használható. Az akkumulátorral üzemelő lift használatához nincs szükség külső segítségre, szűk lépcsőfeljáróra, kanyarodó lépcsőre is telepíthető, távirányítóval vagy kézi vezérléssel működtethető, és a szék/kerekesszék szállításra alkalmas része használaton kívül felhajtott állapotban parkoltatható.

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop