A világjárvány hatása az építőipari hatékonyságra

Közép- és Nyugat-Európában mind nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány, és a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében alkalmazott szigorúbb bevándorlás-ellenőrzés tovább súlyosbítja az építőipart amúgy is kínzó problémát.

avilagjarvanyhatasaazepitoiparihatek 720

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint a nyugat-európai tapasztalatok szerint a munkavállalók legfeljebb 60 százaléka térhet vissza biztonságosan. Ennek következménye, hogy a projektek hosszabb időt vesznek igénybe a termelékenység várhatóan 30–40% -kal alacsonyabb lesz. A szakértő szerint kisebb volumenben ugyan, de a hazai trendek is hasonlók. Ebben a helyzetben a változás, a hatékonyság növelése elkerülhetetlen. A jövőt az építőipar digitalizációjának felgyorsulása, az előre gyártott házak, illetve elemek elterjedése, valamint a gyors építési technológiák jelentik.

Okosházépítés. A jövőben várhatóan egyre többen használnak épületinformációs modellezést (BIM: Building Information Modelling), amely az ágazat digitális átalakításának első lépése. A BIM lehetővé teszi az épületek szabványos 3D ábrázolását és megosztását a kivitelezés minden szereplőjével. A technológia drámaian javítja a hatékonyságot: pontosabban tervezhetők a költségek, csökkenthető a kivitelezés költsége, ideje, és könnyebbé válnak a módosítások.

Előre gyártott elemek térnyerése. Az elmúlt években egyre nagyobb arányban jelent meg az előre gyártott elemek használata a házépítések terén, amely trend várhatóan tovább erősödik. A hagyományosan épített házakkal ellentétben az előre gyártott házak alkatrészekből készülnek, beleértve a falakat és a tetőket is, amelyeket magasan automatizál gyárakban gyártanak, és a helyszínen szerelnek össze. Ma már típustervek alapján készült, teljes egészében előre gyártott házak is elérhetők, amelyek hatékonnyá teszik az építést, időt és költséget csökkentenek. Az előre gyártott szerkezetek minimális munkaerőt igényelnek a hagyományos konstrukciókhoz képest, ami felgyorsítja a termelést, miközben enyhíti a szakemberhiányt, valamint csökkenti a munkabiztonsági és egészségügyi kockázatokat.

Korszerű építési anyagok. Amikor az idő pénz – és az építőiparban nagyon az – a technológiai idő kulcskérdés. Ma már rendelkezésre állnak olyan anyagok, amelyek kivitelezési ideje töredéke a hagyományos technológiáknak. Várhatóan tovább fog élénkülni a kereslet a gyorskötésű betonok, habarcsok és egyéb segédanyagok iránt.

Javuló fenttarthatóság. A világjárvány hatására felgyorsult építőipari digitalizáció, a hatékonyság mellett javítja a fenntarthatóságot is. A BIM-nek köszönhető pontosabb tervezés, a rövidülő kivitelezési idők, a hatékonyabb anyagfelhasználás, az előre gyártott elemek alkalmazása, a kevesebb járműforgalom, a kevesebb keletkező hulladék lényegesen csökkentik a kibocsátást – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

mapei.hu

 

nyitókép forrása: STW Architects/Bouygues UK

 

Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop