A pamlag

E keleti kényelmet nyújtó és közkedvelt bútordarab, mely a polgári otthonok szerves része, igen tekintélyes múltra tekint vissza: az ottomán, a perzsa arab világ ajándéka (divan). A komor, nehéz szőnyegekkel letakart alacsony pihenőket, a tollpihével bélelt plüsspárnás derék- és fejtámaszokkal kiegészített bútoraikat korabeli rajzokból, leírásokból jól ismerjük, a kor meghatározó bútortörténeti darabjaiként.

 

 

 

 

század végén ebből alakult ki a kanapé, a chaise longue (hosszú ülés), és a történelmi (madame) recamier közismert bútordarabja. A magyar nyelv találó és szép kifejezőkészségének köszönhetően heverőnek nevezte, hiszen elsősorban nappali pihenésre – heverésre – szolgált. Tradicionális bútordarabunk napjainkban újra a fénykorát éli, otthonunk meghatározó részévé vált. Elősegítette mindezt a lakások alapterületének növekedése, a lakáskultúra és az életmód fejlődése, és nem utolsósorban a kényelem, a nagyobb komfortfokozat igénye is. Ezek azok a tényezők, amelyek tartalmi és formai változást eredményeztek új funkciók, új megformálásban. A pihenés mellett a tudomány felfedezte a lazítás, a relaxálás, a testhelyzetek legváltozatosabb formáit biztosító megoldások formai kiszolgálásának szükségességét. Képeinken nem a klasszikus formákat és megoldásokat mutatjuk be, hanem gondolatébresztőnek a nemzetközi trend legújabb megoldásaiból válogattunk. Azzal a jóleső érzéssel, hogy ezek és a hasonló szemléletű bútorok, bútoregyüttesek az olasz, francia, német és magyar gyártók és designerek jóvoltából már itthon is beszerezhetők.

 

Érdekes és figyelemre méltó, hogy e bútorok nem kívánnak részt venni a napi stíluscsatározásokban. A kiegyensúlyozott, tiszta vonalvezetés, formaalakítás mellett a nemes anyagválaszték, a megmunkálás, a részletek minősége-szépsége a meghatározó.

 

Kellő körültekintéssel e bútoregyüttesek már meglévő igényes enteriőrökben vagy korabeli építészeti környezetben is elhelyezhetők, többfunkciós igényt elégítenek ki, változatlanul a lakás központi részét képezve. Éppen ezért hasznos tanácsként javasoljuk: vásárlás előtt győződjünk meg a rendelkezésre álló alapterületről (mérjük fel), a meglévő építészeti adottságokról (ajtók, ablakok helye), mivel főként az ilyen nagyméretű bútorok elhelyezését ezek döntően meghatározzák, így tehát kizárólag ezek ismeretében válasszunk bútort.Ismerve a hazai lakások alapterületeit, a minél nyugodtabb vonalvezetésű, megformálású és visszafogottabb mintázatú – lehetőleg egyszínű bevonó anyaggal rendelkező – darabokat keressük és válasszuk.

 

A kényelmi fokozatot nem a garnitúra mérete, nagysága, sokkal inkább a kikészítése és a korszerű technológia határozza meg, ami biztosítja a minőséget is. Ha van rá mód, a garnitúrát ne a helyiség közepére helyezzük, mert méreténél fogva uralja a teret, és több irányból is kerülgetni kell.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop