A modern konyha megvilágítása

A konyha lakásunk központi része, amelynek biztonságosnak, higiénikusnak, egyéni stílusúnak és komfortosnak kell lennie. Ennek eléréséhez természetesen megfelelő fényekre van szükség, a világítás megtervezése azonban összetett feladat.

Ma már nem lehet kérdés, hogy csak a LED-es lámpák és fényforrások jöhetnek szóba, amelyek csodálatos és nagy fényt biztosítanak, ugyanakkor kivételesen hosszú az élettartamuk, ráadásul kis fogyasztás mellett. Tetszés szerint nagy vagy kis teljesítménnyel, szembarát fénnyel, elérhető áron kaphatóak.

A konyhai világítás különböző területei speciális igényekkel rendelkeznek, amelyekhez a megfelelő lámpa kiválasztása elengedhetetlen.

  1. Általános világítás és közlekedő területek.
  2. Konyhapult és munkafelületek, beleértve a mosogatót és a főzőlapot is.
  3. Étkezőasztal, étkezőpult.
  4. Dekorációs világítás, hangulati elemek.

A világítás tervezésekor kulcsfontosságú szempont a konyha mérete, formája, belmagassága, figyelembe kell venni, hogy különálló helyiség-e vagy egy nyitott tér része, csak főzésre szolgál-e vagy többfunkciós étkezős.

A konyha és a közlekedőterület általános megvilágításának olyannak kell lennie, hogy az ott munkát végző komfortérzete folyamatos legyen a nap minden szakaszában. Ezért a legjobb, ha felülről több pontból érkezik a fény. A főzés, a családról való gondoskodás nem kis munka, de egy jó világítással felszerelt konyhában kellemesebb, örömteli is lehet. Általános megvilágításhoz használjunk mennyezeti lámpatesteket LED világítással falon kívüli típusokból (DABA, BENO, CARSA, KANTI, EVALÓ).

Álmennyezet esetén több süllyesztett kerek vagy szögletes kis méretű, minimalista stílusú LED paneleket célszerű beépíteni (ROUNDA, KATRO, AREL, TAVO).
Nagyon kedveltek a klasszikus süllyesztett spot lámpák cserélhető LED fényforrásokkal. Ezek színben és formában illeszthetők a fogantyúk, illetve más dekorációs elemekhez. A spotokban az a nagyszerű, hogy ha billenthetőket választunk, beállíthatjuk, hogy hová, milyen irányban világítsanak (MORTA, SEIDY, BORD, GORD).

A konyhapulton elengedhetetlen, hogy mindent jól lássunk, hiszen itt a legnagyobb a balesetveszély, könnyen megvághatjuk, megégethetjük magunkat, ezért nagyon fontos a tökéletes világítás. Ha ugyanis a megvilágítás a hátunk mögül érkezik, az árnyékunk a munkaterületre esik, ami rossz megoldás. A biztonságos és kényelmes munkavégzéshez közvetlen és nagy erősségű fény szükséges.
A pult feletti szekrény aljába süllyesztett alumínium profilokkal nagyon elegáns, LED szalagos világítást tudunk létrehozni. Ha nincs lehetőség a bútorba való süllyesztésre, a felületre szerelhető LED profilok jelentik a megoldást, ugyancsak LED szalag világítással. Ezek gyengeárammal működnek, és nem jelent gondot a nedves párás környezet, a működtetők jól elrejthetők a szekrényekben. Segítik a konyhai munkát, ha a megfelelő helyre tudjuk irányítani a fényt.
A szabályozható típusok szolgálhatnak dekorációs, valamint hangulatfényként is, ilyenkor a semleges fehér színhőmérsékletű fény ajánlott (LEDS-B, LED STRIP).

Alkalmazhatunk lapos, egyenes LED bútorvilágítókat a munkalap megvilágítására, amelyek szintén intenzív szórt fényt nyújtanak a biztonságos munkához (MERA, LINUS,TP SLIM).

Jó és nagyon modern megoldást jelentenek a sínes lámpatestek, amelynél szabadon tudjuk módosítani a lámpák pozícióját, világításirányát és darabszámát. Lehetőség van arra is, hogy a későbbiekben módosítsunk a helyzetükön, és oda irányíthatjuk a fényt, ahol a legnagyobb szükség van rá. A sínes lámpatestek a most divatos fekete és fehér színekben elérhetők (ATL, BTL, GALOBA, HIERRO).

Étkezőasztal vagy étkezőpult megvilágításnál az asztalfelületnek kell jól megvilágítottnak lennie, de az ott ülőket nem vakíthatja el a fény, ezért fentről lefelé kell irányulni. Erre a célra a legalkalmasabbak a függesztékek, amelyek általában búrával rendelkeznek, lefelé sugározva a fényt, és oldal irányba is adnak némi szórt fényt, de nem vakítanak (GALOBA, EVALO, AGZAR, ETISSA, OGIVA). Állhatnak ezek a világítások akár több részből is, és stílusukban jól illeszthetők a konyha összképéhez. A jól megválasztott lámpával különös hangulatot termethetünk, hiszen itt fogyasztjuk el a finom falatokat, itt beszélgetünk, itt van kellemesen együtt a család ünnepek, meghitt vacsorák idején.

Használhatunk itt is sínes rendszert állítható lámpafejekkel, amennyiben később odébb kerül az asztal vagy megnagyobbítjuk, lehetőségünk lesz a világítással is igazodni az új helyzethez (ATL, BTL, GALOBA).

Dekorációs vagy hangulati elemként remek kiegészítő a konyhabútor lábazatánál vagy a pult széle alá helyezett LED szalag. Kiemeli a teret, éjszakai világításként is funkcionálhat, egyedi, varázslatos, nyugodt hangulatot kelt. Ugyanezt a célt szolgálják a polcok megvilágítására használt spot lámpák vagy polcvilágítók is.

FONTOS! Figyeljünk arra, hogy az egy térben együtt látható lámpák és fényforrások színhőmérséklete azonos legyen. Nem esztétikus és zavaró hatást is kelt, ha az egyik lámpában sárgás, a másikban pedig kékes fényt látunk.

A tökéletes konyhai világítás titka a megfelelő helyen elhelyezett megfelelő lámpatest, amely a biztonságos munkavégzés elősegítésén túl harmóniát is sugároz, és dekorációként is érvényesül. Azaz nemcsak mutatós, de funkcionálisan optimális és praktikus, és kellemesen hívogató is. Mert bármit is főztünk ki, a konyha az a hely, ahol jó enni és jó lenni.

www.kanlux.hu


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop