A mexikói rezidencián

Varázslatos azték és maya kultúrtörténeti emlékek, irigylésre méltó nyugalom, derűs életszemlélet a mindennapokban, példaértékű családi összetartás, utánozhatatlan zenei sokszínűség. Csak néhány közhelynek tűnő, de igaz állítás Latin-Amerika legjelentősebb államára, Mexikóra, amelynek nagykövetségére ezúttal ellátogatunk. Isabel Bárbara Téllez Rosete nagykövet asszony kisugárzása, közvetlensége magával ragadó, amint széles öleléssel invitál bennünket a villába.

Budai villák között találjuk az elegáns rezidenciát, amelyet Mexikó nemzeti színű zászlaja emel ki csodálatos környezetéből. Ismeretlenül is érzünk valami megmagyarázhatatlan rokonszenvet a mexikóiakkal, hiszen lobogójuk színe azonos a magyarokéval. Becsöngetünk, a hatalmas kovácsoltvas kapun át egy nagy teraszos épületet ölelő kertbe látunk, az utca felőli oldalt tujasor zárja el a kíváncsi tekintetektől. Meredeken haladunk fölfelé a villa bejáratához, egy kedves mexikói fiatalember siet elénk, és vezet a rezidenciába, ahol már tárt ajtóval vár ránk a mindig mosolygós nagykövet asszony és férje, aki minden rendezvény, esemény aktív résztvevője.

Isabel Bárbara Téllez Rosete asszony, Mexikó akkreditált nagykövete nem csupán hazánk, de Horvátország és Bulgária diplomáciai feladatait is ellátja. Férje, Augustin Ortega Wright közgazdász, 35 éves házasság fűzi őket össze. Fiúk, Jesús Gerardo Agustín nemzetközi szakjogász.

A talpig mosolygós nagykövet odaadással mesél, amikor a rezidenciáról, a villa kiválasztásának szempontjairól kérdezzük. „Mexikóban nagy házban lakunk. Szeretjük a társaságot, az összejöveteleket, ami a munkámhoz is elengedhetetlen. Ennek megfelelően az elsődleges szempont az volt, hogy itt is legyen egy tágas tér, ahol legkevesebb tizenöt embert fogadhatunk. A másik fontos tényező a teljesen szeparált vendégszoba volt. Lényegesnek tartottuk azt is, hogy kényelmes legyen a konyha, mert magam is szeretek főzőcskézni. Imádom a panorámát! Az ablakon át a budai hegyek magasodnak, olyan, mintha Mexikóban lennék. Ha itt bent tekintek körbe, szintén Mexikót látom magam körül, ami fontos számomra, hisz így vagyok teljes, ettől töltődöm fel minden nap.”

Fénnyel teli, tágas otthon. Hogyan jellemzi a rezidenciát, miben különbözik mexikói otthonuktól?
Mindkét helyen nagy terek kialakítására törekedtünk. Kevés bútor, tágas, élhető környezet, amit szem előtt tartottunk. Mexikóban a szalon és a nappali két külön helyiség, itt a rezidencián ezt a bútorok elrendezésével oldottuk meg, anélkül, hogy megbontanánk az összhangot. Középen kapott helyet a szalon, csodálatos innen a kilátás a hegyekre. A hófehér ülőbútorokkal kijelölt tér legfeltűnőbb díszei kétségkívül a festmények. A „Kálát áruló nő” címet viselő kép két híres mexikói festőre jellemző motívumok keveredése. Így egy képen két híresség is megjelenik Gregorio M. ecsetjéből, amely Diego Rivera és José Clemente mexikói muralisták motívumait követi. Két oldalán a szívünknek különösen kedves alkotások lógnak: tipikus mexikói utcákat, a férjem nagyszülői lakhelyének utcarészleteit ábrázolják. Érintse csak meg a képet! Mintha dombormű lenne. Vulkanikus homokból készült.

Annyi helyen megfordult a világban és teljesített szolgálatot. Hogy érzi nálunk magát?
Budapest fantasztikus város, Magyarország pedig az ellentétek országa, csakúgy, mint Mexikó. Nagyon sok a közös vonásunk! Jóllehet Mexikó területe és lakossága többszöröse Magyarországénak, és több államból tevődik össze, nagyon fontos, hogy az államok közötti harmónia meglegyen mind gazdasági, mind politikai téren. Nagyon büszke vagyok a 45 éves, agilis elnökünkre, Enrique Peña Nietóra, aki ráadásul jóképű is, éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy az egyensúlyt fenntartsa, és csakúgy, mint én, munkásságát Mexikónak szenteli.
Nagy öröm, hogy a magyar hatóságokkal igen jó a közös munka. Az oktatás területén is értünk el eredményeket, sok ösztöndíjas tanul itt Magyarországon, és sok magyar diák folytathatja tanulmányait Mexikóban. A közelmúltban elindult egy magyar-mexikói kutatás-fejlesztési pályázat is. Azt lehet mondani, hogy a két ország között egyre több lehetőség nyílik a gazdaság és a kereskedelem területén, az elmúlt években a kétoldalú kereskedelmi forgalmat tekintve Latin-Amerikában Mexikó az első számú kereskedelmi partnere Magyarországnak. Ezek azok az eredmények, amelyeknek élek.

Hol érzi magát igazán otthon?
Én tulajdonképpen mindenhol otthon vagyok. Ez belülről, a lelkemből fakad. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy mexikói tárgyak vegyenek körül, amelyek nap mint nap melengetik a lelkemet, amelyek minden nap eszembe juttatják hovatartozásomat. Nagyon-nagyon fontos, hogy rendszeresen hazalátogassak Mexikóba, feltöltődjek, energiát kapjak a további munkához, és az is, hogy sok mexikóit hozzak el Magyarországra, hogy megismerjék ezt a csodálatos országot. Talán nem is gondolják, de Mexikó és Magyarország között immár negyven éve áll fenn diplomáciai kapcsolat, amiről 2014-ben számos fontos kulturális, politikai és gazdasági eseménnyel kívánunk megemlékezni, és a két ország közötti folyamatosan épülő hidakat tovább erősíteni.

A mexikói konyha igen különleges. Honnan szerzi be az alapanyagot, fűszereket?
Nagyon jó mexikói éttermekre találtunk, ahol ragyogóan főznek, így a rendezvényeken eredeti mexikói ételekkel szolgálhatok. A fűszerek egy része itt is megkapható, ami nem, és nélkülözhetetlen egy-egy mexikói étel elkészítéséhez, azt magammal hozom. Én magam imádok vásárolni, no, nem a bevásárlóközpontokban, hanem a piacokon. Élvezem a friss zöldségek, gyümölcsök illatát, hogy meg tudom kóstolni őket. A levegőben, a számban érzem az illatok keveredését, egyszerűen elvarázsol a piac hangulata. És ahogy a lángost készítik! Felemelő élmény.

A mexikói asszonyok is így gondolkodnak, vagy a rohanó életben inkább a nagyobb bevásárlóhelyeket választják?
Mexikóban legfőképpen a piacokon vásárolnak az asszonyok. Mexikó ilyen tekintetben különben is különös ország. Ott még mindig sok nő a családnak él, nem dolgoznak, gyerekeket nevelnek, ellátják a ház körüli teendőket, a nő az egész család anyja, bár az utóbbi években kezdenek „kinyílni”. Az életstílus változása mellett persze mindig is erős kötelék a tradíciók őrzése, tisztelete. Bármilyen otthont is válasszon egy mexikói, az ősi motívumok, egy-egy festmény, szobor vagy más kézműves tárgy biztosan díszíti a lakását. A férjem inge is tradicionális, a guayaberát kifejezetten az Önök tiszteletére öltötte magára.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop