A lengyel design színe-java

Olcsóbb lesz a forinthitel
A hátrányos megkülönböztetés ellen
Kincsünk, a Körös-Maros vidéke

A 2011. szeptember 30. és október 9. között rendezendő Design Hét Budapest díszvendége a soros EU elnök Lengyelország. A fesztivál ideje alatt az Európában egyre nagyobb sikereket elérő kortárs lengyel design kiemelkedő alkotóival és sikertörténeteivel ismerkedhet meg a hazai nagyközönség. Egy olyan nemzet mutatja meg a magyarországi nagyközönségnek kreatív ipara szinte teljes spektrumát, amely az elmúlt években látványos gazdasági növekedést produkált, és ezzel az EU élmezőnyébe emelkedett.

 

A világ negyedik legnagyobb bútorgyártójáról beszélünk, amelynek legfontosabb célkitűzése, hogy hazai brandjeit nemzetközi szinten is versenyképessé tegye. London, Milánó és Berlin designvásárai és -fesztiváljai nem múlhatnak el lengyel kiállítások nélkül. A modern, dinamikus Lengyelország képéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a design, s a világ olyan lengyel tervezők és brandek nevét tanulta meg az elmúlt években, mint Tomek Rygalik, Oskar Zięta, a Malafor vagy éppen a Moho design. A lengyel design csillaga fényesen ragyog, nemzetközi jelenlétük talán soha nem volt ennyire erős.
Az Iparművészeti Múzeum számos lengyel programnak ad otthont. Itt kerül sor a Natasha Pavluchenko divattervező díjnyertes Urban Fusion kollekcióját, valamint a nemzetközi hírű ékszertervezők, Danuta és Mariusz Gliwińscy borostyánékszereit felvonultató ékszer- és divatbemutatóra. A Mitől jó a lengyel design? című szakmai előadássorozat keretében a kortárs lengyel designélet kiemelkedő szereplői – köztük a nemzetközi hírnévre szert tévő Tomek Rygalik designer – beszélnek múltról, jelenről, sikerekről és perspektívákról. Ugyanitt két kiállítás is segíti a kortárs lengyel designnal való ismerkedést. A Designed in Poland tárlaton a lengyel borostyánműves hagyományokat kortárs szemlélettel ötvöző ékszertervezők exkluzív munkái tekinthetőek meg kerámiából, üvegből és fémből készült iparművészeti alkotások társaságában. Az Európa számos nagyvárosában jelentős sikert arató UNPOLISHED – kortárs lengyel design kiállítás 18 designer és designercsoport alkotásain keresztül mutatja meg a lengyel design legprogresszívebb arcát, vagyis a lengyel tervezők bátorságát, humorát és kísérletező kedvét. A Lengyel Intézetben pedig Textilakadémia címmel a łódźi művészeti akadémia textilművészeti és divattervező tanszék legjobb hallgatói munkái láthatók.
A Design Hét Budapest számos partnere döntött úgy, csatlakozik a díszvendégség eseményeihez és programját részben a lengyel design magyarországi bemutatásának szenteli. Az Iparművészeti Múzeum hagyományos KreatIMM vásárán ez alkalommal lengyel alkotók is részt vesznek, míg a The Budapest Design Meetup lengyel vendégelőadókkal színesíti a már tavaly is nagy sikert aratott Design Hét Special Meetup estjét. Idei újdonság, hogy a friss, kortárs animációs alkotásokat és azok készítőit felvonultató Kiskakas Animációs Filmnapok is csatlakozott a Design Hét Budapest programjához és a hazai munkák, illetve a nemzetközi kitekintés mellett kiemelten foglalkozik az elmúlt években a kortárs animációs filmművészet legizgalmasabb műveivel jelentkező lengyel alkotókkal, stúdiókkal.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop