A lakásfelújítás helyes sorrendje

Társasházi lakásunk teljes felújítása nem kis feladat, még ha mindent alaposan, körültekintően végiggondoltunk és megterveztünk is. Ám ha nem szánunk rá elegendő időt, hogy sorra vegyük a feladatokat, lehetőségeket, nem járunk utána a felmerülhető problémáknak, akkor bizonyos, hogy rengeteg álmatlan éjszakánk lesz, sokat idegeskedünk, és sok-sok felesleges kört futunk.

alakasfelujitashelyessorrend 720

A felújítási munkák megkezdése előtt pontosan tisztázzuk, milyen dolgokon szeretnénk változtatni, készítsünk egy mindenre (a számtalan szükséges segédanyagra is!) kiterjedő költségvetést, vegyük számba a rendelkezésre álló minimális és maximális keretet, képezzünk vésztartalékot is, keressünk számlaképes vállalkozót a garanciális jogok érvényesítése érdekében.

Mit mérlegeljünk?
Ha a lakás felújítása szerkezeti átalakítással nem jár, a munkálatokhoz nem szükséges hatósági engedély. Amennyiben viszont át akarjuk alakítani a gázvezetékeket, vagy új kazánt rakunk, akkor gáztervre, engedélyre és kéményseprői szakvéleményre is szükségünk lesz. Gondoljuk végig, hogy belső nyílászáróink is a megfelelő helyen vannak-e? A jobb helykihasználás érdekében nem volna-e célszerű arrébb rakni, néha 10-20 cm is sokat számít, megfelelő-e a magasságuk, az ablakokhoz akarunk-e rakni külső árnyékolót, annak mi legyen az anyaga és milyen a színe (jó tudni, utólag esztétikusan beépíteni nem lehet). A felújítás során létre akarunk-e hozni okos lakást, ahol szinte minden távvezérelhető vagy sem (utólag már ez is elég nehézkes, persze távvezérelt kapcsolókkal részben megoldható). Gondoljunk az akadálymentesítésre is, ez nem csak abból áll, hogy kivesszük a küszöböket, ehhez megfelelő szélességű ajtók szükségesek, helyigényesebb a vécé, fürdő kialakítása stb.. Felújítás előtt tájékoztassuk a közös képviselőt, tisztázzuk vele, hogy a társasház udvarán hová pakolhatunk ideiglenesen anyagokat. Tájékoztassuk a lakókat is a faliújságra kitűzött hirdetménnyel, megjelölve a kezdést és a várható befejezést.
A tervezés elkezdésekor gondoljuk végig, lakottan újítjuk-e fel a lakást, vagy kiköltözünk belőle? Ha kiköltözünk, hol tudunk lakni a felújítás időtartama alatt (némi csúszással is számolva), hová tudjuk elraktározni a bútorokat és a bennük tárolt személyes dolgainkat, mert telepakolt szekrényt nehéz tologatni (szerezzünk be nagyobb méretű papírdobozokat e célra). Ha a bontást saját magunk végezzük, erős műanyagzsákokat kell vásárolni, amiben lehordjuk a sittet.

alakasfelujitashelyessorrend 1

TUDTA-E?
Festés előtt a padlót, szekrényeket, fűtőtestet, mosdót stb. fóliázzuk le, a csempéket, kapcsolókat, ajtófélfákat ragasszuk körbe széles ragasztószalaggal, a szekrényeket toljuk a szoba közepére. A festéket hengerrel vigyük fel (ne nyomjuk rá túlságosan) a mennyezeten kezdve, utána a sarkokat húzzuk ki széles ecsettel, majd a fal közepétől felfelé indítsuk a hengerezést, oldalazva továbbhaladva, majd ha kész, következik a fal alsó része.

Mire figyeljünk a gépészeti munkáknál?
Természetesen legelsőként a bontásokkal kell kezdeni. Minden tervezett részt – padló, oldalfal burkolatok, aljzatszigetelések, belső nyílászárók – bontsuk/bontassunk el. Ekkor célszerű „méretre vágni” a meglévő ajtónyílásokat, ha az újak eltérő méretűek lesznek. A homlokzati nyílászárók cseréjét a bontási munkák végére időzítsük, és rögtön a következő feladat az új nyílászárók megvédése, fóliázása legyen.
Ekkor cserélhetjük az elektromos hálózatot is. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel új védőcsöveket kell beépítenünk, a régieket bent hagyhatjuk a falban. Előzetesen már meg kell terveznünk a kapcsolók, dugaljak, tévé- és internetcsatlakozások helyeit és darabszámát. Célszerű a számítógépek dugaljait külön elektromos körre tenni, egy porszívózárlat esetén nem szállnak el a számítógépek, megmaradnak munkáink. Vegyük számba, elegendő-e a rendelkezésre álló elektromos energia, vagy szeretnénk bővíteni, ám csak akkor bővítsük a hálózat teljesítményét, ha tényleg szükségünk van rá, mivel ez fizetős (pl. gáz helyett villanytűzhelyet, villanyfűtést szeretnénk). A bővítést megrendeléssel az elektromos művek felé tudjuk intézni, amit rábízhatunk a villanyszerelőre.
A vízhálózat cseréje viszonylag egyszerű egy társasházi lakásban, mivel a felszálló víznyomócsövektől kell vezetéket cserélnünk. A felszállók általában a fürdőszobában vannak beépítve, innen kell a vizes berendezésekig, kazánig elvinni, ami csak pár méter. Régi társasházakban gyakran előfordul, hogy a konyhai víz a szomszéd lakásban található felszálló vezetékről van lekötve, ilyen esetben vagy a falig cseréljük a vezetéket – a szomszéd valószínűleg nem engedi fürdőszobájának szétverését –, vagy a mi fürdőnkből kötjük le a vízvezetéket. Amennyiben még nem rendelkezünk vízmérővel, ilyenkor lehet beépítetni azt is, amit a vízműveknél tudunk megrendelni, de bízzuk ezt a feladatot a gépészre.
Az új fűtési hálózat csöveit és a gázcsöveket – az előzőekben említettek figyelembevételével – most kell lefektetni/átalakítani. A fűtési csöveket általában az aljzatbeton alá fektetik, viszont a gázvezetéket nem szabad bebetonozni. Nagy valószínűséggel a meglévő kéménybélelésünk (már ha egyáltalán van) nem lesz megfelelő az új kazánhoz, azt is most kell felülvizsgáltatni. A vakolatjavításokat, ha lehet, még az „aljzatolást” előtt végezzük el, majd jöhet az aljzatbeton készítése, a szükséges hang- és technológiai szigetelések lefektetése után. Az aljzatbetonba rakhatunk hegesztett acél hálót, de ma már inkább PVC szálakat kevernek bele.

Burkolás, festés, mázolás, sorrend
A betonozás elkészítése után kezdhetjük a festő-mázoló munkákat. Manapság mázolás már egyre ritkábban van, mivel az új nyílászárókat a gyártók által készre mázolva szállítják az építkezésekhez. Amennyiben a helyszínen készül a mázolás, kalkuláljuk be az átfutási időbe, hogy ez nem gyors folyamat: a régi nyílászárókról el kell távolítani a felpattogzott anyagot, tapaszolni, csiszolni, alapozni kell, a festékrétegeknek van száradási ideje stb. A hidegburkolatú helyiségekben glettelés és csiszolás után a mennyezetet készre festhetjük, az oldalfalon a csempe feletti részt egyszer le lehet gurítani, a csempézés után kell készre festeni. Amikor elkészült a hidegburkolat, következhet a konyhabútorok beépítése, majd a szerelvényezés, a mosogatók, mosdók, vécé, csaptelepek felszerelése. Ekkor lehet beüzemelni a kazánt is (már ha azt építjük be), és beszabályozni a fűtési rendszert. A beszabályozás nyáron nem megoldható, az csak hidegben végezhető. Melegburkolattal ellátott helyiségekben, mint a laminált parketta, szőnyegpadló, PVC, linóleum az elkészült festés után burkoljunk. Ha a festés javítása szükséges, feltétlenül készítsünk fóliatakarást. Az új parkettát a lerakás megkezdése előtt 48 órával zárt csomagolásában ott tároljuk, ahol majd lerakjuk, ügyeljünk azonban az aljzat maradék nedvességtartalmára, mert ha ragasztott parkettát rakunk, az felpúposodhat. Lakkozott parkettával burkolt helyiségben a glettelést és a mennyezet festését készre készíthetjük, az oldalfalak utolsó festését – de csak az utolsót! – az első csiszolás után hordjuk fel a felületre. Lakkozás után már tilos festeni!

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop