A konyha arca, hangulata

Ha tíz felnőttet megkérdezünk, milyen emlékkép dereng fel gyermekkori otthonából, a legtöbben bizonyosan a konyhát említik. Nem is csoda, hiszen életünk első néhány évét nagyrészt a konyhában totyogva, téblábolva töltjük el édesanyánk vagy nagymamánk mellett. Így van ez Kapuvári Gábor tévés személyiség családjában is, meleg hangulatú otthona legfontosabb szeglete a konyha. Ez az a hely, ahol a hétköznapokon zajlik az élet, és hétvégeken együtt ebédel a család – apa, anya és három gyerek – a szépen megterített asztalnál.

 

 

Hosszú éveken át zsebkendőnyi méretű konyhánk volt. Egy évvel ezelőtt, amikor bővítettük otthonunkat, ragaszkodtam hozzá, hogy elsőként a konyhát újítsuk meg, és sokkal nagyobbat alakítsunk ki. Nemhiába, hogy a régi parasztházakban is a konyha foglalta el a központi helyet, ott zajlott a család élete. Ugyanígy van ez a mi esetünkben is, hiszen köztudott, hogy a gyerekek szeretnek az édesanyjuk testi közelségében lenni, márpedig a három gyerek mellett természetes hogy a feleségemnek bőven akad tennivalója a konyhában. Így hát az elképzelést ő is boldogan támogatta. Szerettük volna, hogy a tradicionális színek domináljanak, és amennyire lehet, rusztikus legyen a berendezés. Ezek az alapelvek elindítottak egy láncreakciót: tölgyfa bútort és régmúltat idéző, szabálytalan élű kicsiny fali csempéket akartunk. Majd egy hónapig böngésztük a fellelhető csempekatalógusokat, míg megtaláltuk a megfelelő színárnyalatot – elképesztő a választék. A padlóra ezekből a csempelapokból készült egy kőszőnyeg, melynek csavart mintájú széle visszaköszön a szagelszívó kürtőjének szegélyéből is. A tűzhelyet és a fölötte lévő kürtőt a hagyománnyal dacolva sarokra fordítottuk, így amikor belépünk a konyhába, első pillantásunk a tűzhelyre esik, mely számomra egyfajta családi szentély, az összetartozás jelképe.

 

– Sok esetben a szükségből erényt kovácsoltunk, melyben Bódy Tibor belsőépítész, aki valóban szakmája művésze, volt segítségünkre. Például a mennyezet alatt keresztbe futó csöveket rusztikus fagerendákkal borítottuk. Fontosnak tartottuk, hogy sok fény legyen az amúgy nem túl világos konyhában, ezért az üvegszekrényekbe és a szekrények tetejére rejtett világítást építettünk.
– A családban elsősorban a feleségem birodalma a konyha, de ha időm engedi, magam is szívesen főzök. Nagyon jó teát tudok készíteni, de azért van egy komolyabb specialitásom is, a vörösboros vaddisznópörkölt. Ez utóbbinak két trükkje van: hecsedlilekvárt és ugyanazt a jó minőségű vörösbort kell belefőzni, amit a tálaláskor szervírozunk.
– A konyhaépítésnek és szépítésnek még sokáig nem lesz vége, a szebbnél szebb edények, alátétek és kiegészítők tovább csábítanak arra, hogy a reggeli kávé kortyolgatásakor nap mint nap ránk mosolyoghassanak a csésze mellől, a lakás többi része majd aztán következik.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop