A kikelet virágai

A jácint a tavasz egyik legkorábban nyíló virága. Korai több szempontból is, hisz már időszámításunk kezdetén kedvelt kultúrnövénynek számított. Európában a középkorra tehető az elterjedése, de a barokk korban vált igazán népszerűvé kontinensünk nemesi és polgári házainál. Az apró virágarzenált nyitó jácintnál azóta sincs kedvesebb tavaszváró dísze konyhának, nappalinak, fürdőszobának.

 

 

 

Szálas és cserepes virágként is díszít

A jácintok nemzetségébe csak néhány faj tartozik, ám kertészeti változatainak száma óriási. A hagyományos színek, a fehér, rózsaszín, kék és lila mellett piros, narancssárga és akár citromsárga színben is megvásárolhatjuk. Azok, amelyek a nagymama kertjében illatoznak, vagyis az alapfajok virágai ritkán állnak a virágzati száron, inkább alácsüngnek. A nemesített változatokat a legkönnyebben arról ismerhetjük meg, hogy virágzatuk sokkal dúsabb.

Vágott virágként, vázába téve is díszíthetjük vele otthonunkat, de ne feledjük a vizét gyakran cserélni. Vázatartósságát fokozhatjuk, ha egy kis kristálycukrot szórunk a vízbe. Mint minden más vágott virágra, erre is igaz: ha a közelében gyümölcsöt tárolunk, az érésekor felszabaduló etilén gyorsítja a virág elnyílását. Jácintjainkban tovább gyönyörködhetünk, ha nem vágottat, hanem hajtatottat vásárolunk. Így cserepes növényként, vagy hajtatóvázába téve a hagymát, akár hetekig is öltöztethetik lakásunkat látványukkal.

 

 

{gallery}images/stories/verysimple/kertem_kikelet/f{/gallery}

Újrajácint
Az elnyílt jácintot kár kidobni – sajnos sokuk végzi így -, mert a kertben, balkonládában évekig viszontláthatjuk tavaszonként. Elvirágzás után hagyjuk, hogy a virág és a levelek maguktól elszáradjanak, ne vágjuk le azokat, mert így a tápanyagok visszahúzódnak a levelekből a hagymába. Csökkentsük le a locsolást, és a fagyok elmúltával ültessük a kertbe vagy balkonládába a hagymát, ami következő tavaszig teljesen visszahúzódva a föld alatt tölti idejét.
A kertbe kiültetett hagymákat 15 centiméter térállásra: azaz ugyanekkora sor- és tőtávolságra ültessük. A hagymákat 10-20 centiméter mélyre ültessük, mert a túl sekélyen ültetett példányok könnyen megfagyhatnak.

{gallery}images/stories/verysimple/kertem_kikelet/a{/gallery}

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop