A fény modern otthona

Kényelmes, funkcionálisan jól használható terek, kisgyermekek számára is biztonságos lépcső, nem túl hangsúlyos, nagy mennyiségű tárolófelület – ilyen valódi otthont képzelt magának a háromgyermekes család, amikor megbízta a M2 Design belsőépítészeit a ház átalakításával.

afenymodernotthona 720

Megbízóinkkal nem ez volt az első közös munkánk, mégis nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy saját otthonuk kialakításához is a mi segítségünket kérték. Valódi családi otthont képzeltek el maguknak kényelmes és funkcionálisan jól használható terekkel, kisgyerekek számára is biztonságos lépcsővel, jól pakolható mégis nem túl hangsúlyos nagy mennyiségű tárolófelületekkel. Munkánkra alkalmazott művészetként tekintünk, ezért nagyon fontos számunkra a megrendelői igények hajszálpontos megismerése, feltérképezése. Célunk, hogy a folyamatos kommunikáción túl, a megrendelő számára különböző alternatívák bemutatásával és kidolgozásával segítséget nyújtsunk a fontos döntések meghozatalához. Így alakulhat ki egy valódi otthon, ami jóval több, mint a fotókon bemutatott tetszetős tér: az egyedi igényekre szabott valódi otthon. Minden tervezési feladat egyedi megoldásokat igényel, és minél több a kötöttség, annál nagyobb kreativitásra van szükség a tökéletes koncepcióhoz. Mivel jelen esetben egy meglévő épület átalakításáról volt szó, és az épület eredeti tagolása nagyban eltért a megrendelői igényektől, így nagy kihívást jelentett az optimális alaprajzi elrendezés kialakítása, ráadásul a földszinti tartófalak a teret több kisebb helyiségre szabdalták.

Tovább nehezítette a feladatot, hogy eredetileg háromfős család lakta a házat, míg most háromgyermekes házaspár kényelmes elhelyezését kellett megoldani. Szerencsére a 225 négyzetmétert a tetőtérben kisebb átalakításokkal sikerült 255 négyzetméterre felbővítenünk. Elvárás volt, hogy a földszinten kialakítandó központi nappali teret minél inkább egyben tartsuk, a nappali-étkező-konyha egy légtérben legyen, így erősítve azok vizuális kapcsolatát. Az emeleten külön szülői hálószobára volt igény önálló gardróbbal és saját fürdőszobával, ezen kívül három külön bejáratú gyerekszobát és hozzá tartozó kádas fürdőszobát kellett kialakítani.

Természetesen manapság már nem beszélhetünk modern otthonról „okosotthon” koncepció kialakítása nélkül. A köztudatban az okosotthon egyet jelent a telefonról vezérelhető világítással, pedig erről jóval többről van szó: a koncepció lényege éppen abban áll, hogy jól előkészített tervezés mellett az épület a szokásainkhoz igazodva önmagát üzemeltesse, és ez már nem hangzik olyan rosszul. A stílusra vonatkozóan az alábbi irányelveket szerettük volna megvalósítani: otthonos, de mégis modern, letisztult formavilágot képzeltünk el, megfűszerezve klasszikus elemekkel. Persze mindig van egy-két meglévő bútor, néhány fotó, néhány alapvető elgondolás a színekkel és anyaghasználattal kapcsolatban. A mi dolgunk, hogy ezeket figyelembe véve és összefésülve friss és új egyedi ötleteket mutassunk be, amit a tervezés ideje alatt minden darab kiválasztásánál tovább finomítunk, így lesz a végeredmény tökéletes mind látványban, mind használatban a majdani lakók számára.

  

Hiszünk abban, hogy a belső tér megjelenését nem a stílusra vonatkozó címkék kiaggatásával kell meghatározni. A terv akkor lesz jó és a belső tér élhető, ha a megbízó egyéniségét tükrözi.

afenymodernotthona portre

Morvay Gabriella és Morvay Márton
belsőépítészet


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop