A dupla vastagság nem dupla költség

Ne csak pár hónapra tervezzünk!
Homlokzati hőszigetelő rendszer kiválasztása
Falra vagy mennyezetre, fűt és hűt?

Felmérések szerint a hőszigetelésbe kezdők nemcsak az években mérhető megtérülés, hanem egyre többen az első fűtési hónapban forintosítható megtakarítás miatt vágnak a beruházásba. A hőszigetelés vastagságának meghatározásakor pedig fontos tudnunk, hogy a hőszigetelő lapok vastagságának duplázása nem jelenti a beruházás teljes költségének kétszeresére emelkedését. 

aduplavastag meps 720

Napjainkban hőszigetelni az emelkedő energiaárak mellett már nem csupán gyors megtérülés miatt számít jó befektetésnek. A megtérülésről beszélni egyébként érdekes módon főleg az utólagos hőszigetelés esetén szokás, de tegyük fel magunknak a kérdést: mi a helyzet a tisztasági festéssel vagy éppen a kopott fürdőszoba újracsempézésével? Ugye ebben az esetben nem is gondolkodunk a megtérülésen, hiszen ezek a beruházások a komfortérzetünket szolgálják, tényleges megtérülésük csak a lakás eladásakor érvényesíthető, esetleg az eladási árban.
Ezzel szemben az utólagos hőszigetelés, amely egy család életében nagy beruházásnak számít, gyakran bukik el a megtérülés számolgatásán. De tegyünk fel magunknak ismét egy kérdést: ha nem elég gyors a megtérülés, inkább fűtjük az utcát, inkább fizetjük a több rezsit, és inkább felveszünk télen plusz egy kardigánt?

Már egy 10 centiméteres polisztirolhab szigetelés hatása is jól érzékelhető a falak és a beltér hőmérsékletén, sőt, a pénztárcánk is „megérzi”. A szakszerűen beépített polisztirol táblák szép lassan, hónapról hónapra hozzák vissza a befektetett értéket, mert a felújítás nagyságától függően akár 40-80 százalékkal is csökkenhet a fűtésre fordított összeg. Szakemberek szerint egy családi ház esetén a valódi energiamegtakarítás csak komplex beruházás esetén várható: ez a megfelelő vastagságú és anyagú hőszigetelés tetőn és homlokzaton történő használata mellett a fűtéskorszerűsítést vagy nyílászárócserét is jelenti, de már egy megfelelő homlokzati hőszigeteléstől is jó eredmény várható.

aduplavastag meps
Mennyi legyen az a bizonyos vastagság?
Magyarországon ma az átlagos hőszigetelési vastagság 10 cm körül mozog, amit ha összehasonlítunk a 2020-ra előírt 20 cm-es várható vastagsággal, akkor meglepő eredményeket kapunk. Vegyünk egy átlagos, 150 m2 külső falfelületű családi házat, amelynél – összehasonlítva a 10 cm, illetve a 20 cm anyag- és kivitelezési költségét – azt tapasztaljuk, hogy a megfelelő vastagságú polisztirol hőszigetelés beépítésével a költség kevesebb, mint 20 százalékkal nő, miközben a hőszigetelés kétszer olyan hatékony. A hőszigetelési vastagság meghatározáshoz mindenképpen szakemberre van szükség, és a jövőben fokozott figyelmet kell a beruházóknak, építkezőknek arra fordítaniuk, hogy ne engedjenek, az „ezen a 10 centiméteren lehet százezreket spórolni” hozzáállásnak, mert a szabályozás sem lesz megengedő.

Hosszú élettartam? Nem kérdés…!
Az expandált polisztirolhab (EPS) története 1951-ben indult a BASF szabadalmával, hozzánk a ’60-as évek közepén robbant be. Az eltelt 55 év alatt csak Németországban 900 millió m2 homlokzati szigetelést építettek be, és a felhasználás üteme ma sem csökken, mert évente több mint 40 millió m2 falat szigetelnek polisztirolhabbal. A hőszigetelés szempontjából a hővezetési tényező egy nagyon fontos mérőszám, amelyet megvizsgálva egy új és egy régi (35 éve beépített polisztirol) táblán azonos eredményt kaptak a St. Gallen-i EMPA kutatóintézetben. Hasonlóan jól vizsgázott a nyomószilárdsági érték is, ahol csak minimális csökkenés volt kimutatható. Számos jelentésben az EPS szigetelés élettartamaként a 75 évet jelölték meg, míg egy átlagos épület várható élettartamát 100 évben szokás meghatározni. Mivel ez hosszú idő, az utólagos hőszigetelés sokat segíthet az épület gazdaságosságának javításában, továbbá a szabványoknak való megfelelésben. Egy átlagember 20-30 évente akkor is felújításba kezd, ha ezt az épület műszaki állapota nem igényelné, mert sokszor csak vakolati és nem szigetelési hibáról, vagy mindössze esztétikai okokról van szó.

Tehát már Magyarországon is több mint 40 évnyi tapasztalattal rendelkezünk a köznyelvben csak „hungarocell” néven emlegetett expandált polisztirol felhasználásban, amely kiváló megoldás bármilyen épület hőszigetelésére. Arról, hogy hogyan válasszunk anyagot, milyen vastagságban, milyen változások várhatóak, és arra, hogy miért fontos már most odafigyelni e kérdésre, további segítséget nyújt a Magyar EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete és a www.hoszigeteljaholnapert.hu honlapon található sok hasznos információ.

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop