A csönd szava

Igazán családbarát háznál, ha meg akarjuk teremteni a kellemes légkört, nem árt, ha kiküszöböljük a házon belüli zajokat is.

acsondszava 720

A válaszfalak szigetelése szükséges, de ha nagy a család és többszintes a ház, nem feltétlenül elég a komfortos lakóterek biztosításához. A szinteket elválasztó födém zajmentesítésére is törekednünk kell, hiszen nem felhőtlen a földszinten tartózkodók pihenése, ha közben a felső szintről folyamatosan izgés- mozgás hangjai szűrődnek le.

Nem állítható, hogy az emeleten visítva randalírozó gyerekek zaját teljesen kiküszöbölhetjük – nem is cél –, azonban sokat tehetünk azért, hogy legalább a család normál üzemét élvezhető decibelkeretek közé szorítsuk a házban. Itt érkezünk el a rejtélyes fogalomhoz: a köztes födémek lég- és lépéshang-szigeteléséhez. Köztes födémről egészen pontosan akkor beszélünk, amikor maga a födémszerkezet lakószintet lakószinttől választ el. Mivel ilyen esetben az elválasztott terek hőmérséklete gyakorlatilag azonos, ezért ezeknél a födémeknél inkább az akusztikai szigetelés a megoldandó műszaki feladat, semmint a hőszigetelés.

acsondszava 1

Mind a léghang, mind a lépéshang ( járkálás, bútortologatás miatti zajok) zavaró tényező, ezért együtt kell gondoskodni a megszüntetésükről, vagy legalábbis a minimalizálásukról. Fontos tudni, hogy a levegőben terjedő hang gátlásának mértéke egyenesen arányos a födémszerkezet tömörségének és tömegének növekedésével, a lépéshang- szigetelés értékének növelése pedig az aljzatbeton (esztrich réteg) és a szigetelőanyag vastagságának növelésével oldható meg.
A két forrásból keletkező zajok csökkentésének komplex igényét egyszerre is meg lehet oldani jó rétegrendi kialakítás mellett a speciális, magas akusztikai teljesítményt nyújtó ásványgyapot szigetelések – URSA TEP és TSP BiOnic – szerkezetbe való beépítésével, amely anyagok mellesleg azért hőszigetelési teljesítményükről és tűzállóságukról is híresek. A 30 év szakértői tapasztalatával bíró URSA vállalat szigetelőanyagai megfelelnek a legmagasabb építőipari követelményeknek, mindemellett pedig messzemenően kielégítik a háztulajdonosok igényeit is.

Munkából fáradtan hazatérve értékeljük igazán, milyen sokat is ér a csönd. Érdemes néhány gondolatot szánni e témára, mert a lakók komfortja kevés tervezéssel könnyedén megteremthető, és utána hosszú évtizedekig élvezhető.

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu
ursa logo

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop