A cirkulációs szivattyú előnyei

A modern kor emberének a kényelem alapvető elvárása, s a technikai fejlesztések révén erre mind gyakrabban lehetőség van. A cirkulációs szivattyú is ilyen megoldás, amivel a takarékosság is előtérbe került, hiszen a vízfelhasználás tekintetében kulcsfontosságú az aszályossá váló időjárás miatt.

A különféle keringető rendszerek már régóta részét képezik a háztartásoknak. A klímaberendezésekben, hűtőkben is ilyenek működnek, valamint a kazán hőjét is így lehet optimálisan eljuttatni a radiátorokhoz. A cirkulációs szivattyú egy újabb fejlesztés, voltaképpen a gépészeti evolúció magasabb lépcsőfoka. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy milyen elven működik és mikor éri meg a telepítése.

Hatékonyságból jeles

Működési elvét tekintve a cirkulációs szivattyú nagyban hasonlít a keringető pumpákhoz, ami ahhoz szükséges, ugyanolyan melegségű víz folyjon a csapokból a legmesszebb lévő pontokba kerülve is. Itt is a centrifugális elv érvényesül, tehát a belépő folyadék a járókerékben felgyorsul, és a kilépő oldalon magasabb sebességgel távozik, ami stabil nyomást biztosít. Az in-line kiképzés azt jelenti, hogy a be- és a kimeneti pont egy vonalban van, ami egyszerűbbé teszi a telepítést. Az áramlás irányát egy nyíl jelzi, telepítésénél elég csak kivágni az adott csőszakaszt, ami megegyezik a cirkulációs szivattyú méretével, és máris beköthető a rendszerbe. Ezt a feladatot azonban jobb szakemberre bízni a későbbi meghibásodások megelőzése érdekében. A szivattyúra csak akkor van szükség, amikor tényleg nagy melegvízigény mutatkozik, ezért programozni is lehet, hogy csak a kívánt időben kapcsoljon be.

Hol kap kiemelt szerepet?

Mint említettük, a kényelem és víztakarékosság játssza a főszerepet a cirkulációs szivattyú alkalmazásánál. Családi házban nincsen jelentősége, hiszen ott nincs messze a bojlertől a konyhai vagy fürdőszobai csap, ahol szükség van meleg vízre, leginkább társasházakban van létjogosultsága, ahol a vízmelegítő egység távol található a kivételi pontoktól. Ennek okán akár több 10 liter víz kifolyhat a csövekből, mire a kívánt hőmérséklet elérésére sor kerülne. Ezt hivatott optimalizálni egy közbeiktatott rendszeren keresztül a cirkulációs szivattyú. A készülék folyamatosan áramoltatja a vizet, így az nem hűl ki, és a csap megnyitásakor szinte azonnal mindenütt azonos hőfokú meleg víz áll rendelkezésre. Természetesen a telepítésnek és fenntartásnak vannak költségei, de a megtérülés magasabb ezeknél.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop