Így készítsünk töklámpást

Fény az éjszakában
Könnyed és vendégcsalogató
Szandálból egyedi „műalkotás”

Sokan szerint bugyuta amerikai tradíció a halloween,mint a Fogtündér meséje vagy a Valentine's Day. De ha mégis elterjed nálunk is, a hazai töktermelőknek és -árusoknak végre lesz egy jó napja.

 

 

Halloween éjszakáját sokan – valljuk be, némi lenézéssel – amerikai ünnepnek tekintik, jó, ha tudjuk, ennek a különleges alkalomnak gyökerei, hagyományai régmúlt kelta korokra nyúlnak vissza. Pogány ünnep volt valaha, akárcsak a karácsony vagy a húsvét, bár neve a keresztény mindenszentek ünnepének angol elnevezéséből származik (All Hallows' vagy All Saints' Eve), mely szerint e napon emlékeznek meg mindazon szentekről és mártírokról, akiknek nincs önálló napja.

 

A kelta hagyományok szerint azonban egészen más jellegű ünnep volt november elsejének előestéje, éjszakája. Az ő hitük szerint ugyanis e napon, az ő újévük napján térnek vissza a földre az elmúlt esztendőkben elhunyt bűnösök azóta állatok testében lakozó lelkei. Nem véletlen hát, hogy ez egyúttal a félelem, a kísértetek, manók és démonok éjjele is.

A 17-18. században elterjedt szokás volt, hogy az emberek bizarr, félelmetes álarcot és maskarát öltve, szellemeknek és manóknak öltözve jártak házról házra, ijesztő külsejükkel, dallal és tánccal tartva távol a gonoszt az otthonoktól.

A szokás 1840 körül a kivándorlók jóvoltából Amerikában is szárba szökkent, s az Egyesült Államok gyermekei azóta is minden évben nagy várakozással lesik október utolsó éjszakájának elérkeztét. Otthonukat pókokkal, seprűkkel, boszorkányokkal, és természetesen az ilyenkor elmaradhatatlan töklámpásokkal ékesítik, sötétedés után pedig ijesztő jelmezekbe öltözve riasztják el a szellemeket, kísérteteket otthonuk közeléből, illetve egy kis csemegéért, édességért cserébe a szomszédok háza tájáról is, amennyiben pedig a házigazda megvonná azt tőlük, ők mindig készek megtréfálni a ház népét .

És hogy honnan a rejtélyesen vigyorgó, misztikusan pislákoló töklámpások hagyománya – Nos, ez a halloweeni tradíció is még azokból az időkből maradt ránk, mikor a kivájt sütőtököt, benne gyertyával a holtak lelkeinek felajánlott ételáldozatként tették ki házaik elé a kísértetektől, ártásoktól tartó emberek. Mára már csak díszítő szerepe maradt, ahogyan halloween éjszakája is egyre inkább a gyermekek ünnepévé alakul, mindazonáltal egy réges-régi, értékes hagyomány él velük tovább.

Halloweenparti
A halloween (október 31.) az angolszász országokban a boszorkányok, kísértetek és a szellemek ünnepe. Jelképe a faragott töklámpás. Amerikában kihagyhatatlan ünnep, de nem menekülhetünk előle mi sem: giccses, műanyag tököt utánzó figurák formájában egyre inkább beépül a mi fogyasztói kultúránkba is. A hiedelem szerint a töklámpások kettős célt szolgálnak: egyrészt távol tartják a gonosz szellemeket, másrészt pedig világítanak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak. Hiszünk-e benne vagy sem, mindenképp jó szórakozás a házi tökfaragás.

Hozzávalók:

* Friss dísztök, ami lehet narancs vagy fehéres-zöldes héjú

* Éles kés, bicska, fűrész, vagy kisbalta, kinek mi áll kézre

* Fagylaltos kanál, merőkanál, gyümölcshámozó

Ha kiválasztottuk az ideális tökfejet és kitaláltuk rá a mintát, kezdődhet a boncolás. Először is skalpoljuk vagy alulról lékeljük a dísztököt. Segítségül rajzoljunk elő egy akkora körvonalat, amibe aztán kényelmesen beleférünk csuklóstul. Ha sikerült felnyitnunk a fejet, jöhet a munka: alaposan pucoljuk ki a gyümölcshúst és a magokat. A héjon kb. 2-3 cm tökhús maradjon.Érdemes a tökfej arcát üres papírra a végleges méretben előrajzolnunk, majd gombostűvel szurkáljuk át a szem, száj stb. körvonalait a tökre. Karcoljuk elő a kontúrokat, majd kezdődhez a szobrászkodás. Amennyire lehet, próbáljunk óvatosan nyiszatolni, nehogy a kés, fűrész vagy – ne adj isten – a tök eltörjön. Először a központi részeket vágjuk ki, onnan haladjunk kifelé, így elkerüljük, hogy a már kifaragott részeket összeroppantsuk. Éles kanyar vagy sarkok esetén húzzuk ki a kést, majd vágjuk a tökbe ismét, nehogy kanyarodás közben eltörjön a penge.

Mitől fog világítani a szeme?
Ha mécsessel világítjuk meg a tökbelsőt, akkor érdemes a kobakon egy kis lyukat fúrnunk a kéménynek. Ha előzőleg kalapot vágtunk rá, akkor ez nem szükséges. Egy idő után a tök összeaszalódhat, de újra életet lehelhetünk belé, ha 1-8 órára vízfürdőbe áztatjuk (ami után persze alapos szárítás is szükséges).Nem muszáj teljesen kifaragnunk a tököt: gyümölcshámozóval különböző mintákat, betűket, üzeneteket is belerajzolhatunk.

Amerikában már művészi fokon művelik a halloweenpartikat, túlvilági hangulatot ölt az udvar, szellemlakká változik a ház: fekete macska, denevér, pók, boszorkánykalap nem hiányozhat a kellékek közül. És végezetül ne feledjék, a kellék annál jobb, minél ijesztőbb!

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop