A hosszú téli hónapok végén már nagyon várjuk a friss zöldeket, a megújuló természetet, addig azonban be kell érnünk a legjellemzőbb téliekkel. De a cékla, a burgonya és újabban az édesburgonya is lehet újszerű egy kis kreativitással. Használjuk a fantáziánkat!
Citromos céklasaláta
Hozzávalók 4 személy részére: 1 nagy fej cékla, 6-8 csemegeuborka, 1 bio citrom, só, frissen őrölt bors, saláta és érett avokádó
A céklát alufóliába csomagoljuk, és 200 fokos sütőben 50 perc alatt puhára sütjük, majd meghámozzuk, és kicsi darabokra vágjuk. Az uborkát is feldaraboljuk, összekeverjük egy tálban a céklával, és belereszeljük a citrom héját is. Az avokádót kettévágva kiszedjük a magját, kikanalazzuk a héjából. A mag helyét megtöltjük a céklával, meglocsoljuk citromlével, megszórjuk frissen őrölt borssal és nagy szemű sóval. Megmosott és törölt salátalevelekben tálaljuk.
Édesburgonya gnocchi spenóttal
Hozzávalók 4 személy részére: 400 g főtt édesburgonya, 200 g fehér liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, 500 g bébi spenót, 100 g sózott pisztácia, 2 evőkanál vaj, 2 gerezd fokhagyma, frissen őrölt bors és nagy szemű só
A héjába megfőtt édesburgonyát a liszttel, tojással, sóval jól összegyúrjuk, 6 részre vágjuk, majd lisztezett felületen hosszú rudakká sodorjuk. Késsel 1 centis darabokra vágjuk, lobogó sós forró vízben a gnocchit 5 perc alatt készre főzzük és leszűrjük. Amíg a gnocchi elkészül, egy serpenyőben vajon megpirítjuk a diót, hozzáadjuk a spenótot, és fedő alatt megfonnyasztjuk. A megfőtt és leszűrt gnocchit hozzáadjuk, ráreszeljük a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, és a forró serpenyőben összeforgatjuk. Magas hőfokon, gyakori kevergetés közben enyhén megpirítjuk az ételt, majd azonnal tálaljuk.
Hozzászólások