Észak–Olaszország ízei

Észak-Olaszország gyönyörű, tele mediterrán csodával, alpesi hegyekkel, tavakkal, hangulatos városokkal, számos kirándulási lehetőséggel és gasztroélménnyel. A tengerparton leginkább halat fogyasztanak, míg távolabb a tök, a spárga, a zöldségek a dominánsak. Hal helyett hús és kolbász kerül az asztalra. Olasz ihletésű ételek következnek.

img 7829

Spárga tojással és szardellával

A spárgát meghámozzuk és forró sós vízben blansírozzuk, hogy roppanós legyen. A tojásokat megfőzzük, majd megpucoljuk és robotgépben összeturmixoljuk a citromlével, 3-4 evőkanál olajjal, a szardellafilékkel és ízlés szerint sóval. Egy tál aljára öntjük a tojásos krémet, ráhelyezzük a spárgákat, és megszórjuk kapribogyóval. Salátával vagy friss kenyérrel tálaljuk.

Hozzávalók 2 főre: * 500 g fehér spárga * 3 tojás * 4-5 sózott, olajban eltett olasz szardella filé * kapribogyó ízlés szerint * 1 citrom leve * olívaolaj

Campari narancs málnával

1,5 dl camparit elkeverünk 1 liter narancslével. A poharakba málnát és jeget teszünk, majd ráöntjük a camparis narancsot.

 

 

 

 

 

05Rizottó rákkal vagy tenger gyümölcseivel

A fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A rákot kevés olajon egy lábasban megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a rizst. Egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük borral. Hagyjuk felforrni. Ezt követően elkezdjük adagolni a levest a rizshez. Szép lassan, mindig csak annyi levest öntünk rá, ami éppen ellepi, és folyamatosan pótoljuk, kevergetjük, addig amíg a rizs még picit roppanós, de már tálaláskész. Ekkor levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a vajat, megszórjuk frissen őrölt borssal és aprított petrezselyemmel, majd összekeverjük.

Hozzávalók 2-3 főre: * 5 gerezd fokhagyma * 300 g rák vagy tenger gyümölcse * 350 g arborio vagy carnaroli rizottó rizs * 100 ml fehérbor * 1000-1500 ml húsleves vagy zöldségalaplé * só * őrölt bors * 50 g vaj * petrezselyem

 

06Málnás panna cotta

A tejszínt felforraljuk a tejjel, a cukorral, a vaníliával. A zselatin lapokat beáztatjuk, majd a felforrt tejes keverékbe tesszük, és elkeverjük, hogy feloldódjon. Poharakba töltjük a folyadékot, és egy éjszakán keresztül hűtőben pihentetjük. Másnap málnával díszítjük és tálaljuk.

Hozzávalók 4 csészéhez: * 400 ml tejszín * 200 ml tej * 80 g cukor * 1 rúd vanília * 3,5 lap zselatin * málna

 

 

 

 

 

 

07Paradicsomos bruscetta

A paradicsomot kis kockákra vágjuk. Ha nagyon lédús, előtte eltávolítjuk a magokat. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk és aprított bazsalikommal ízesítjük. A kenyérszeleteket megpirítjuk, és megpakoljuk paradicsommal.

Hozzávalók: * 2 nagy húsos paradicsom * olívaolaj * só * bazsalikom * rozskenyér

Padlizsános bruscetta

A padlizsánt megmossuk és felkockázzuk. Tepsibe tesszük, beolajozzuk, sózzuk és rálocsoljuk a citrom levét. Grillen vagy sütőben megsütjük. A kenyérszeleteket megpirítjuk, megfokhagymázzuk, majd a megsült padlizsánnal jól megpakoljuk. Ízlés szerint petrezselyemmel, bazsalikommal, olívaolajjal, borssal ízesítjük.

Hozzávalók: * 1 közepes méretű padlizsán * 2 gerezd fokhagyma * 1 citrom leve * só * bors * olívaolaj * rozskenyér * petrezselyem, bazsalikom ízlés szerint

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop