5+1 ragyogó rizsétel

Előétel, leves, sőt ital alkotójaként, főételbe, desszertbe, főzve-sütve, édesen-sósan – a rizs a világ konyhájának Jolly Jokere! Kelet-ázsiai országokban maga az élet, de hazánk, házunk táján is közkedvelt, a legegészségesebb alapélelmiszerek egyike. Hat remek receptet mutatunk! 

rizs7206

  

Rizs kínai módra

<< 2 evőkanál barna cukor << 0,6 dl szójaszósz << 30 dkg csirkemellfilé << 1 evőkanál olaj << 1 gerezd zúzott fokhagyma << ½ csilipaprika << 3 dkg gyömbér << 4 szelet bacon << 1 zöld vagy piros kaliforniai paprika (tetszőleges) << 25 dkg (2 csomag) Uncle Ben’s® főzőtasakos hosszú szemű rizs << 4 dl víz << 1 újhagyma

A cukrot a szójaszósszal elkeverjük, majd a kockára vágott húst egy órán keresztül marináljuk benne. Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a fokhagymát, a csilit, a felszeletelt gyömbért, az apróra vágott bacont és a csíkokra vágott paprikát, majd 3-4 percig pirítjuk, amíg aranybarnára nem sülnek. Hozzáadjuk a marinádból kivett húst, és felöntjük vízzel. Ha a hús megpuhult, hozzákeverjük a megfőzött rizst, és máris tálalhatjuk. Apróra vágott újhagymával díszíthetjük az ételt.

Lencseleves barna rizzsel

<< 1 l csirkealaplé << 5 dl víz << 1,25 dkg (1 csomag) Uncle Ben’s® főzőtasakos barna rizs << 25 dkg lencse << 40 dkg hámozott konzervparadicsom << 3 sárgarépa << 1 fej vöröshagyma << 1 zellerszár << 3 gerezd zúzott fokhagyma << ½ kiskanál szárított bazsalikom és oregánó << ¼ kiskanál szárított kakukkfű << 1 babérlevél << só << bors << 3 evőkanál frissen aprított petrezselyem << 2 evőkanál almaecet (vagy ízlés szerint)

Az alapléhez hozzáöntjük a vizet, az előzőleg beáztatott és lecsepegtetett lencsét, majd a levével együtt az apróra vágott paradicsomot. Ezután hozzáadjuk a karikára vágott répát, a felaprított hagymát, az apróra vágott zellert, a fokhagymát, a szárított fűszereket és a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, majd forralni kezdjük. A levest időnként megkeverve fedő alatt addig főzzük, míg a lencse megpuhul (kb. 40-45 perc). Belekerül a megfőzött barna rizs, végül hozzáadjuk a petrezselymet és az ecetet, a babérlevelet pedig eltávolítjuk.

Bhutáni vörös rizs

<< 15 dkg vörös rizs << 2 evőkanál vaj << 1 újhagyma << 15 dkg sárgarépa << 12 dkg shiitake gomba << 2,5 dl zöldségalaplé << ½ kiskanál kakukkfű << 3 babérlevél << só << bors

A sütőt előmelegítjük 220 Celsius-fokra. A rizst alaposan átmossuk, meleg vízbe áztatva fedő alatt 30 percig állni hagyjuk, majd lecsepegtetjük és félretesszük. A felolvasztott vajon az apróra vágott újhagymát kb. 4 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott répát, a gombát és a rizst, és 5 percig kevergetjük. Ezután hozzáadjuk az alaplét, a kakukkfüvet és a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk. Átöntjük egy sütőedénybe, és 25 percig sütjük, míg a rizs meg nem puhul, és a folyadék el nem párolog. A sütőből kivéve tálalás előtt 10 percig állni hagyjuk.

Mandulás rizspuding

<< 15 dkg rizs << 15 dkg cukor << 1 kiskanál só << 1 l tej << 7 dkg szeletelt mandula << 1 kiskanál mandulaaroma << 3,5 dl tejszín Az öntethez: << 10 dkg magozott meggy vagy málna
<< 5 dkg cukor

A rizst a cukorral, a sóval és a tejjel felforraljuk, majd kis lángon 30-35 percig főzzük. A tűzről levéve egy edénybe öntjük, majd mikor kihűlt, a hűtőben teljesen lehűtjük. Az öntethez a gyümölcsöt összeforraljuk a cukorral. Tálalás előtt a rizshez hozzákeverjük a mandula nagy részét és a mandulaaromát, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. A rizspudingot mandulával és az öntettel tálaljuk.

Csirkés paela

<< 35 dkg csirkemellfilé << 7 evőkanál olívaolaj + a tetejére << 1 piros és 1 sárga kaliforniai paprika << 1 fej vöröshagyma << 25 dkg (2 csomag) Uncle Ben’s® főzőtasakos hosszú szemű rizs << 6 dl hús- vagy zöldségalaplé << 2 gerezd fokhagyma << 1 csipet sáfrány << 10 dkg zöldborsó << só << bors

A sütőt előmelegítjük 220 Celsius-fokra. Egy hőálló edényben felhevítünk 4 evőkanál olajat, és a kockára vágott csirkehúst fedő alatt, közepes lángon 5 percig sütjük. Hozzáadjuk a feldarabolt paprikákat, és a hússal együtt 5-8 percig sütjük. Egy másik edényben, a maradék olajban puhára dinszteljük a karikára vágott hagymát, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a borsót, az összezúzott fokhagymát, a sáfrányt, és 2-3 percig főzzük, majd jöhet az előzőleg megfőzött rizs. Mindezt átöntjük a húsos edénybe, összekeverjük, meglocsoljuk egy kevés olajjal, sózzuk, borsozzuk, és 5-10 percre a sütőbe tesszük.

Csípős szecsuáni csirke rizs körettel

<< 1 doboz 250 g-os Uncle Ben’s® főzőtasakos hosszú szemű rizs << 1 üveg 400 g-os Uncle Ben’s® csípős szecsuáni mártás << 40 dkg csirkemell << kevés olaj << só

A csirkemellet csíkokra vágjuk, majd kevés olajon megpirítjuk. Adjuk hozzá az Uncle Ben’s® csípős szecsuáni mártást, keverjük össze, és főzzük további 4-5 percig. Az Uncle Ben’s® főzőtasakos rizs elkészítéséhez forraljunk fel vizet. Tegyük bele a főzőtasakokat, és adjunk hozzá sót ízlés szerint. Fedjük le, és főzzük 10 percig. Ha készen van, a tasakokat emeljük ki villával, csöpögtessük le, majd nyissuk ki, és öntsük ki belőlük a rizst. Máris tálalhatunk négy személyre.
Jó étvágyat!


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop