Caput Gloriae Virtus, azaz „Legfőbb dicsőség a bátorság!” Ezt olvashatjuk a Pestszentlőrinc szívében álló Zila Kávéház–Krisztina Cukrászda és Étterem homlokzatán. A százéves egykori Szemere-lövölde patinás, ám teljesen felújított épületében kellemes hangulat és fenséges ízek várnak bennünket. Hajdanán betért ide József főherceg és Krúdy Gyula is.
A múlt századi hangulatot idéző kávéházi élményt a sütemények végeláthatatlan sora mellett a figyelmes személyzet teszi teljessé. Az ételekért felelős Szűcs Sándor olimpiai ezüstérmes mesterszakács hétről hétre ínycsiklandó ételkülönlegességekkel készül.
Az elhivatott lokálpatrióta, a tulajdonos-cukrászmester Zila László a múlt újraélesztése mellett nyitott az újításokra is. Egyedi süteménykészítési eljárást fejlesztett ki, amely a szakmát lenyűgözte, és a háziasszonyokból is egycsapásra cukrászt varázsolhat. Képzeljünk el egy csokoládékrémtortát, amelynek csak az alja piskóta, az oldala krém, s mindez bonbonmeggy öntettel vagy tojáslikőrrel van töltve! A születésnapi tortát akár tizenkét különböző öntettel is készíthetjük, a 4×4 centiméteres kockák pedig izgalmas és látványos befejezői lehetnek a vacsorának.
Meglepetés! A formákkal és a technológiával egyszerűen és gyorsan készíthetünk olyan tortákat és desszertfalatkákat, amelyeket a szomszédasszony eddig biztosan nem ismert, és a receptkönyvekben sem találunk meg! A torták, illetve a kockák belsejét folyékony öntetekkel, különféle szószokkal tölthetjük meg. A kellemes meglepetés akkor ér bennünket, amikor felvágjuk a süteményt; ezért is nevezik a kávéházban Meglepetés tortának.
{gallery}images/stories/verysimple/zila/cukraszda{/gallery}
Egyszerűen, mennyeit
Töltsük meg a tortaformát a keret segítségével krémmel, és helyezzük
a tetejére a kisütött piskótát. Tegyük fagyasztóba a süteményt két-három órára, majd – hogy könnyebben eltávolíthassuk a formát – melegítsük hajszárítóval a keretét, és máris tölthetjük az üregeket kedvenc lekvárunkkal. Sőt, mivel a formát sütőbe és mélyhűtőbe is tehetjük, piskótákat, például répatortát vagy parfétortát is készíthetünk a segítségükkel.
És még valami: a formákat a kávéházban vásárolhatjuk meg.
{gallery}images/stories/verysimple/zila/torta{/gallery}
{gallery}images/stories/verysimple/zila/desszert{/gallery}
Receptjeink*
Csokoládékrém
Puding (főzött) | 30 dkg |
Kakaó | 8 dkg |
Tejszínhab | 45 dkg |
Rum | 5 dkg |
Zselatin (főzött) | 5 dkg |
Joghurtkrém
Joghurt | 14 dkg |
Puding (főzött) | 42 dkg |
Zselatin (főzött) | 7,5 dkg |
Tejszínhab | 36 dkg |
Citromsav v. citromlé | 1 dkg |
Eperkrém
Puding (főzött) | 37 dkg |
Tejszínhab | 37 dkg |
Eper (friss vagy mirelit) | 18 dkg |
Citromsav v. citromlé | 0,5 dkg |
Zselatin (főzött) | 7 dkg |
Répapiskóta
Egész tojás | 4 darab |
Cukor | 33 dkg |
Sárgarépa (reszelt) | 37 dkg |
Liszt | 21 dkg |
Dió | 6 dkg |
Só | csipet |
Sütőpor | 0,5 dkg |
Fahéj | 0,5 dkg |
Olaj | 5 dkg |
Főzött zselatin
Víz | 0,10 liter |
Zselatin | 1,5 dkg |
Főzött puding
Tej 2,8%-o | 1 liter |
Cukor | 42 dkg |
Pudingpor (vaníliás) | 12 dkg |
Margarin | 9 dkg |
*egy formához való mennyiségek
Hozzászólások