Nyersen az igazi!

Bolondulok a nyers zöldségekért. Kedvencem a mézédes sárgarépa, amit csak úgy, magában elrágcsálhatok. Jól emlékszem, hogy nagymamám kacsazsíros kenyeréhez mindig kerestem valamit a kertben: zsenge kaporlevelet, hónapos retket, aztán később jött az uborkaszezon, a paradicsom- és paprikadömping, a Feri-szőlő, az alma. Szóval mindig volt mit ennem a „zsíros deszkához”. Nyers zöldségekből készült finomságokat ajánlok.

 

 

Gyakran szervezek baráti grillestéket, amikor elmaradhatatlan vendégváró fogásként színes, ceruzavékonyra vágott zöldségeket sorakoztatok fel szép üvegpoharakban. És hogy jobban „csússzanak” egy pohár itallal, natúr joghurtból és friss fűszerekkel mártogatót készítek hozzájuk. A joghurtot egy kéztörlő papírral kibélelt szűrőedénybe öntöm, majd fél órás csepegtetés után a visszamaradt sűrű krémes joghurtkrémet keverem össze a kertben növő metélőhagymával, kaporral, petrezselyemzölddel, bazsalikommal.
A nyers zöldségek és gyümölcsök nagyon egészségesek, száz százalékban tartalmazzák mindazt, amit a természet kínál nekünk. Elkészítésük pedig pofonegyszerű: némelyiket csak meg kell mosni, szeletelni vagy épp reszelni. Nyersen, olívaolajjal, friss fűszerekkel, pirított olajos magvakkal, gyümölcsecettel vagy citrusfélék levével megbolondíthatjuk.
Hipermarketekben is találhatunk kedvünkre való nyers rágcsálnivalókat, ha sietősen kell összedobni egy könnyű vacsorát. Falatokra felvágott, helyes kis tasakokba csomagolt almacikkeket, szőlőszemeket, ropogós salátamixet, színes sárgarépagolyókat és divatos rágózellert akár konyhakészen is vásárolhatunk.

Zöldséges paradicsomleves

Mossuk meg jól a paradicsomokat, majd a csumájukat vágjuk ki. Tegyünk félre két szemet, a többit pedig felezzük meg, majd tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe, és pürésítsük. A paradicsompürét passzírozzuk át egy finom lyukú szűrő segítségével. A sűrű friss paradicsomszószt öntsük egy nagy üvegtálba, reszeljük bele a fokhagymát, csorgassuk bele az olívaolajat és a balzsamecetet, daráljunk rá borsót, és ízesítsük sóval és pár csepp tabasco szósszal. Adjuk hozzá a kis kockákra felvágott uborkát, paradicsomot, paprikát és a finomra összevágott lilahagymát. Keverjük bele a csíkokra metélt bazsalikomlevelet, és pár órára tegyük hűtőszekrénybe. Tálaljuk üvegtálkákba vagy -poharakba, mellé olívaolajon megpirított kenyérkockákat kínáljunk.
Hozzávalók: 1,5 kg friss paradicsom, 1 tölteni való paprika, 20 dkg kígyóuborka, fél fej lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál balzsamecet,
1 ág friss bazsalikomlevél, só, darált bors, tabasco szósz.

Uborkatatár

Szeleteljük apró kockákra az uborkát, és tegyük egy nagy salátástálba. Negyedeljük a paradicsomokat, majd nyomjuk ki a magokat a magházzal együtt. Vágjuk a paradicsom húsát apró darabokra, és tegyük az uborkához. Kanalazzunk rá mustárt, csorgassuk meg olívaolajjal, citromlével, daráljunk rá borsot, és ízesítsük sóval. Szórjuk meg összevágott petrezselyem zöldjével, és alaposan keverjük össze. Tegyünk fémhengereket – vagy pogácsaszaggatót – a tányérra, töltsük meg az uborkatatárral, jól nyomkodjuk le, majd óvatosan húzzuk le a hengert. Rukkolával, füstölt lazaccal, sonkával vagy grillezett sajtokkal tálalhatjuk, kínálhatunk hozzá pirítós kenyeret. A tálalás egyszerűbb módja, ha üvegpoharakba kanalazzuk a zöldségtatárt, és azt helyezzük a tányérra.
Hozzávalók: 1 kígyóuborka, 4 paradicsom, fél citrom leve, 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 teáskanál mustár, darált bors, só.

Színes mozzarellatorony

A fűszerek leveleit szedjük le, válogassuk ki a legszebbeket, mossuk meg, majd csepegtessük le. Tegyük a leveleket egy műanyag, lefedhető dobozba, majd a hűtőbe pár órára, hogy ropogósak, frissek legyenek. Szeleteljük fel a paradicsomot és a sajtot. Természetesen, ha nem tudunk beszerezni sárga paradicsomot, pirossal is elkészíthetjük. Nagy tányér közepére helyezzünk a friss fűszerlevelekből, rendezzük el ízlésesen, majd a közepére, váltakozva a sajt- és paradicsomkarikákat. Ha elkészült a torony, daráljunk rá fekete borsot, csorgassuk meg hidegen sajtolt olívaolajjal és balzsamecettel. Melléje rozmaringos kenyércsíkokat kínáljunk.
Hozzávalók: 3 csomag mozzarella sajt, 3 piros és 3 sárga paradicsom, friss fűszerlevelek (vagy salátalevelek), olívaolaj, balzsamecet, durvára darált bors.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop