Földi Rita 2013 óta inspirálja olvasóit az egészséges táplálkozásra és életmódra. A cukormentes muffin nemcsak egészséges, de rövid idő alatt elkészíthető finomság.
Fotó: Földi Rita
Hozzávalók 12 darabhoz
- 100 vaj (82%-os zsírtartalommal)
- 150 g xilit (más néven nyírfacukor)
- 2 db tojás, 120 g zabpehelyliszt
- 80 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 pohár natúr joghurt
- 8 g sütőpor
- 120 g alma
Első lépésként előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső és légkeverés mód). A vajat felkockázzuk, egy kis edényben felolvasztjuk, de ne legyen forró, csak langyos. Egy nagyobb keverőtálba beleöntjük a xilitet, hozzáadjuk az olvasztott vajat, és egy habverő segítségével habosra keverjük. Beleütjük az egész tojásokat, és habverővel tovább habosítjuk, majd hozzáadjuk a kétféle lisztet, beleszórjuk a sütőport is, és hozzáöntjük a natúr joghurtot. Egy fakanállal az egészet jól átkeverjük, krémes állagúnak kell lennie.
Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházát, felszeleteljük, a szeletekből 1 cm-es kockákat vágunk, majd hozzákeverjük a masszához. A fém muffinsütőt papír helyett szilikonos formával béleljük ki, és egy kanál segítségével beletöltjük a masszát a formákba (kb. 12 darab lesz belőle). A megtöltött formákat előmelegített sütőben 180 °C-on 30 perc alatt megsütjük, majd a formában hagyva megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
Tipp: más gyümölccsel is kitűnő, például eper, áfonya, banán…
Hozzászólások