Tiszta, friss levegő otthonunkban

Amikor egy lakóépületet energiatakarékosabbá alakítunk, pl. új szigetelt ablakokat építünk be, vagy plusz hőszigetelést teszünk fel a falakra, a ház kevésbé lesz légáteresztő, mint korábban. Mindennek azonban a beltéri komfortra és egészségünkre nézve következményei vannak: az alaposan leszigetelt ház nem szellőzik megfelelően, a keletkező nedvesség nem tud távozni, ezért a lakásfelújítások során a bennlakók egészsége érdekében a szellőztetés kulcskérdéssé válik. Az energiatakarékossági célú felújítások keretében tehát tanácsos szellőztetőrendszert telepíteni.

Fotó: Schutterstock

Egészség és belső komfort

Napjaink közel 90 százalékát beltérben töltjük (otthon, iskolában, óvodában, munkahelyen, edzőteremben), ezért a belső levegő minősége kiemelt jelentőséggel bír testi működésünk és egészségünk szempontjából. A falak vagy a nyílászárók tökéletes szigetelése – elegendő és rendszeres szellőztetés hiányában – levegőromláshoz és mikroorganizmusok elszaporodásához vezethet, megindítva egyrészt a penészesedést, ami az ingatlan értékét rontja, másrészt nagy egészségügyi kockázattal bír. Egy jól működő, minőségi szellőztetőrendszer tehát nélkülözhetetlen a megfelelő légcseréhez. A tiszta, friss levegő növeli a teljesítőképességet és a belső komfortot, tehát a belső levegő minősége kiemelt fontosságú.

Légcsere

A szellőztető berendezés elszívja a nedvességet a párás helyiségekből (konyha, fürdőszoba, mosókonyha), a többi helyiségbe pedig friss levegőt fúj be. A kérdés már csak az, hogy mekkora legyen a légcsere, mert ettől függ a berendezés nagysága és az üzemeltetés gazdaságossága. A beáramló levegőt a berendezés egy csőrendszeren keresztül automatikusan osztja el a lakásban, de igény szerint a levegő mennyiség szabályozható is. A friss levegő a szellőztetőgépbe egy oldalfali rácson keresztül érkezik, amelyet a berendezés a helyiségből elszívott nehéz, párás levegő hőjével felmelegít, majd az elhasznált levegő a kompakt szellőztetőgépből a tetőn keresztül távozik. A rendszer tehát a levegő hőjét hasznosítja, a beépített szűrőkkel pedig tiszta, por- és pollenmentes levegő kerül otthonunkba.

Energiahatékonyság

A szellőztetőrendszer használatával kimutatható energiamegtakarítás keletkezik, ami természetesen pénzben is kifejezhető. A szellőztetőrendszerrel azonban nemcsak jobb lesz a belső komfort, de a fűtésszámla is alacsonyabb lesz a hagyományos ablaknyitásos szellőztetéshez képest, hiszen a berendezés újrahasznosítja a szoba belső hőjét, garantálva a ház optimális energiafelhasználását. Egy ellenáramú hőcserélővel ellátott kompakt légkezelő a belső hő akár 80 százalékát újrahasznosítja.

A Lindab hővisszanyerős lakossági szellőztetőrendszerek

  • a nap 24 órájában biztosítják a folyamatos tiszta és friss levegőt;
  • egészséges beltéri környezetet, illetve jobb komfortérzet teremtenek, ahol kevésbé leszünk fáradékonyak, jobban tudunk koncentrálni és jobb lesz a közérzetünk;
  • újrahasznosítják a helyiségek belső hőjét, tehát energiamegtakarítás realizálható, így amellett, hogy a fűtésszámlán is érezhető a megtakarítás, az ingatlan értéke is növekszik.

Mire van szükség egy családi ház megfelelő szellőztetéséhez?

Inspirálódjon a minőségi és energiahatékony Lindab szellőztetési megoldásokról ITT!


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop