Öt fontos lépés a zökkenőmentes hőszigeteléshez

Hogyan zajlik a hőszigetelés folyamata, miként válasszunk szakembert, és mennyi idő alatt készül el a házunk szigetelése? Ebben a cikkben minden lényeges és hasznos információt megosztunk a hőszigetelésről.

Fotó: Adobe Stock

1. lépés: Energetikai felmérés – a megfelelő hőszigetelő rendszer kiválasztása

Az első kérdés, amit a kivitelező feltesz nekünk, hogy milyen típusú rendszert szeretnénk alkalmazni. Ezt mindenképp érdemes előre megtudni. A szigetelés vastagságát és típusát (pl. EPS, grafitos EPS, ásványi, PIR) az energetikai felmérés során határozzák meg, amely kötelező a felújítási támogatás igényléséhez, és biztosítja a 30 százalékos energiamegtakarítást.

2. lépés: Megfelelő kivitelező kiválasztása

Miután kiderült, hogy például 15 cm vastag grafitos hőszigetelést kell felhelyezni, elindulhatunk a megfelelő kivitelező keresésére. Ebben segíthet a legközelebbi Mapei építőanyag-kereskedő partner, aki széles körű ismeretekkel rendelkezik a területen, és nagy valószínűséggel tud megfelelő szakembereket ajánlani. A Mapei helyi területi képviselője szintén segítséget nyújthat, mivel jól ismeri a helyi kivitelezőket.

Fotó: Adobe Stock

3. lépés: Több ajánlat kérése kivitelezőktől

Ha már rendelkezünk a szükséges kapcsolatokkal, egyeztessünk időpontot 2-3 kivitelezővel a helyszíni felmérés és az ajánlat elkészítése érdekében. A hőszigetelés ára több tényezőtől függ, például:

  • Milyen típusú hőszigetelést kell alkalmazni? (EPS, Grafitos EPS, Ásványi, PIR)
  • Szükséges-e állványt építeni a ház körül?
  • Ha igen, ki bérli az állványt, mi vagy a kivitelező?
  • Hány ablak és ajtó található az épületen?
  • Mennyit kell takarni a munkálatok előtt?
  • A lábazati szigetelést a járdaszintről kell-e indítani, vagy le kell süllyeszteni 30 cm-rel?

TIPP: Amennyiben lehetséges, javasoljuk az XPS lemezek süllyesztését a járdaszint alá, így a ház alapja is védve lesz a hideg ellen, és megelőzhető a pára lecsapódása a belső térben.

4. lépés: Az ajánlat véglegesítése a kiválasztott kivitelezővel

Ha megvan a megfelelő kivitelező, kérjünk tőle részletes felmérést. Ezzel menjünk el egy építőanyag-kereskedésbe, és kérjünk árajánlatot a teljes rendszerre. A rendszer azt jelenti, hogy a gyártó minden elemét külön-külön bevizsgálták, majd azokat egy egységes rendszerként is ellenőrizték és minősítették. Ezután a gyártó rendszergaranciát nyújt, amely biztosítékot jelent egy esetleges későbbi probléma esetén.

TIPP: A hőszigetelést mindig teljes rendszerben vásároljuk meg, mivel, ha probléma adódik, a különböző gyártók nem vállalnak felelősséget a részelemekért.

5. lépés: Munkakezdés és anyagszállítás ütemezése

Egyeztessük a kivitelezővel a kezdési időpontot, és gondoskodjunk arról, hogy a hőszigetelő anyag időben megérkezzen. A legideálisabb, ha a munka hétfőn kezdődik, és az anyagok már előző hét péntekig megérkeznek. Ne kockáztassunk azzal, hogy az anyag csak a kivitelező érkezésekor lesz a helyszínen, mivel az esetleges késedelem akadályozhatja a munkálatokat, és a kivitelező ütemezésébe nem fér bele 2-3 napos késés.

TIPP: Kerüljük az olyan mestereket, akik nem tudnak pontos időpontot mondani. Az utolsó pillanatban történő hirtelen értesítés csak kapkodást és idegeskedést eredményezhet, ami rontja a munka minőségét.

Fotó: Envato Elements

+1 Mennyi idő alatt készül el a ház hőszigetelése?

Az alábbi időkeretekkel számolhatunk a hőszigetelés során:

  • Az alapanyagok kiszállítása a rendelést követő 5-8 munkanapon belül megtörténik.
  • FONTOS: Ásványi hőszigetelő rendszer esetén 10-15 munkanap is szükséges lehet!
  • 100-120 m² falfelület esetén a hőszigetelő lemezek felhelyezése – 3 munkanap
  • Dűbelezés és üvegszövet háló beágyazása – 2 munkanap
  • Két munkanap várakozás a ragasztó száradásához.
  • Alapozás – 1 munkanap.
  • Homlokzat színezése – 2-3 munkanap.
  • Állványozás esetén még további 1-1 munkanapot kell számolni az építésre és bontásra.

1990. december 31. előtt épült a családi háza? Ha igen, Ön igénybe veheti az Otthontámogatási Felújítás állami támogatást. A pályázati támogatással kapcsolatos legfrissebb információkért látogasson el az otthonfelujitastamogatas.hu weboldalra, itt könnyen igénybe veheti tanácsadók segítségét, és egy gombnyomással választhat építőanyag-kereskedőt, valamint hőszigetelő szakembert is!


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop