Minilakás kreatív ötletekkel

Madrid, fehérre festett öreg gerendák a tető alatt, égre nyíló ablakokon beáradó napfény 49 négyzetméteren… Trükkös megoldásokkal kicentizett terek, színgazdag falak között született meghitt hangulat, egyedi báj a város szívében első otthonra találó Roberto számára. Ablakából kitekintve garantált a madridi élet autentikus élménye.

A Gonzalo Pardo alapította „gon architects” belsőépítész-iroda legfrissebb, 2024 évi lakásfelújítási projektjét a jellegzetes vizuális stílusáról ismert Wes Anderson, amerikai filmrendező „Casa flix” című, színekben gazdag különleges filmje ihlette.

A mindössze 49 m2-es tetőtéri lakás Madrid központjában, egy 1900-ban épült lift nélküli épület hatodik emeletén található, közel a forgalmas Plaza de Callaohoz. A lakás eredetileg két helyiségből állt: egy téglalap alakú, 10×4 méteres térből (középen kandallóval), és egy 3×3 méteres szobából, ferde tetővel, különböző irányú lejtéssel. A minimális méretek miatt Pardo és csapata arra törekedett, hogy a szűk lakóteret optimálissá, változatossá és világossá tegye a fiatal tulajdonos, Roberto számára, ezért a lakást vizuálisan térbeli részekre osztották. Négy egymásba fonódó, fizikailag összefüggő helyiséget terveztek: egy előszobát, egy hálószoba- öltözőt, egy home office sarkot, mögötte fürdőszobával, végül a konyha-nappali-étkező egységét. „Madridban a városközpont padlásterei karakterük miatt igen vonzóak a kisebb büdzsével rendelkező, fiatal lakástulajdonosok körében: bohém életmódot közvetítenek, és romantikus kilátást biztosítanak a háztetőkre.” – meséli a tervező.

A természetes fény maximális bejutásának növelésére és a jó szellőzés érdekében a meglévő tetőablakokon kívül további két ablakot is beépítettek a hálószobába és a nappaliba. A színes bútorokat – élénk kékek, sárgák, narancsok és zöldek – egységes dizájnkoncepció alapján válogatta össze a tervező, amelyek élénkséget és egyéniséget kölcsönöznek minden helyiségnek, vizuális fókuszpontot és jellegzetes stílust teremtve.

Éjszaka a ház átalakul: a zuhanykabin lámpássá válik, amely bevilágítja az egész teret, így a lakás színes bútoraival és indirekt fényeivel úgy tűnik, mintha egy nagy lejtős tető alatt szinte lebegne. A tetőablakokon át látható Capitolium épülete a Gran Vián, amely szó szerint elvezet bennünket Madridból a mennyországba.

A gon architects hazájában a kreatív térhasználatról, játékos, kortárs dizájnról elhíresült építészi iroda. Színes, környezetbarát és testreszabott építészeti megoldásai igyekeznek maximálisan integrálni a természeti környezet.
Gonzalo Pardo
lakberendező
www.gon-architects.com

 


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop