Napenergia-termelés

Napjainkra világszerte egyre nagyobb szerepet kap az energiatermelésben a szoláris energia. Számos európai országban történnek erőteljes lépések a beruházások ösztönzésére, Németországban már kézzelfogható eredménye is van: 2013. július 7-én egy ideig a teljes országos energiaigény 40 százalékát (23,9 GW) a minimális fenntartási és üzemeltetési költségű szolár cellákból állították elő, ami majdnem 12 paksi atomerőmű teljesítményének felel meg.

 

A Németországban működő 1,3-1,4 millió napenergia-termelő rendszer 23,9 GW csúcsteljesítménye azt jelenti, hogy a csúcsidőszakban Németország 60 GW energiaszükségletének mintegy 40 százalékát napenergiával termelték meg.

Nem mindennapi, de hónapokig tartó akció veszi hamarosan kezdetét a napfényben egyébként nem túl gazdag Angliában is. Egy napenergetikai szolgáltató és egy ausztrál befektetői vállalkozó közötti megállapodás értelmében havonta másfél ezer brit otthonra szerelnek fel ingyen nappaneleket. Hasonló akcióra nem került még sor Nagy-Britanniában, s haszonélvezői nem csak a lakosok, hanem a Freetricity brit vállalkozás, amelyiknek tevékenysége ennek kapcsán több mint félezer új munkahelyet teremt. Összesen 30 MW kapacitást készülnek tetőkre rakni. Tevékenységének kulcsát a megfelelően magas visszatáplálási tarifák adják, befektetésinek megtérülésére ezek révén számít. Eddig Nagy-Britannia mellett már az USA-ban is működteti sajátos vállalkozási modelljét.

Nagyobb léptékű fejlesztéseihez egy-egy jelentősebb finanszírozó kell, hiszen egyetlen átlagos háztartás, azaz 3 kW-os napelem telepítési költsége körülbelül 5 ezer angol font. Ez a költség a jelenlegi betáplálási tarifákkal nagyjából 10 év múlva térül meg. Az energylivenews.com portál idézi a napelemeket telepítő cég vezetőjét, aki szerint „a projekt az energiaszámlákkal küszködő háztartások ezreinek jelent majd megtakarítást és nem mellékesen mérsékli az országban a légszennyező anyagok kibocsátását.

Hollandia is hatalmas lépést tervez a megújuló energiapiacon. Az előzetes megállapodás szerint a következő években 1-2 millió lakossági napelemes rendszert telepítenek az országon belül. A reformmal éves szinten 1,5%-kal csökkenthet a holland lakosok átlagos energiafogyasztása, amely egyúttal az energiahatékonyság javítását is jelentené. A tervek szerint 2020-ra az energiaforrások 14%-át ezek a megújuló projektek teszik majd ki.

A 600 millió eurós alap részeként a lakosok különböző energiahatékonysági fejlesztéseket vehetnek igénybe. Ilyen például a dupla üvegezés, vagy a falak szigetelése. Szóval egy igen sokrétű reformról van szó, így nem meglepő, hogy a kormány hónapokon át tárgyalt a csomagról. További 400 millió eurós támogatást fordítanak a lakásszövetkezetek energiahatékonyságának változtatására. A hivatalos tájékoztatás szerint a napenergia és a megújuló energiapiac virágzik, és pontosan ez az, amit most ki szeretne használni az ország, melynek lakosai egyre inkább kezdik felismerni ennek a fontosság.

Magyarországon a napenergia-termelés még gyerekcipőben jár, pedig a napos órák száma rendkívül magas Európa más államaihoz képest. A 2020-ra ígért kormányzati elképzelés szerint is csak a jelenlegi, 10 MW (0,01 GW) körüli szolárpotenciált  tervezik 63 MW-ra (vagyis: 0,063GW) bővíteni.

Forrás: hvg.hu, tisztajovo.hu


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop