Itt a bodzaszezon. Sokféleképpen felhasználható gyógynövényünkből finom, zamatos sütemény is készíthető. Íme egy remek példa!
Hozzávalók a piskótához:
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
12,5 dkg liszt
2-3 ek száráról lecsipkedett bodzavirág
2 ek forró víz
Rebarbarapép hozzávalói:
6-7 szál rebarbara
1 ek cukor
Rebarbarás krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1kk őrölt fahéj
2 dl Hulala (v. habtejszin+habfix)
az előzőleg elkészített, kihűtött rebarbarapép
Tészta:
A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt robotgéppel keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csurgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
A lisztet szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, adjuk hozzá a lecsipkedett bodzavirágot, majd fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát (kb. 37×33 cm-es gáztepsi).
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem).
Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből kivett tésztát rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (A konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen.)
Amikor a tészta már csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni.
Rebarbarapép:
A rebarbara külső, hártyás részét húzzuk le, majd vágjuk fel kisebb darabokra.
Ezután adjuk hozzá a cukrot, öntsük fel annyi vízzel hogy éppen csak ellepje, majd pár perc alatt főzzük puhára.
Ezután tegyük egy szűrőbe, alaposan csepegtessük le, majd botmixerrel pépesítsük.
Végül hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt a krémhez kevernénk.
Krém:
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és az őrölt fahéjat, majd keverjük simára.
Ezután kanalanként keverjük hozzá a rebarbarapépet, figyelve, hogy nehogy túl lágy legyen a krém.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd egy keverőkanállal, apránként keverjük hozzá a krémhez.
A teljesen kihűlt piskótát tekerjük ki, majd egyenletesen kenjük rá a krém 2/3 részét, majd óvatosan tekerjük fel.
A maradék krémmel ezután kívülről is bevonjuk a piskótát, majd tegyük hűtőbe 1-2 órára hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
A tészta nagyon könnyű, leheletnyi bodza ízzel, melyhez kiválóan passzol a rebarbarával ízesített habkönnyű krém.
A recept forrása: http://gizi-receptjei.blogspot.com/
Hozzászólások