Az ételek színe hatással van az ízérzékelésre, a teríték színkombinációja pedig ronthatja vagy fokozhatja ezt az élményt. A színek az asztalon is ugyanazt a szerepet játsszák, mint a mindennapi életben: kiemelnek, elrejtenek, kiegészítenek, kontrasztot teremtenek. Így a teríték is fontos hatással van nemcsak az étvágyra és a kedélyállapotra, hanem arra is, hogy hogyan érzi, érzékeli valaki az ételek ízét és az illatát.
Tippek a szalvéta színválasztásához
„Hogyan tehető édesebbé és ízletesebbé az eperhab? Nem feltétlenül még több eperrel és cukorral, hanem egy korall színű szalvétával, amely fenségesen kiemeli az ízek teltségét. Ez a szín ugyanis az agyban fokozza az édes ízt és csökkenti az ételek keserű aromájának érzését, így tökéletesen illik desszertek tálalásához”- állítja Linda Lundgren, svéd ételstylist és séf, aki a Tork szakembereivel közösen nemrégiben ajánlást dolgozott ki éttermek számára annak kapcsán, hogy a teríték és az asztali dekoráció hogyan és mi módon befolyásolja az ízérzékelést. Nem csupán az éttermekben, de az otthoni terítésnél is könnyedén alkalmazhatóak a nemrégiben kidolgozott javaslatok, hiszen csak a megfelelő színű szalvétát és asztali dekorációt kell kiválasztani, és máris ízletesebb akár a vacsora De a tökéletes vacsorát még tovább emelő apró plusz-titok a színkombinációban rejlik. Lássuk mindezt például egy Valentin-napi menü keresztül!
- A kék árnyalatai csökkentik az ételek sósságának érzetét, kiemelik a sárga és narancsszín kontrasztját, így illenek például a tojásos ételekhez, az indiai fogásokhoz és sok más, fűszeres ételhez.
- A korall és a rózsaszín csökkenti a keserű aroma érzetét, és édesebbé teszi az ételeket, tökéletesen illeszkednek a desszertekhez, különösen a piros színű édességekhez.
- A mustársárga fokozza az ízeket, így jól illik a halakhoz és a tenger gyümölcseihez, és meleg szín lévén jól illik a zöldségekhez, salátákhoz.
- A szürke és a fekete árnyalatai kontrasztot teremtenek a könnyedebb fogásokkal, így a könnyű ételekkel, mint a mediterrán konyhával vagy a tésztaételekkel.
- A zöld árnyalatai harmonizálnak a sárga ételekkel, és mivel mindkettő meleg szín, a zöld szalvéta erősíti az ételek karakterét, remek párosítás curry-vel.
- A fehér és krém vagy más, semleges színek kiegészítik a konyhaművészeti alkotásokat: például a vörös szószokat, a marhahúst vagy akár az intenzív színű ételeket.
Hozzászólások