Karácsonyi ünnepi asztalunk idén az egyszerűségre törekszik, a barna rumnak köszönhetően azonban megtartja különlegességét is.
Rumos gombaleves
Hozzávalók: 50 dkg csiperke, 1 fej vöröshagyma, 1,5 liter zöldség alaplé, 2 dl tejszín, 1 dl rum, só, a tálaláshoz édesburgonyachips vagy burgonychips
A gombákat megmossuk, szárazra töröljük, feldaraboljuk. A hagymát megpucoljuk, és apróra vágjuk. Egy serpenyőben kevés olajon a hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, megsózzuk, ráöntjük a rumot, majd a húslevest, és 30 percig lefedve főzzük. Ekkor botmixerrel krémesre turmixoljuk, hozzáöntjük a tejszínt, és újra felforraljuk. Ha szükséges, ízesítjük. Tálalásnál frissen őrölt borssal megszórjuk, önthetünk rá egy kis tökmagolajat is, és megszórhatjuk burgonyachipsszel.
Sült bébicsirke rumos gombával és tepsis burgonyával
Hozzávalók 4 személy részére: 4 bébicsirke, 4 gerezd fokhagyma, 4 nagyobb burgonya, 50 dkg csiperke gomba, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 dl barna rum, só, bors, olívaolaj
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A fokhagymát megpucoljuk és lereszeljük. A húsokat megmossuk, szárazra töröljük és besózzuk, fokhagymával bedörzsöljük. A burgonyát meghámozzuk és fél centis szeletekre vágjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük a burgonyát, enyhén megsózzuk, kakukkfüvet teszünk rá, majd ráhelyezzük a csirkéket. Alufóliával lefedjük az egészet, és 30 percig sütjük az előmelegített sütőben. Ekkor levesszük az alufóliát, és további 20 percig sütjük, hogy a hús szépen megpiruljon. A gombákat megmossuk, szárazra töröljük, feldaraboljuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, ráöntjük a rumot, megsózzuk, és 10 percig gyakori keverés mellett készre sütjük. Tálalásnál a csirke mellé kerül a burgonya és a rumos gomba.
Rumos gombás gesztenyés rizottó
Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 400 gr rizottó rizs (carnaroli), 1 liter zöldség alaplé, 1,5 dl barna rum, 5 dkg reszelt parmezán, 5 dkg vaj, só, bors
a gombához: 50 dkg gomba, 1 kis fej hagyma, 15 dkg egész főtt gesztenye, 1,5 dl rum
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rizst, majd ráöntjük a rumot. Amikor a rizs beszívta a rumot, felöntjük éppen annyi alap lével, ami ellepi. Ha a rizs beszívta az alaplevet, pótoljuk, egészen addig, amíg a rizs el nem készül (még éppen roppanós, de nem kemény, nem is túl puha). Ekkor hozzáadjuk a vajat, a sajtot, és hagyjuk elolvadni. A gombákat megmossuk, szárazra töröljük, feldaraboljuk. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, Hozzáadjuk a gombát, a gesztenyét, ráöntjük a rumot, megsózzuk, és 10 percig gyakori keverés mellett készre sütjük. A rizottót a gombás gesztenyével tálaljuk.
Vegetáriánusoknak!
Az ünnepi asztalon a húsétel méltó párja a rumos gombás gesztenyés rizottó.
Rumos gesztenyés tápióka
Hozzávalók: fél csésze tápóka, 500 ml kókusztej, 100 ml víz, 2 evőkanál cukor
a gesztenyéhez: 100 g főtt gesztenye, 1 dl rum, 1 dl víz, 2 evőkanál cukor
A tápiókát a vízzel feltesszük, majd hozzáadjuk a kókusztejet és a cukrot. Gyakori kevergetés mellett kb. 20-30 percig főzzük, egészen addig, amíg a golyók átlátszóvá és puhává nem válnak. A gesztenyét a cukorral, a rummal és a vízzel egy serpenyőben összefőzzük. Az elkészült tápióka pudingot tálkákba öntjük, és a gesztenyével befedjük a tetejét. Helyettesíthetjük kész gesztenyemasszával is, előtte ugyanúgy lazítjuk fel, mint a gesztenyepüréhez.
Rumos, gesztenyés torta
Hozzávalók egy nagy kerek tortaformához: 400 g liszt, 1 cs sütőpor, 220 g vaj, 200 g barna cukor, 100g fehér cukor, 3 egész tojás, 1 kis dobozos joghurt, 1 dl tejszín, 1,5 dl barna rum
a krémhez: 75 dkg gesztenyemassza, 1 kg mascarpone, 1 dl barna rum
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztához a száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, egy másik tálban elkeverjük a tejet, a joghurtot és a rumot. Egy harmadik tálban a vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is, és krémesre keverjük. Ekkor folyamatos keverés mellett felváltva hozzáadjuk a folyékony és a száraz alkotóelemeket. A masszát kivajazott kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben egy óra alatt készre sütjük.
A krémhez az alkotóelemeket jól összekeverjük, úgy, hogy a gesztenyemasszából 10 dkg-ot elteszünk a dekoráláshoz. Fontos, hogy a gesztenyemassza teljesen összekeveredjen a mascarpone-val, ne legyen darabos. Ha túl kemény lenne, akkor ne darabolva, hanem rerszelve tegyük hozzá. Miután a piskóta kihűlt, három részre vágjuk, megkenjük a krémmel, egymásra helyezzük, és kívülről is befedjük a krémmel. A maradék gesztenyemasszát ráreszeljük a torta tetejére.
Extra
A tortaszeleteket karamellkrémmel is meglocsolhatjuk, amelyhez egy liter tejet egy bögre barna cukorral 2 órán keresztül főzünk, gyakori kevergetés mellett.
Hozzászólások