5 gondolat vas- és cserépkályháról, kandallóról

Sokan őrzünk szép emlékeket a kályha tetején sülő alma finom illatáról, a fázó hátunkat melengető csempelapok érintéséről, a pattogó fa megnyugtató hangjáról. A kandallók és kályhák ma újra reneszánszukat élik. De nem csupán nosztalgiázni szeretünk, hanem élvezni is azon előnyöket, amelyek e fűtésmódokkal megtapasztalhatók.

 

 

Függetlenség

Újonnan épülő lakásokban, családi házakban legtöbbször kiegészítő, tartalék fűtésként alkalmazzuk az egyedi fűtésű kályhákat, kandallókat, de léteznek olyan technológiák, amelyekkel egy kályha és a hőt az egyes helyiségekbe elszállító hálózat elegendő ahhoz, hogy egy teljes ház fűtését is ellássa. Téli hideg napokon nagy biztonságot jelent a vezetékes energiáktól független, mindig rendelkezésre álló melegforrás.

1. Tartalom és forma

Akár (tartalék) fűtésként, akár hangulati elemként használjuk a kályhát, kandallót, a központi helyen lévő nappali a legalkalmasabb az elhelyezésükre. A ház közösségi terét megerősítve mindenki által jól használható és elérhető hőforrást kapunk. Bármely típust is választjuk, már a tervezés idején döntenünk kell a pontos helyről, formai kialakításról. A kémény belső átmérőjét, a tisztítónyílások kialakítását választásunk teljes mértékben meghatározza. A kialakítást külön engedélyeztetni szükséges az illetékes szakemberekkel. Szabálytalan megvalósítás esetén a használatba vételt is megtagadják (az élet- és tűzvédelem érdekében).

2. Kandalló

A kandalló formájáról, égési rendszeréről és burkolatáról a helyiség kialakításának idején kell döntenünk. A sokféle tűztérblokk közül választhatunk nyitott és zárt rendszerűt is. A nyitott égésterű a kandalló a szoba levegőjét használja el a tüzelés során. Probléma esetén a füstgázok is visszaáramolhatnak a lakótérbe, ami szén-monoxid-, szén-dioxid-mérgezést is okozhat. A zárt égésterű blokkok kettős csőrendszerrel kapcsolódnak a szabad térhez, így a friss levegőt a kéményvégnél, kültérből szívják be, és a füstgázokat tetőn kívül engedik ki. A tűztér nincs kapcsolatban a lakótér levegőjével, azaz nem jöhet létre füstgáz-visszaáramlás. A formai kialakításkor a kandallóval egybeépített fatárolót is készíthetünk.

3. Vaskályha

A legegyszerűbb, könnyen mozdítható változat a vaskályha. Működtetéséhez természetesen szükség van a méretének, típusának megfelelő átmérőjű kéményre. A modern, látható tűzterű igényes kialakítások részben emlékeztetnek a régi különleges darabokra. A külső fém felület tűzálló téglaburkolatú tűzteret rejt magában. A gondosan kialakított és szabályozható légbevezetés, a forró füst hőleadásának javítása jó hatásfokot eredményez. A nagy hőtehetetlenségű samott téglák biztosítják az egyenletes hőleadást és a füstmentes, lassú égést. A tűztérre kis üvegezett ajtón keresztül ráláthatunk. A tűzifa elhelyezésére a kályha közelében alakítsunk ki praktikus tárolót.

4. Cserépkályha

Egyedi fűtésként jól bevált megoldás a cserépkályha. Számtalan formai kialakítása lehetséges, a klasszikus, a konyhai kiegészítésként is használható, nyitott és ajtós polcokkal kialakított étel-melegentartó kialakítástól az ülő-, fekvőpadkák építéséig. A helyszínre készített csempékből gondos mesterek kezében igazi érték teremtődik. A cserépkályha gondos egyedi tervezést, kialakítást és kivitelezést igényel. A jól megépített és kiégetett kályha hosszú ideig szolgál bennünket, azonban az egyediség miatt minden esetben ellenőrizni kell a kivitel megfelelőségét. A szelelő réseken füstgázokat kiengedő kályha veszélyt jelent. Kérjünk garanciát, használati idő alatt segítséget a készítőtől.

5. Elektromos fűtőpanelek

Bármilyen fafűtésről is legyen szó, mindig jól jön egy megbízható és jól szabályozható fűtésrendszer, amelyre a norvég NOBO elektromos fűtőpanelokat javasoljuk. A fűtőpanelek tökéletesen kombinálhatók a fatüzeléssel, mivel helyi hőfokszabályozása és programozhatósága kiválóan illeszkedik a fatüzelésnél előforduló egyenetlen fűtéshez. A NOBO fűtőpanelok lényege, hogy speciális kerámia fűtőbetét révén lényegesen kisebb teljesítmény szükséges az egyes helyiségek fűtéséhez, így energiamegtakarítást biztosít a hagyományos hősugárzó fűtésekhez képest. Az fűtőpanelekbe épített elektronikus termosztátok pontos helyiségenkénti hőfokszabályozást és programozást – további energiamegtakarítást – biztosítanak. A vezérlések között megtalálható akár mobiltelefonos távvezérlés is, amely tökéletes megoldás hétvégi házakhoz, illetve a NOBO Orion digitális, központi vezérlés komplett felügyeletet biztosít családi házakhoz vagy kereskedelmi egységekhez. A NOBO rendszer további előnyei, hogy gyorsan és egyszerűen beépíthető, valamint rendkívül kedvező a beruházási költsége. A fűtőpanelek kis helyigényűek, és alacsony teljesítményükkel gazdaságos kombinációt kínálnak a kályhákhoz, amellyel együtt valódi alternatívát állít a hagyományos fűtésrendszerekkel szemben. A NOBO termékek kiváló minősége már Magyarországon is 20 éve bizonyít.

+ gondolatok

» A kályhák teljesítményét mindig méretezzük az adott helyiség teljes fűtésére.
» A kémények megfelelő kialakítása, a helyiség frisslevegő-utánpótlásának biztosítása életet menthet.
» Biztosítanunk kell a tűzifa tárolására alkalmas méretű tisztítható, jól szellőző helyet. Használjunk egészséges, gomba- és kártevőmentes keményfát.  
» A fűtött szobában egy estére való famennyiség tárolását, a tűztér tisztítását, hamu kitakarítására tartott eszközöket a kályhák közelében, nem éghető burkolaton célszerű elhelyezni.
» Biztosítani kell, hogy a kipattanó parázs ne okozzon tüzet! Ezt a szükséges védőtávolsággal, nem éghető burkolattal érhetjük el.

{gallery}images/stories/verysimple/kalyhak{/gallery}


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop