Ha szívesen szakítanánk a fonott kalács–pogácsa–szendvics hagyományos húsvéti hármasával, várhatjuk a locsolókat csodaszép ételkoszorúval és különleges kenyérrel is. Tippek à la TV Paprika magazin.
ünnepi pitekoszorú
- 15 dkg porcukor
- 3 tojás
- 2 kiskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál reszelt narancshéj
- 15 dkg ricotta
- 15 dkg rizs
- 6 dkg pirított fenyőmag
- 6 réteslap
- 8 dkg vaj + a forma kikenéséhez
A porcukrot a tojással, a vaníliával, a narancshéjjal és a ricottával összeturmixoljuk. A rizst puhára főzzük, és a fenyőmaggal együtt hozzáadjuk a ricottás keverékhez. A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra. Egy kivajazott sütőforma aljára fektetünk egy réteslapot úgy, hogy a szélei kilógjanak. A tetejét megkenjük olvasztott vajjal, majd keresztben egy újabb réteslapot fektetünk rá, és azt is megkenjük vajjal. A többi réteslapot is hasonló módon egymásra fektetjük. A ricottás keveréket a legfelső réteslap tetejére kanalazzuk, a kilógó széleket ráhajtjuk, és megkenjük vajjal. A tésztát 35 percre a sütőbe tesszük, majd kihűlve, porcukorral meghintve tálaljuk.
húsvéti kalács
- 45 dkg liszt
- 1 csomag porélesztő
- ½ kiskanál őrölt fahéj
- 6 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 1 kiskanál só
- 2 dl tej
- 2 tojás
20 dkg lisztet összekeverünk az élesztővel és a fahéjjal. A vajat, a cukrot és a sót beletesszük a tejbe, és a vaj felolvadásáig melegítjük. A tejes keveréket hozzáöntjük a fahéjas liszthez, beleütjük a tojásokat, és a maradék lisztet hozzáadagolva, kézi mixerrel összekeverjük. A tésztát átgyúrjuk, majd kb. másfél órán át kelesztjük, majd újra átgyúrjuk, és 10 percre félretesszük. Azután 2-4 részre osztjuk, hengerré sodorjuk, és karikát formázunk belőle. Beletesszük az alufóliával kibélelt tepsibe, és 30 percig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 160 Celsius-fokra. A mázhoz összekeverjük a mandulát a cukorral és a tojássárgájával. A gyűrűket átkenjük tojásfehérjével, majd a mandulás keverékkel, alufóliával letakarjuk, és 25-30 perc alatt megsütjük.
cseresznyés kenyér
- 14 dkg vaj
- 17,5 dkg cukor
- 2,5 dl narancslé
- 5 dkg citrom-és narancshéj
- 15 dkg marcipán
- 30 dkg liszt
- 2 kiskanál sütőpor
- 2 tojás
- 5 dkg szeletelt mandula
- 15–15 dkg aszalt sárgabarack és kandírozott vagy koktélcseresznye
- csokitojások
- A bevonathoz: 1 tojásfehérje és 25 dkg porcukor
A sütőt előmelegítjük 160 Celsius-fokra. A vajat, a cukrot, a narancslét és a felcsíkozott citrushéjat addig melegítjük, míg a vaj fel nem olvad. Kb. 10 percig lassan forraljuk, majd hagyjuk hűlni. Közben marcipángolyókat formálunk. A sütőporral elkevert lisztet a sziruphoz vegyítjük, majd belekeverjük az enyhén felvert tojásokat, a mandulát és a gyümölcsöket. A tésztát a kivajazott sütőformába kanalazzuk, és nagyjából a felénél beletesszük a marcipángolyókat. A maradék tésztát rákanalazzuk, és aranybarnára sütjük. A tojásfehérjéből és porcukorból kikevert sűrű, de kenhető cukormázat a kihűlt süteményre csorgatjuk, és spatulával elsimítjuk. Csokitojásokkal díszítjük.
öttojásos kenyér
- 5 dl tej
- 1 kiskanál só
- 10 dkg zsiradék
- 1,5 csomag porélesztő
- 1 kg liszt
- 1 dl meleg víz
- 6 tojás 20 dkg cukor
- 1 citrom lereszelt héja
- vaj a sütő kikenéséhez
- 5 főtt tojás
A tejet a sóval és a zsiradékkal összeforraljuk, majd félretesszük. Az élesztőt a meleg vízzel és 15 dkg liszttel összedolgozzuk. Elkeverjük a tojásokat a cukorral és a citromhéjjal, hozzáadjuk a tejet és az élesztős keveréket, majd a maradék lisztet, és a tésztát 30 percenként átgyúrva, 3 órán át kelesztjük. A tésztából kerek kenyeret formázunk, és a tetejét öt helyen bevágjuk. Az így kapott részek közepébe egy-egy főtt tojást nyomunk, és újabb fél órán át kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra. A tojásfehérjével megkenjük a tészta tetejét, és egy óra alatt aranybarnára sütjük.
További receptek: receptvarazs.hu
Hozzászólások