Salátakészítés közben megbocsátható, ha „zöldeket” beszélünk, de nem csak ezért érdemes hozzálátni egy tál friss saláta elkészítéséhez! Tudjuk, hogy egészséges, kalóriaszegény, de lehet híres is, mint amilyeneket bemutatunk.
Waldorf-saláta
Hozzávalók:
4 zöld alma 1,2 dl majonéz 3 evőkanál tejföl 2 evőkanál friss citromlé 1 kiskanál cukor 13 dkg szárzeller só bors rucola vagy római saláta a tálaláshoz 3 dkg dió
Az almákat kimagozzuk és felszeleteljük. A majonézt egy nagy tálban kikeverjük a tejföllel, a citromlével és a cukorral. Hozzáadjuk az almát és a felszelt zellert, óvatosan összeforgatjuk, majd sózzuk, borsozzuk. A zellert egy tálra rendezzük, ráhalmozzuk az almakarikákat és a salátát. Pirított dióval díszítjük.
Bistrot-saláta
Hozzávalók:
4 szelet pancetta (vagy bacon) 4 tojás 1 fej endíviasaláta (vagy madársaláta) A dresszinghez: 0,6 dl fehérborecet 2 evőkanál olívaolaj 1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál dijoni mustár só bors
A dresszinghez összekeverjük a hozzávalókat, és félretesszük. A pancettát serpenyőben 4-5 perc alatt ropogósra sütjük, a 6 percig főzött tojásokat megpucoljuk. A leveleire bontott salátára ráhelyezzük a bacont és a tojásokat, majd meglocsoljuk a dresszinggel.
Görög saláta
Hozzávalók:
35 dkg paradicsom 1 nagy kígyóuborka 1 nagy kaliforniai paprika 4 evőkanál félbevágott fekete (kalamata) olajbogyó 4 evőkanál felkockázott lila hagyma 3 evőkanál frissen összeaprított petrezselyem ½ kiskanál szárított oregánó 3 evőkanál extra szűz olívaolaj 1 ½ evőkanál vörösborecet 6 dkg feta sajt só bors
A kimagozott paradicsomot, a meghámozott uborkát és a paprikát kockára vágjuk, majd összekeverjük az olajbogyóval, a lila hagymával, a petrezselyemmel, az oregánóval, valamint az olívaolajjal és a borecettel. Óvatosan hozzávegyítjük az elmorzsolt fetát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tálalásig szobahőmérsékleten tartjuk (maximum két óra hosszat).
Capri saláta
Hozzávalók:
1 marék friss bazsalikom 1 kg paradicsom 45 dkg Szarvasi Mozzarella 3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj
tengeri só frissen őrölt bors
A bazsalikomleveleket alaposan megmossuk és megszárítjuk. A paradicsomot és a Szarvasi Mozzarellát fél centiméteres szeletekre vágjuk, majd a bazsalikomlevelekkel felváltva kör alakban elrendezzük egy tálon (úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást). Megöntözzük az olajjal, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. (Bazsalikom helyett rucolát is használhatunk: a rucolát negyed kiskanál oregánóval együtt még az olaj előtt a saláta tetejére szórjuk.)
Hozzászólások