Ha nyár, akkor fagylalt! Idén ne siessünk haza a sarki közértből a műanyag dobozba zárt hideg finomsággal, inkább készítsük el otthon! Három fagyit és három félig-fagyit ajánlunk.
Fahéjas-mézes fagyi
Hozzávalók:
* 2 rúd fahéj * 10 szegfűszeg * 3 dl tej * 3 dl tejszín * 6 tojássárgája * 10 dkg méz
A fahéjat és a szegfűszeget 3 percig pirítjuk, majd mozsárban vagy aprítógépben porrá őröljük. A tejet és a tejszínt a fűszerekkel együtt forráspontig hevítjük, majd azonnal levesszük a tűzről. Közben a felvert tojássárgáját elkeverjük a mézzel. A tejszínes keveréket folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a mézes-tojáshoz, és kis lángon 10 percig forraljuk, amíg egy kicsit be nem sűrűsödik. Ezután konyhakendőn átszűrjük, néhány órára hűtőbe tesszük, majd fagylaltgépben fagylaltot készítünk belőle.
Sonkafagyi
Hozzávalók:
* 6 szelet prosciutto * 15 dkg + 2 evőkanál barna cukor * 3 evőkanál sós vaj * 6,5 dl zsíros tej * 5 tojássárgája * 2 evőkanál barna rum * 1/4 kiskanál vaníliakivonat
A sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra. A sütőpapírra fektetett sonkaszeleteket megszórjuk 2 evőkanál barna cukorral, majd pirosra sütjük. Ha kihűlt, apró darabokra vágjuk. A megolvaszott vajhoz hozzákeverünk 7,5 dkg barna cukrot és a tej felét. A maradék tejet jégfürdőbe állított edénybe tesszük. A tojássárgáját összekeverjük a maradék cukorral, kissé felverjük, és ezt is a vajas tejhez öntjük. Lassú tűzön enyhén beforraljuk. Ezután hozzáöntjük a lehűtött tejhez, majd hozzáadjuk a rumot és a vaníliát. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük, majd néhány óra múlva fagylaltgépben elkészítjük. A sonkadarabokat ekkor adjuk hozzá.
Kávéfagyi
Hozzávalók:
* 2 dl tej * 1 rúd vanília * 2 tojás * 15 dkg cukor* 1,7 dl feketekávé * 2 dl tejszín
A tejet a kipergetett vaníliával felforraljuk, és félretesszük. A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kávét és a tejszínt, majd a vaníliás tejet is, összekeverjük, és néhány órára hűtőbe tesszük. Ezután fagylaltgépben elkészítjük.
Csokis-csíkos semifreddo
Hozzávalók:
* 2,5 dl tej * 3 tojás * 10 dkg cukor * 1,5 dkg liszt * 2,5 dkg kakaópor (nem édesített) * 2,5 dl tejszín * 1 kiskanál vaníliás cukor
A tejből 3 evőkanálnyit félreteszünk, a többit felforraljuk. A tojásokat összekeverjük a cukorral és a liszttel, fokozatosan hozzáöntjük a forró tejhez, és kis lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. A sodó egyik feléhez 3 evőkanál tejjel elkevert kakaóport adunk. Ha lehűlt mindkét adag, hűtőbe tesszük. A tejszínt a vaníliás cukorral lágy habbá verjük, és beleforgatjuk a kétféle masszába. A kétféle semifreddót több rétegben egy fóliával kibélelt edénybe kanalazzuk, és legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt tányérra borítjuk, és eltávolítjuk róla a fóliát.
Epres-ribizlis semifreddo
Hozzávalók:
* 3 tojás * 2 tojássárgája * 1 kiskanál vaníliakivonat * 20 dkg cukor * 5 dl tejszín * ribizli a díszítéshez Az eperpüréhez: * 2 evőkanál porcukor * 8 dkg eper
A püréhez a cukrot és az epret botmixerrel összedolgozzuk. Az egész tojást és a tojássárgáját a vaníliával és a cukorral gőzfürdő fölött, kézi habverővel folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd félretesszük hűlni. A tejszínt habbá verjük, óvatosan összeforgatjuk a tojásos keverékkel, majd egy fémedénybe öntjük. Rákanalazzuk az eperpürét, spatulával hullámokat rajzolunk bele, és 6 órára a hűtőbe tesszük. Ribizlivel megszórva tálaljuk.
Rózsavizes semifreddo
Hozzávalók:
* 3 tojás * 2 tojássárgája * ½ kiskanál vaníliakivonat * 1 kiskanál rózsavíz * 20 dkg cukor * 4 dl tejszín * 15-20 rózsaszirom * 2 tojásfehérje * porcukor
Az egész tojást és a tojássárgáját a vaníliával, a rózsavízzel és a cukorral gőzfürdő felett, kézi habverővel folyamatosan kevergetve besűrítjük (kb. 45 perc), majd félretesszük hűlni. A tejszínt habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a tojásos keverékbe, majd papírtölcsérekbe kanalazzuk, és 4-5 órára a mélyhűtőbe tesszük. A rózsaszirmokat megkenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, majd finoman megforgatjuk a porcukorban, és hagyjuk megszáradni. Tálalás előtt a semifreddót kivesszük a papírtölcsérekből, magas falú poharakba rakjuk, és megszórjuk a rózsaszirmokkal.
Fagyitölcsér
* 10 dkg porcukor * 15 dkg liszt * 3 tojásfehérje * 9 dkg olvasztott vaj
A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra.
A hozzávalókat összedolgozzuk, 10 percet állni hagyjuk, majd a tésztából egy evőkanálnyi adagokban korongokat formázunk, és a korongokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Sütőben 8-10 percig sütjük (amíg a szélei pirulni nem kezdenek), majd kivesszük, és egy spatulával leszedjük
a sütőpapírról. A korongokat egy henger alakú tárgy segítségével hengerré formázzuk, majd arról lehúzva tölcsért hajtunk belőlük (az egyik felüket összezárjuk).
Automata fagylaltgép
Nincsenek adalékanyagok, színezékek, tartósítószerek, csak a fagyi! A TREBS automata fagylaltgéppel mi magunk készíthetjük el a nyár legfinomabb hűsítőjét, kizárólag természetes hozzávalókból! A digitális kijelzővel ellátott masina egy kilogramm krémfagylaltot nem egészen egy óra alatt készít el. A fagyigépben friss sorbet és shake is készülhet. www.bonair.hu
Ostyasütővel könnyebb
NCloer 281 ostyasütővel készíthetünk édeset vagy sósat, sajtos tallért, és ha a még friss, meleg ostyát óvatosan összetekerjük, tölcsért is formázhatunk belőle. A különösen vastag, tömör sütőfelület 15 centiméter átmérőjű, amelyen gyorsan és egyenletesen süthetünk. A készülék hangjelzést ad, ha elkészült az ostya.
www.bonair.hu
Hozzászólások