Nagy álmok, fesztiválok, Kanizsa

Már a rómaiak korában utak keresztezték a vízfolyások mellett, dombok közt elnyúló toszkán hangulatú települést, Nagykanizsát, amelyet először Knysa néven IV. Béla említ 1245-ben. Bár a hajdan európai hírűvé vált középkori várat Lipót császár lebontatta, annak téglái tovább élnek a város épületeiben, templomában. A város arculatának és identitásának alapját ez az örökség és a XIX-XX. századforduló polgárosodó időszakának értékei adják, ekkor teljesedett ki kereskedelme, ipara és kulturális élete. Történelmet sugalló utcái, zöld terei és parkjai e múlt gazdag örökségének lenyomatai, méltán vált a térség központjává.

nagyalmokfesztivalokkanizsa 720

Nagykanizsa – a fesztiválok városa
Megy a gőzős, megy a gőzős… a Kanizsai Vásárra. A mudal létrejöttét a híres század eleji vásár ihlette, amely számos rendezvény alapkoncepciója is: a város foterének, az egykori piactérnek az eredeti történeti funkciójába való visszaállítása, és az utcamuvészekkel és hagyományorzo produkciókkal a múltbeli vásári forgatag hangulatának visszaidézése, a polgári milio megelevenítése.

Ennek a szemléletnek, a hagyomány és a modernitás ötvözetének fő szimbóluma a híres Kanizsai Bor és Dödölle Fesztivál. A kedvelt krumplis étel, annak sokszínű elkészítése méltán érdemel egy többnapos fesztivált az osz kezdetén, hiszen Nagykanizsa a dödölle fővárosa, és jó eséllyel pályázik arra, hogy hungarikummá váljon. A kulturális programokkal tarkított fesztiválon profi és amatőr főzocsapatok mérik össze kulináris jártasságukat a dödölle és más népi ételek elkészítésében.

A szeptember eleji Elimina Tour Kanizsa Grand Prix XCO kerékpáros verseny egy igazi csemege, hiszen itt csapnak össze a szakág nemzetközi nagymenői. Számos épített akadály és a Csónakázó-tó festői környezete teszi a kanizsai XCO kerékpáros versenypályát igazán különlegessé minden idelátogató számára.

A Nagykanizsa sokszínű fesztiváléletét mindezeken felül a híres Fánkfesztivál, a Jazzland, a Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál, a többhetes Adventi Forgatag és a polgári értékeket felvonultató Város Napja teszi igazán színessé.

www.kanizsafest.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop