Kaktusz és virága

Az alábbiakban olyan “csokrot” nyújtunk át az olvasóknak, amelyből mindenki habitusa, szépérzéke szerint választhatja ki a neki leginkább megfelelő virágot. Szó lesz a télálló kaktuszokról, a nőnapi ajándéknövényekről, praktikus tanácsokat adunk a növények vásárlásához.

 

 

A kaktuszokat általában a forró sivatagok növényeivel azonosítjuk, azonban számos olyan fajuk van, amelyek a telet is gond nélkül átvészelik a kertben. E növények többnyire Amerika száraz területeiről származnak.

 

Száruk pozsgássá alakult, leveleik pedig tövisekké módosultak. Ennek két előnye is van: levél híján kisebb a párologtató felületük, tehát takarékoskodni tudnak a vízzel, másrészt a vízhiány miatt a nedvdús növényeket kereső állatokat is távol tudják tartani.

 

Színeik, méreteik, formáik változatosak. Vannak párnaszerűen tömött, telepeket alkotók, „medvetalp" formájúak, elágazó törzsűek, nagyra növők stb.

 

Egy részük télálló, vagyis nem okoz számukra gondot sem a hideg, sem a csapadék. Kezdésként a strapabíróbb Cylindropuntia és Opuntia nemzetségek télálló fajaiból érdemes válogatni, melyek növénykiállításokon vagy gyűjtőktől könnyen beszerezhetők.

 

Tűrőképesség
A télálló kaktuszokat fagytűrés szempontjából három csoportba rendezhetjük.
Az első csoportba tartozó növények a legszélsőségesebb körülményeket is átvészelik. A második csoportba sorolható fajok szárazon történő teleltetést igényelnek: takarnunk kell őket, hogy ne hulljon rájuk hó, ami aztán az enyhébb napokon elolvadva beöntözi a növényeket.
A harmadik csoportba tartozó kaktuszok télen is szárazon tartandók, ám mivel fagyállóságuk mérsékelt, fűtetlen üvegházban teleltessük őket. Õsszel vizet veszítenek, megráncosodnak, elfekszenek a talajon. Amikor egy növény fagy miatt elpusztul, a testében lévő víz jéggé kristályosodik, és az éles-hegyes jégkristályok átdöfik a sejtfalakat. Ez vezet a növény halálához.
A télálló kaktuszok az őszi vízvesztéssel gondoskodnak arról, hogy minél kevesebb víz maradjon testükben, és testnedveik fagyáspontja minél alacsonyabb legyen. Tavasszal, a fagyok elmúltával ismét vizet vesznek fel, ráncaik kisimulnak, a növény felegyenesedik, és kezdődhet az újabb vegetációs időszak. A pangó víz, azaz a töveknél összegyűlő olvadó hólé végzetes lehet számukra. Ez ellen kétféle módon védekezzünk. Ültetésük előtt a talaj alsóbb rétegeibe helyezzünk be egy kavicsokból álló drénréteget, ami a gyors vízelvezetést szolgálja. Amennyiben cserépben tartjuk őket, a cserép aljára töltsünk néhány centiméteres kavicsréteget. A talajba keverjünk homokot, kertészeti perlitet, apró szemű kavicsot.
Kaktuszainkat a ház déli oldalára ültessük, ez ugyanis a Nap járásából adódóan kevéssé fagyzugos hely. Ha kis dombra telepítjük őket, a víz elfolyik a tövek mellől.

Gyomlálás
A télálló kaktuszok a talaj tápanyagtartalmának tekintetében nem válogatósak, növényvédelmi kezelésükre is ritkán van szükség.
A környező növényzet növekedése miatt fordítsunk figyelmet arra, hogy mindig tűző napon legyenek. A melléjük ültetett dísznövényeket rendszeresen metsszük, hogy ne árnyékolják kaktuszainkat. Fontos a télálló kaktuszaink környékének gyommentesítése, hogy a nagyra növő gyomok ne vessenek rájuk árnyékot. Ha a kaktuszok környékét kavicsokkal szórjuk be, megakadályozhatjuk a gyommagok kikelését.

Szaporítás
A télálló kaktuszok többsége könnyen szaporítható. A kifejlett szártagot levágjuk, pár napig hagyjuk, hogy a sebfelületet beszáradjon, majd elültetjük. Az első néhány öntözést érdemes gombaölőszeres vízzel végezni. Az elültetett szártagok, 3-4 hét alatt begyökeresednek.
Növényeinket magról is szaporíthatjuk: ezt bizonyítja, hogy nem ritkák a sziklakertben a vadkelések, amikor a szétszóródó magok egyszer csak kihajtanak. Magról szaporított példányoknál azonban nem mindig lehetünk biztosak a fajtaazonosságban, hiszen nem tudjuk melyik példány virágpora volt a megtermékenyítő. A télálló kaktuszokat a többi kaktuszhoz hasonlóan szobában is tarthatjuk, de ekkor is figyeljünk a téli pihenőidőszakra, amikor az ideális körülményt az 5 oC fok körüli hőmérséklet és világos hely jelenti.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop