Ünnep a Kicsiházban

Ünnep a Kicsiházban

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Szentgyörgyi Katát világ életében mérték. Élsportolóként percekben, mára posztokban. Az elsők között volt a hazai bloggervilág kikerekítésében, és az is gyorsan kiderült, hogy Kata szélesre tár ablakot és ajtót: bejegyzései szólnak női kreativitásról, szépérzékről, értékteremtésről, a kétkezi munka öröméről, és szólnak az életéről is, annak minden változásával együtt. Íme, a Kicsiház ünnepi díszben.

720 karacsony


Azöld zsalugáteres, okkersárga ház csinos udvarára alig látni be. Szinte szokatlan az érzés. Aztán nyílik a kiskapu, és mire ocsúdom, már körbefutottuk a házat, kívül-belül. Kata pedig ontja, mi mindennel szeretnék megajándékozni magukat és az otthonukat: a nappalit kandallóval és egy munkaállomásként elképzelt télikerttel, hatalmas ajtóval a kertre, ott pedig deszkaborítású kültéri szobával. Készül a fiúk, az ötéves Ádám és a nyolcéves Peti vagány emeletes birodalma, átalakításra vár a fürdőszoba: harmonikaszerűen nyíló ajtót vízionálnak ide, tehát semmi megszokottat. Amit már megszokhattunk.

Múlt nélkül nincs jövőnk sem. Kata néhány évvel ezelőtt új ajtót nyitott itt, ebben a házban gyermekeivel, új életük, az új Kicsiház pedig a blog olvasói előtt alakult, fejlődött akkor és most is. Kata és férje kart karba öltve vágott a ház felújításába. Érthető, hogy a városi-vidéki kúria hangulatával, a színekkel, a tapéta kiválasztásával játszadoztak. Nem akartak rögtön falakat bontani, vésni-fúrni, sebeket ejteni a házon, ha már a lelki sebek szép lassan gyógyulóban voltak.

Minden a vajszínű tűzhellyel kezdődött. Ez volt az első közös zsákmány, az otthon melegét adó biztos pont. Aztán jött az orgonavirágokkal telehintett tapéta, érkezett sok-sok festék, fehér és okkersárga, elkészült számtalan DIY dekoráció és bútordarab, köztük a kedvencek kedvence, a neobarokk kanapé. A nappali falára felkerült Surányi Miklós két fotográfiája, melléjük pedig szép elrendezésben Kata felhőfotói, az ablakokra majd száz méternyi, gazdagon redőzött függöny. Szép lassan beköltözött minden szobába a vágyott világ. A világ, ami annyira bohókás, mint amilyen átgondolt, annyira extravagáns, mint amilyen simulékony. És az is kiderült, hogy Kata és Zsolt ugyanúgy gondol az otthonteremtésre, ami szárnyakat adott Katának. Igen, hiszen Zsolt gyermekkorától e falak között él, kijár a tisztelet a háznak. Sosem volt kérdés, hogy kellenek-e az erős színek, hogy az antik bútorok és modern darabok között jó egyensúlyt tartva a legizgalmasabb a berendezés, és hogy a szőnyeg perzsaszőnyeg.

Volt olyan is azonban, ami nem sikerült, és Kata erről is beszámolt: napokat áldozott az étkező és nappali közti átjáró díszlécezésére. Mért, gérbe vágott, ragasztott, újra mért, újra ragasztott, de csak nem tetszett, amit látott. Végül festék került a fára. Így szeretik a legjobban. Olyan is volt, hogy blogolvasó segített egy ötlet megvalósításában, régi vállfák felkutatásában. Mert a virtuális "ablakon" egyre többen néznek be Katáékhoz, mert egyre többet kapnak. Biztatást, hogy a régit szabad és jó újraálmodni, a csiszológép női kézben is dolgozik, és talán a legfontosabbat: örömöt és önbizalmat, amit egy sikerült, megmentett, két kéz munkájával megteremtett tárgy adhat. Kata csodásan felöltöztetett minden szobát, minden ablakot érkezésünkre. Íme, a Kicsiház ünnepi díszben.

Az étkezőkonyha a ház szíve. A póklábú asztal erdőzöld, mint a pincetakarítás során talált lila lámpaburák textilkábelei. Intelligens stíluscsavar az angolos, vidékies tapétához angol dizájnertől, Tom Dixontól választani modern lámpát.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.