Présházból nyaraló

A csendes vidéken, nagy kerttel körülvett nyaralónak nemcsak az az érdekessége, hogy a háziak otthonától mindössze pár percre található, hanem az is, hogy mindig szolgál valamilyen meglepetéssel a család számára. A legutóbbi átváltozás kivitelezésében nem kis szerep jutott a tulajdonos házaspár barátainak, akik fél nap alatt varázsolták újjá a tereket.

 

01

 

Kint és bent egységét sok fehérrel, néhány pasztellszínnel és a dekorációk összhangjával teremtették meg: a képek, textilek és kényelmes bútorok a teraszon is főszerepet játszanak a nyári hangulat tárgyi megidézésében.

Gyöngyiék kerti lakja a várostól öt kilométerre található. Sok szigetvárinak van itt présháza, kertje, s mivel házigazdáink a környékbeli hagyományoktól eltérően nem akartak bort termelni, kertészkedni, olyan helyet kerestek, amit csak a pihenés szolgálatába állíthatnak. Miután a kertszomszéd jelezte, van itt egy megfelelő telek, Gyöngyi látatlanul rábólintott az épületre. „Meg se néztem, mit ajánlanak, mert nagyon ritka a környékbeli présházaknál, hogy külön pincelejárat is épült hozzá. Mi pedig ilyet kerestünk” – meséli a feleség.

A vétel után a konyhára és egy kis szobára szabdalt házban falat bontottak, majd újraburkoltattak, újravakoltattak, festtettek. A telken lévő szőlőt kivágták, a földet felszántatták, befüvesítették. Az egyszobás kis ház berendezésében az egyszerűségre és praktikumra törekedtek, az alvás- főzés-tárolás funkcióinak ellátására. A kis ház alatti téglafalas, kőpadlós pince mostani állapotában a férj érdeme, meglepetés volt Gyöngyi számára. Hetekig készült, és a nagy titkolózás miatt a feleség néha már másra gyanakodott, de amikor karácsony előtt pár nappal a család meglátta a teljesen átalakított pincét és a terített asztalt, úgy érezték, ennél jobb ajándékot nem is kaphattak volna.

A barátok nemcsak élvezik az itt töltött órákat, de sokat tesznek is érte, hogy itt minden olyan legyen, ahogy Gyöngyiék szeretnék. Mercit és Anikót, akik évek óta a lakberendezés szerelmesei, húszéves barátság fűzi a házigazdákhoz, akik szívesen bízzák rájuk lakásuk átalakítását. „Gyöngyiék ízlése nagyon jó, de nem mindig tudják, hogy fogjanak hozzá, ezért mi évek óta szépítgetünk nekik ezt-azt” – mondják a barátnők. „Mindig szabad kezet kapunk, rendszerint a házigazdák használtbútorboltjából csemegézünk, ami valódi kincsesbánya!” Az átrendezésre nem kellett napokat, heteket szánni, a darabok fél nap alatt a helyükre kerültek Gyöngyi távollétében, nem kis örömet okozva ezzel barátnőjüknek.

Ahogy végignézünk a tiszta, könnyed tereken, az ejtőzésre csábító kerten, olyan érzésünk támad, mintha nem is itthon, hanem valahol Provence-ban járnánk. Talán a levendulakék függöny, a sok fehér textil, a romantikus részletek teszik…, de az is lehet, hogy a hangulat megteremtésének receptje ennél is egyszerűbb: végy két kreatív jóbarátot!

Szeretjük, hogy a nyaralónk csak pár percre van a várostól, mégis tökéletes kikapcsolódást biztosít. Jó, hogy nem kell az utazással időt tölteni, és akkor sem esünk kétségbe, ha otthon maradt valami.

Nem változtatnánk semmin, mert a kis ház a kerttel és a borospincével számunkra tökéletes, itt minden megvan, amit szeretünk.

“Olyan érzés itt lenni, mintha egy tengerparton nyaralnánk…”

A fotókkal, személyes emlékekkel dekorált szobát Merci és Anikó által kreált vidám feliratok, díszek teszik teljessé, minden kis részleten a könnyed nyári hangulat érződik. A kék színhez, amely a ház és a terasz több pontján is felbukkan, a tulajdonos barátnő ragaszkodott, kezdetnek ő festett át néhány kisbútort, lámpaburát, vázákat, kaspókat. Ehhez igazították később a berendezés többi részét és a textileket is.

Nemcsak a teraszon, a kert számos pontján is hangulatos pihenőket alakítottak ki. A napernyővel védett kerti asztalon kívül nyáron a házban használt étkezőasztal és egy rattan kanapé is gyakran kiköltözik egy-egy fa alá. A faágakra aggatott mécsesekkel, lampionokkal este csodás hangulatot teremtenek a baráti beszélgetésekhez.

 

Soha ne félj a változástól, változtatástól. A textil csodákra képes. Használj sokat és sokfélét, akár egy régi megunt pólót, amiből lehet párna, kép vagy lámpabura.  A tárgyakat ne csak a saját funkciójában lásd. Egy televízió-állványból például remek étkezőasztal válhat.  Néha elég egyetlen bútordarabot átfesteni ahhoz, hogy a tér megváltozzon.  Ha az interneten meglátsz egy képet vagy fotót, ami tetszik, ne habozz: nyomtasd ki, és tedd a falra!  Vedd magad körül különleges kiegészítőkkel: akár saját magad készíted, akár nem, a lényeg, hogy Te magad „benne legyél”!  A betűdekoráció könnyen és olcsón egyedivé tesz egy unalmas helyiséget.  Legyen sok lámpád. Az esti hangulathoz elengedhetetlen több kisebb fényforrás, de egy jó lámpaernyő éjjel-nappal dísze a térnek. A szigetelőszalag bármire jó: lehet egy váza csíkos, kockás, pöttyös általa, de falat, képkeretet is dekorálhatunk vele.

 

A ház alatt lévő, a hideg hónapokban kályhával fűthető pince – bár nem túl nagy alapterületű – több funkciót is ellát. Mivel a házigazdák nem foglalkoznak bortermeléssel, csak néhány palack raktározására kellett helyet szorítani: erre szolgál a pince első részéből lépcsővel megközelíthető tároló rész. A csempével burkolt asztalt gyakran üli körbe a család, baráti társaság, közös főzések, borozások, beszélgetések, de akár meccsnézés helyszíne is a hangulatos pince.

“A nyaraló télen is üzemel: ilyenkor a pince étkezője a társasági élet központja”

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop