Természettől fogva

Szeretünk egyről a kettőre lépni. Eljutni a-ból a b pontba. Lineáris alapon szemlélni az életünket, egy képzeletbeli idősíkon elhelyezni főbb pontjait, és jelentést keresni benne. Felvázolunk korszakokat, stílusokat, valamiféle fejlődéstörténetet. És zavarba esünk, ha minderre mégis képtelenek vagyunk. Ilyen zavarba ejtő ez a ház is. Ahogy a tervezője és lakói megálmodták.

 

 

Nekem persze könnyű dolgom volt. A teraszon növő fán sem kellett sokáig csodálkoznom, hiszen hamar megtudtam, hogy a házat gyakorlatilag a telken már meglévő fák közé „fűzték be”. Nem akartak egy fát sem kivágni vendéglátóink. Évtizedes várakozás helyett készen kapott a környezet, de a hangulat ugyanaz. A természetes és időtálló anyagok tovább erősítették az elképzelésüket, hogy olyan házat alkossanak, amely mintha mindig is itt állt volna, kerülve a steril, művi megoldásokat.

 

 

Az energiatakarékosság gondolata szinte már kihagyhatatlan egy újonnan épülő házból, esetünkben a napenergia volt a kiindulópont. Két párhuzamos épületszárnyat hoztak létre, a napkollektorok így a hátsó tetőre kerülhettek; ezáltal kevésbé feltűnőek. Fontos volt, hogy a ház ne árnyékoljon, és a háztömeg elrendezésének is igazodnia kellett a nap járásához. Napkollektorok biztosítják a használati meleg vizet, de a fűtés sem hagyományos módon, hanem hőszivattyúk segítségével történik. Az alternatív energiák használata mellett magát a házat is energiatakarékosra tervezték, így a számításokhoz képest körülbelül dupla annyi, tizenöt centiméter vastag szigetelés került a falakra. Ezt kívülről bontott tégla és belülről is tégla fog közre – az így létrejött szendvicsfal időtálló és jó hőtartású. Fokozottan hőszigetelő a tető és a dupla üvegű, nemesgázzal töltött nyílászárók is. A sornak azonban még itt sincs vége. A ház frontjának nagy üvegfelülete nem csupán látványosság, hisz passzív napcsapdaként funkcionál: a télen alacsonyan járó nap a nappalit melegíti rajta keresztül. Gázcső csak a tűzhelyhez fut be. A levegőcserét szellőzőberendezés oldja meg, amely a hőt megtartja, csak a levegőt cseréli frissre.

{gallery}images/stories/verysimple/termeszettol{/gallery}
 

Mielőtt belépnénk, körbejárjuk a házat. Méltóságot sugároz a bontott tégla, a kő és a faelemek találkozása. A két háztömeg két teraszt is rejt, így nemcsak a szülői hálószobának, de a konyhának is van közvetlen zöld kapcsolata. A ház körül patak csordogál, mintegy összekötve a két kertrészt. Az első, nyugodt díszkert után a hátsó kert kialakítása sokkal intimebb, lehetővé téve a zavartalan családi életet, a játékot, vagy akár a fürdőzést. Utóbbit nem egy steril medence biztosítja: a lakók ebben is a természetet választották, egy olyan kerti tavat, amelyben úszni, fürödni is lehet. Miután a kerti tóról kiderült, hogy valójában medence, óvatosabbnak kell lennünk, ki tudja, milyen meglepetés ér még bennünket, ha a külső alapján próbáljuk elképzelni a ház belsejét! A tulajdonosok egy elvarázsolt kastély hangulatában épült házban képzelték el életüket, mint művi pontossággal megrajzolt falak között. A korántsem nyomasztóan nagy ház belülről sem túlzó, mégis nagyobb kényelmet biztosít, mint amit először gondolhatunk.

 

Az előszobából a nappaliba jutunk, amit nyugodtan nevezhetünk a ház és a családi élet központi helyiségének. Ide kapcsolódik az étkező, valamint az egész házon végigfutó középfőfallal leválasztott, de nem teljesen elkülönített konyha.

 

Az így félkörív alakúvá váló konyha egészen egyedi és látványos, valamint közvetlen kapcsolatot nyújt a szélvédett, nyáron árnyékos teraszhoz. A nappali egy része „kiugrik”

 

a házból, szinte kikerül a kertbe. Az északi, északnyugati falon a kiszolgáló helyiségek sorakoznak. A hálószobákat a ház hátsó részében helyezték el, egymásra felfűzve; nem akartak nagy távolságokat tudni a családtagok között. A keletre néző szobák lakóit a felkelő nap ébreszti, a szülői hálóból pedig közvetlenül a hátsó teraszra léphetünk.

 

A ház tereinek funkciói így különülnek el egymástól, és nyújtanak lehetőséget akár pihenésre, akár szórakozásra.

 

A belső megjelenést is a tégla, kő, fa triász határozza meg, a falak sárgás színezetet kaptak, hol világosabb, hol erősebb árnyalatban, de nem kihívóan.

 

Olyan ház ez, amelyet időtállónak álmodtak meg, de nem csak az anyagok minőségében. A ház már megjelenésében tiszteletet parancsoló, és készen áll a jövő kor kihívásaira, hasznosítja a Nap és a Föld energiáját. De nincs szüksége arra, hogy kategorizáljuk, skatulyába zárjuk, hogy ránézve valamilyen stílusirányzatot rendeljünk mellé.

 

Ez a ház nem azért készült.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop