Beszélgetések konyhanyelven

Az alábbiakban egy konyhával kapcsolatos ábécét nyújtunk át az olvasónak, hogy felsőfokon beszélgethessünk, konyhanyelven, akár egy nemzetközi séf.

 

 

Alaprajz / A konyha akkor jó, ha a mosogatót – hűtőszekrényt – tűzhelyet összekötő útvonal nem hosszabb 6 méternél, és e három munkaterületet tetszőleges háromszög alakban helyezzük el. A konyha lehet egysoros is, de ehhez minimum 3 méternyi egybefüggő falfelület szükséges. Szigetkonyháról csak nagy, nagyon tágas helyiségnél álmodozzunk.

 

Bútorozás / A munkafelület alatti 90-180 centiméter széles, görgős síneken mozgó fiókok rendkívül jó tárolóhelyek. A két szemközti szekrénysor között legalább 120 centiméter távolságot hagyjunk. A mennyezetig érő szekrények között hagyjunk nyitott polcokat is, így látványuk nem nyomasztó.

Célszerűség / A mosogatót és a tűzhelyet a sarkoktól minimum 40 centiméterre tegyük, és a két munkahely között legyen a leghosszabb egybefüggő munkapult. A család méretéhez válasszuk a hűtő, a tűzhely és a mikro kapacitását. Ha sokat használjuk a konyhát, kizárólag tartós, csúszásmentes és könnyen felmosható burkolatot válasszunk. Legjobb a gres, mert nem pattogzik le az ütéstől. Ha kicsi a konyhánk, használjunk azonos burkolóanyagot a szomszédos helyiségekkel.

Dizájn / A hagyományos stílusú konyha szabadon álló elemekből áll, nélkülözhetetlen eleme a sparhelt vagy kemence, a hatalmas faasztal, pohárszék, kredenc, mély porcelánmosogató. A modern konyhák elemes bútorai, vagy a helyszínre pontosan épített bútorok közrefogják a hűtőszekrényt, tűzhelyet és mosogatót.

Ebédlőasztal / A nagyméretű ebédlőasztalt függesztett mennyezeti lámpával világítsuk meg, ha lehet, állítható magassággal és fényerő-szabályozós kapcsolóval szereltessük fel. Így hangulatunknak megfelelő fényt tudunk varázsolni.

Fa, fém, kő / Az anyagok keveredése karaktert kölcsönöz a konyhának. A rozsdamentes acél és az üveg frissességet, a fa és kő visszafogott hatást kelt, a túl sok fém, üveg, fényes bevonat azonban sterillé teszi a konyhát.

Gáz vagy villany / A pultba vágatott kerámialapos elektromos főzőlap nehezebben melegszik fel, kevésbé jól szabályozható, mint a gázégő. Szabályozhatóság tekintetében az indukciós főzőlap közelíti meg a gázégőset. A könnyű tisztíthatósága miatt vonzó a kerámialapos főzőlap, éppen ezért már gázégős változatban is kapható.

Hűtőszekrény / A hűtő helyét távol a tűzhelytől, radiátoroktól jelöljük ki. Ha új hűtőszekrényt vásárolunk, célszerű olyat választani, amely sípolással jelzi, ha nyitva felejtettük az ajtaját.

Készülékek / A háztartási robotgépek, késélezők, kávé- és teafőzők hamar telezsúfolják a munkapultot, ezért fontoljuk meg, tényleg szükség van-e rájuk.

Munkapult / A munkapultot a lehető legkevesebb helyen vágjuk el, mert a résekben megül a piszok. Legyen minél vastagabb (legalább 4 centiméter), és fehér színt csak akkor válasszunk, ha ritkán főzünk.

Palacktartó / A nehezen kihasználható helyekre célszerű palacktartókat beépíttetni. Az ásványvizes üvegekre hasznos áldozni nagyobb felületet, különösen, ha nincs kamra, ahová el lehet rejteni a palackokat.

Rend / Különösen az egylégterű lakásokban jobb, ha a konyhai eszközöket nem tesszük közszemlére, rendetlen hatást keltenek. Térd- és szemmagasságba csak azokat a tárgyakat tegyük, amelyeket hetente használunk. A lábasokat a tűzhely közeli szekrényben tároljuk, a mosogatógép fölötti szekrénybe kerüljenek a poharak, tányérok.

Színek / A legtöbb konyha falát fehérre festik, mert a tisztaság érzetét kelti. A melegebb hatás érdekében tejeskávébarna, krémszínű árnyalatot is választhatunk. Ma már nem ritka az élénk színű konyha sem, alkalmazása különösen osztatlan, több funkciós tereknél ajánlott, egy-egy falon, hangsúlyozva a tér különböző elemeit.

Üzenőfal / Kedves és felettébb hasznos színfolt a konyhában az üzenőtábla, amellyel kommunikálhatunk családtagjainkkal: hol találja meg gyerekünk a hűtőben az ebédet, mit kell venni vacsorára a közértben, mi fogyott ki a kamrából, mikor jön a szerelő.

Világítás / A világos bútorok, burkolatok visszaverik, a sötétek elnyelik a fényt, ezért a világítótestek számát, erősségét ehhez mérjük. A mennyezeti világításon túl mindenképpen szereljünk világítást a mosogató fölé, az ételkészítés munkapultjához, és ha nincs a szagelszívóban világítás, a tűzhely fölé.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop