Varázslatos falak

Varázslatos falak

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Életünk jelentős részét lakásunk falai között töltjük, így nagyon fontos, hogy az otthonunkat alkotó legnagyobb felületek milyen színűek, milyen a textúrájuk, és ezáltal hogyan hatnak ránk. Van, aki egy-egy színnel, mintával kimondottan megnyugtató hatást szeretne elérni, van, aki inspirálót, de olyan is akad, aki helyiségenként más-más hangulatot tart kívánatosnak. Akárhogy is teszünk, vitathatatlan, hogy a színek pszichológiája létező jelenség, s mi úgy éljünk ezzel a lehetőséggel, hogy az szebbé és jobbá tegye mindennapjainkat!
varazslatosfalak 720

 

Játékos felületek
Néha elég néhány üde színfolt egy-egy kisebb falszakaszra (és bútorra), hogy otthonunk játékos és meghitt legyen. Nem érdemes azon görcsölni, hogy hogyan is készítsük elő a felületet, mitől lesz tükörsima, vagy hogyan kerüljön mérnöki pontossággal a helyére a szabályos minta. Jó érzékkel készítve bármilyen minta és textúra – ami bennünket fejez ki – tökéletesen betölti rendeltetését.


varazslatosfalak 1
DESIGNERS GUILD
varazslatosfalak 2
DULUX


Zöld falak
Mindannyian tisztában vagyunk a zöld szín nyugtató hatásával. Ez a természetből jól ismert szín távol tartja tőlünk a feszültséget, a stresszt, a depressziót, így amennyiben nem tudunk elegendő időt tölteni a természet lágy ölén, vagy ha túl hosszúnak találjuk az őszi-téli időszakot, vigyük be a zöldet otthonunkba! De ne csak növényekkel, zöldfalakkal, hanem operáljunk zöldre festett falakkal is az egészséges, harmonikus és békés otthon kedvéért.


varazslatosfalak 3
FARROW&BALL


Falszínű mennyezetek
Mindegy, hogy sötét vagy világos árnyalatot választunk aktuális kedvenc színnek, mert ha igazán szeretjük és boldoggá is tesz bennünket, a falon kívül a plafonra is nyugodtan kenhetjük. Nagy belmagasságokra szintén igaz, hogy felvihetjük a plafonig és még azon is túl!, ha számunkra megnyugtató a színe.

varazslatosfalak 4
BOCONCEPT


varazslatosfalak 5
BOCONCEPT
 

Semleges színek
A sok színes kép láttán joggal merül fel a kérdés, hogy hol marad a régi, jól bevált fehér fal vagy éppen az „új fehér”, azaz a szürke szín? Mert az emberek többsége továbbra is e színek mellé teszi le voksát, és otthonukat fehérre vagy szürke árnyalatokra festik. Sőt! Nem is mindig festik, számos esetben a fa vagy éppenséggel a beton látványa nyugtatja meg őket, legyen az akár a falonon, padlón vagy mennyezeten.

Kortárs anyagok
A természetből vett anyagokat is gyakran átszínezzük, átalakítjuk, modernizáljuk, vagy mesterséges anyagokból reprodukáljuk, de az igazi meleg otthon érzést mindezek ellenére is meghozza nekünk az általunk megálmodott falfelület, ha éppen a letisztult trendeket követő korszakunkat éljük.

varazslatosfalak 6
DESIGNERS GUILD


TOP 5 TREND

varazslatosfalak 7

  • AZ ÉVEK ÓTA TOMBOLÓ semleges, színtelen trendek után újra hódítanak a színek a falakon is.
  • PANTONE SZÍNVÁLLALAT VÁLASZTÁSA idén az Ultra Violet 18-3838-ra esett, mint az Év színére, amely egy telt, izgalmas, misztikus árnyalat.
  • A DULUX 2018-AS ÉV SZÍNE pedig a Meghitt Fészek, azaz egy barnás-pink árnyalat, amely viszont nyugodt, semleges hangulat keltésére alkalmas, tökéletes alapot biztosítva a bennünket körülvevő tárgyaknak.
  • A JELENLEGI TRENDEK szerint nem feltétlenül a padlón kell lennie a legsötétebb színnek, a plafonon pedig a legvilágosabbnak, lehetséges ennek éppen a fordítottja is, természetesen, ha a körülmények megengedik.
  • AZ IPARI „OSZLÓ” HANGULATÚ FAL, a látszó téglafal, a lambéria és minden más burkolattal ellátott fal is divatos, ha megfelelő festékkel új életre keltjük.

 

 

 
 
 
 
 

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.